Na een zeer enerverende eerste week is inmiddels week twee van het 2014-2015 NBA-seizoen ook afgelopen. Zie hier de week in review door SportAmerika. Langzamerhand worden er dingen duidelijk. De 76’ers zijn heel erg slecht en de Lakers hebben eindelijk hun eerste wedstrijd gewonnen. Sommige titelkandidaten vallen nog tegen (Spurs, Clippers en Cavaliers), terwijl andere teams juist verrassen (Sacramento en Boston).
Ook bij de MVP-Watch worden er langzaam dingen duidelijk. Sommige spelers lijken voor de rest van het seizoen zeker van een plek in de top tien, anderen vallen na de eerste twee weken ver terug en er zijn spelers die juist na twee weken meer indruk maken. De grootste verrassing van de tweede week is volgens SportAmerika de nummer tien in de lijst.
1 (2). Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
Na twee weken is Anthony Davis met zijn 21 jaar hard op weg om de jongste MVP ooit te worden. In de eerste zes wedstrijden scoort hij bijna 25 punten, pakt hij dertien rebounds (leider in de NBA) en heeft hij meer dan vier blocks per wedstrijd. Voeg daarbij ook nog meer dan twee assists en steals per wedstrijd en je weet dat je te maken hebt met een uniek talent. Natuurlijk is het seizoen nog jong en zal Davis ook zeker een mindere periode kennen, maar wat hij op dit moment laat zien is indrukwekkend. Afgelopen zaterdag sloopte hij bijvoorbeeld bijna eigenhandig de Spurs met 27 punten, 11 rebounds en 6 blocks. Davis is één van de weinige spelers in de NBA die zowel offensief als defensief kan domineren en wedstrijden daarmee beslist. Gisteren was er een sublieme LeBron James voor nodig om Davis en zijn Pelicans af te stoppen.
2 (6). Stephen Curry (Golden State Warriors)
Vorige week was Klay Thompson de meest imponerende splashbrother. Na twee weken zijn de rollen omgedraaid. Stephen Curry is inmiddels de topscoorder in de NBA met bijna 28 punten per wedstrijd. Ook deelt hij meer dan zeven assists uit en pakt hij zes rebounds per wedstrijd. In tegenstelling tot de eerste week schiet Curry nu weer boven de 40 procent van zijn driepunters raak en zijn vrijworppercentage is zelfs buitenaards met 97 procent. Curry zit dan ook dicht tegen de 50/40/90 club aan. In de topper tegen de Houston Rockets scoorde Curry 34 punten, pakte hij tien rebounds en deelde hij vijf assists uit. Toch heeft Curry op dit moment nog één zwakte, en dat zijn zijn turnovers. In de verloren wedstrijd tegen de Suns had hij de curieuze triple-double van 28 punten, tien assists en tien turnovers!!
3 (4). James Harden (Houston Rockets)
Sekou Smith stelde vorige week in zijn hang time blog al de vraag of James Harden de MVP-status waard zou zijn. Bijna een week later en Harden is volgens SportAmerika nog steeds volop in de race voor de MVP-titel. Ja zijn fieldgoal percentage is beneden de 40 procent en hij heeft ruim vier turnover per wedstrijd, maar al zijn andere statistieken zijn zeer indrukwekkend! Meer dan 25 punten, bijna zeven rebounds en ruim zeven assists. Dat Harden (en in iets mindere mate Dwight Howard) bij de Rockets de kar trekt mag duidelijk zijn.
4 (1). Chris Bosh (Miami Heat)
Chris Bosh was na de eerste week van het seizoen de nummer één in de MVP-ranking van SportAmerika. Na twee weken is hij drie plekken gedaald, maar zijn statistieken zijn nog steeds erg goed. Hij scoort ruim 23 punten, pakt dik tien rebounds en combineert dat met bovengemiddelde schotpercentages. Het is echter in vergelijking met de eerste week allemaal iets minder. Toch speelt Bosh zeer degelijk en is het inmiddels redelijk duidelijk dat het vertrek van LeBron James zijn spel goed doet. In de overwinning op zondag tegen de Mavericks had hij dan ook een groot aandeel.
5 (7). LeBron James (Cleveland Cavaliers)
De Cavaliers zijn in de eerste twee weken zoekende naar de juiste vorm en dat heeft zeker invloed op het spel van Lebron James. Toch benadert James alweer de imponerende statistieken van de voorgaande jaren met bijna 25 punten, zeven rebounds en zeven assists. Het schotpercentage is nog wel ruim onder zijn gemiddelde en het aantal turnovers is met dik vier per wedstrijd echt teveel. Dit vergeten we echter vrij snel na zijn sublieme wedstrijd tegen de Pelicans van afgelopen nacht.
6 (-). DeMarcus Cousins (Sacramento Kings)
Vorige week nog niet besproken in de MVP-watch, deze week komt DeMarcus Cousins met stip binnen op plek zes in de ranglijst. Cousins maakt indruk met zijn spel en samen met de ook boven verwachting spelende Rudy Gay is hij verantwoordelijk voor de beste start van de Kings sinds het seizoen 1999-2000. In amper 30 minuten per wedstrijd (het minste van alle spelers in deze lijst) scoort Cousins 23 punten en pakt hij iets meer dan elf rebounds. Afgelopen week wijdde SportAmerika al een artikel aan zijn voortreffelijke spel.
7 (5). Blake Griffin (Los Angeles Clippers)
Net zoals de Clippers kan Blake Griffin ook beter dan plek zeven in deze ranglijst. Gemiddeld dik 24 punten, zeven rebounds en bijna vier assists is zeker niet slecht voor Griffin, maar toch mist er iets in zijn spel. Ondanks de winst tegen de Trail Blazers op zaterdag schoot Griffin bijvoorbeeld maar 8 op 24. Toch maakt SportAmerika zich nog niet al teveel zorgen, want afgelopen nacht speelde Griffin (helaas een nederlaag tegen de Spurs) weer als vanouds met 23 punten, tien rebounds en zes assists.
8 (3). Klay Thompson (Golden Staten Warriors)
Vorige week nog zeer indrukwekkend, de afgelopen week een stuk minder. Klay Thompson laat zien dat hij nog moet werken aan zijn consistentie. Door een blessure speelde hij niet tegen de Suns, maar in de topper tegen de Rockets was hij ronduit slecht en werd hij volledig overschaduwd door Curry. Drie uit zestien, vier turnovers en drie snelle persoonlijke fouten was zijn aandeel in deze wedstrijd. Thompson moet snel weer terug naar het niveau van de eerste week, want anders valt hij uit deze lijst en beginnen de discussies over zijn overrated status weer aan te wakkeren.
9 (-). DeMar DeRozan (Toronto Raptors)
De Raptors staan bovenaan in de Eastern Conference en hebben dat voor een aanzienlijk deel te danken aan het spel van DeMar DeRozan. Met bijna 23 punten, vijf rebounds en ruim twee assists en steals trekt DeRozan zijn goede vorm van het vorige seizoen door. Zijn deelname aan Team-USA deze zomer heeft hem nog meer zelfvertrouwen gegeven en hij wordt nu langzamerhand één van de sterren in de NBA. Helemaal als hij zulke spectaculaire dingen blijft laten zien.
10 (-) Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)
Ja de Lakers zijn slecht en goede spelers bij slechte teams hebben eigenlijk geen ‘recht’ om opgenomen te worden in een MVP-ranking, maar voor Kobe Bryant maakt SportAmerika een uitzondering. Wat hij op dit moment laat zien na twee zware blessures en op 36-jarige leeftijd is zeer imposant. Na Stephen Curry staat Bryant tweede op de topscoorderslijst met bijna 27 punten. Daarnaast pakt hij ook nog meer dan vijf rebounds per wedstrijd en deelt hij drie assists uit. Met deze statistieken snoert Kobe zijn criticasters de mond. In de eerste twee weken komt Bryant ook regelmatig voorbij in de highlight video’s van de NBA. Een kleine kanttekening op het spel van Bryant zijn de matige schotpercentages en het relatief hoge aantal turnovers.
Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!
NBA MVP-Watch: Week 1
Foto: Getty Images
Weinig liefde voor de Grizzlies (Gasol), die gewoon bovenaan staan in het westen.
Kunnen jullie wellicht onderaan nog kort neerzetten wie er uit de top-10 gevallen zijn?
Comments are closed.