NBA History: Ray Allen ‘He Got Game’

Door

De laatste jaren neemt een nieuwe generatie spelers de NBA over . Het betekent dat we afscheid hebben genomen of afscheid aan het nemen zijn van enkele supersterren die het eerste decennia de NBA domineerden. SportAmerika biedt een overzicht. We bekijken de shooting guards. Deel 3: Ray Allen.

“Back in the days when Ray Allen was Jesus Shuttlesworth”

Tegenwoordig kennen we Ray Allen als de scherpschutter in het Celtic groen waarbij we volgend jaar toch even vreemd zullen opkijken wanneer we Allen in een zwart tenue de ballen in South Beach van downtown erin zien knallen. Maar Allen is inmiddels 37 jaren oud en er bestaat ook een Ray Allen van voor de Celtics, een Ray Allen die nogal eens werd aangeduid als Jesus Shuttlesworth.

Allen werd in 1996 gedraft door de Minnesota Timberwolves maar werd direct verhandeld naar Milwaukee tezamen met Andrew Lang om zo Stephon Marbury naar Minnesota te halen. Allen wist direct een belangrijke positie binnen het team te veroveren door in zijn eerste jaar alle 82 wedstrijden te spelen waarvan hij er slechts één vanaf de bank begon. Allen scoorde een dikke 13 punten gemiddeld om in zijn tweede jaar bijna twintig punten per wedstrijd te maken. Het eerste jaar van de shooting guard werd afgesloten met een uitverkiezing voor het NBA Rookie All Second Team. Aan het eind van zijn tweede jaar volgde geen telefoontje van een NBA commissaris maar van topregisseur Spike Lee.

Allen werd gevraagd om naast Denzel Washington de hoofdrol te spelen in de basketbalfilm “He Got Game”. Ray Allen speelde een high school basketbalspeler met aardig wat familieproblemen maar ook gezegend met het grootst mogelijk basketbaltalent. Belangrijker is dat Allen wordt neergezet als een all-round basketbalspeler, een speler met een geweldige dribbel, goede penetratie, knappe finish naar de basket en naturlijk een weergaloos schot.

Maar in Milwaukee speelde Allen ook zo! Voordat hij Celtics uniform aantrok en voornamelijk bij de driepuntlijn bivakkeerde speelde Allen zoals een shooting guard hoort te spelen: naar de basket snijdend (met en zonder bal), dunkend, fouten uitlokken en vooral plays creërend. Samen met Sam Cassel en Glenn Robinson leidde hij de Bucks naar de finals in de Eastern Conference van 2001 waar zij in zeven wedstrijden hun meerdere moesten erkennen in Allen Iverson en de 76’ers.

Seattle

In 2002 vertrok Allen naar de Seattle Supersonics in ruil voor onder andere Gary Payton. In alle seizoenen dat hij speelde voor de ploeg uit Seattle zou Allen gemiddeld meer dan 23 punten scoren. Zijn meest succesvolle jaar was in 2006 toen hij ruim 26 punten maakte. Na dit seizoen werd Allen richting Boston gestuurd. Hoewel Allen in Seattle zijn beste periode doormaakte en wellicht in de vorm van zijn leven was, gooiden blessures regelmatig roet in het eten. Tegenwoordig zijn we gewend aan de soms zwakke gesteldheid van Suger Ray maar aan het begin van zijn carrière waren er nog geen tekenen dat Allen blessuregevoelig zou zijn. In zijn eerste vijf jaar in de NBA miste Allen geen enkele wedstrijd. In zijn laatste twee seizoenen in Milwaukee zagen we de eerste tekenen en zijn eerste jaar in Seattle was ronduit een deceptie te noemen, Allen kwam slechts in 29 wedstrijden binnen de lijnen. Ook al wist de voormalig filmster zijn cijfers op fantastische hoogte te houden, een volledig seizoen zou Allen nooit meer spelen.

Boston

In Boston won Allen dan eindelijk die verdiende ring. Met wellicht het mooiste schot in de NBA heeft hij de Celtics aan een kampioenschap geholpen. Maar Allen is ook veranderd, het spel van Jesus Shuttlesworth bestaat tegenwoordig alleen nog maar uit positie kiezen op de driepuntlijn om de kick-out binnen te schieten. Allen zeurt tegen scheidsrechters, klaagt over gebrek aan respect en is tegenwoordig zelfs betrokken bij opstootjes. Jesus Shuttlesworth lijkt onzichtbaar te zijn geworden, maar we worden ook allemaal ouder.

Volgend seizoen zal Allen proberen zijn tweede ring te winnen wanneer hij vanaf de driepuntlijn LeBron James, Wade en Bosh zal ondersteunen om ook in een seizoen dat niet is ingekort door de lockout een kampioenschap binnen te halen.

Lees hier deel twee in deze serie over shooting guards: T-Mac was meer dan de neef van.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen