NBA Draft Profile: Mario Hezonja

Door

Mario Hezonja

Hij geldt als één van de grootste talenten op de Europese velden, en wordt gezien als een potentiële topper in de NBA. Toch zijn er nog veel twijfels over Hezonja, die moet gaan werken aan zijn zwakke punten, die hem nu nog in de weg staan om een succesvolle NBA-carriére te krijgen.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Ontdekking
De 20-jarige Shooting guard annex Small forward uit Kroatië speelt sinds 2012 voor FC Barcelona, wat hem in 2011 ontdekte tijdens Europees kampioenschap voor spelers onder 16-jaar. Tijdens dat toernooi werd Hezonja uitgeroepen tot meest waardevolle speler. In juli 2012 tekende Hezonja een drie-jarig contract, met een optie om het contract met vier jaar te verlengen.

Mario Hezonja1
Op het WK onder 16 jaar (2011) werd Hezonja uitgeroepen tot meest waardevolle speler

Sterk debuut-jaar
In zijn eerste seizoen begon hij te spelen bij Barcelona B, het reserve-team van de Catalanen uitkomend in de Spaanse Eerste divisie. In zijn debuut-seizoen maakte Hezonja grote indruk en werd hij verkozen tot grootste talent van de competitie. De dan pas 18-jarige Kroaat mag na zijn ijzersterke debuut-jaar de overstap maken naar het eerste team van FC Barcelona.

Afgelopen seizoen, in zijn eerste seizoen bij de grote jongens, word Hezonja langzaam gebracht door zijn coach Xavier Pascual. Met een gelimiteerde rol vanaf de bank krijgt de Kroatische guard weinig speeltijd toebedeeld. Dit seizoen groeide de speeltijd van Hezonja aanzienlijk. Ook in de Euroleague maakt Hezonja afgelopen seizoen steeds meer minuten, waardoor hij steeds meer opvalt bij NBA-scouts.

Sterke punten
Het Kroatische tiener-talent staat hoog genoteerd in de Mock drafts van verschillende Amerikaanse-journalisten. Natuurlijk geen verrassing, want Hezonja heeft heel wat in zijn mars. Zijn atletische-lichaam word als een groot pluspunt beschouwd, hier maakt hij vaak ook slim gebruik van tijdens wedstrijden.

Met een lengte van 2.02 meter is Hezonja bruikbaar als Shooting guard of als Small forward. Bij Barcelona maakte hij de meeste minuten als Shooting guard, hier komt hij ook het beste tot zijn recht. Verder heeft Hezonja een goed schot in huis, en is hij levensgevaarlijk op de Fast Break vanwege zijn snelheid en scoringsmogelijkheden.

Dit alles zorgt ervoor dat Hezonja één van de meeste getalenteerde spelers uit Europa is. Met zijn 20 jaar is de Kroatische guard nog altijd niet uitgegroeid (speeltechnisch) Met een enorme potentie in huis, gaat Hezonja een succesvolle carriére tegemoet.

Minpunten
Of de Kroatische tiener nu al klaar is voor een overstap naar de NBA, valt nog maar te bezien. Ondanks zijn vele talent en potentie, heeft Hezonja ook zijn tekortkomingen.

Volgens NBA-scouts mag de 20-jarige Shooting guard nog gaan werken aan zijn defense. Regelmatig verzaakt hij strak te verdedigen, waardoor hij zijn teamgenoten min of meer in de steek laat. Vervolgens raakt Hezonja gefrustreerd als hij het verdedigend moeilijk heeft, of zijn schot niet loopt.

Hierdoor raakt hij soms gefrustreerd en laat hij zijn kop hangen. Dit geeft een negatieve indruk op zijn teamgenoten, waardoor de teamprestaties er niet beter op worden. Hezonja zal op het veld zich beter moeten beheersen en blijven vechten voor elke bal. Vooral in de NBA is dit heel belangrijk, omdat het regelmatig voorkomt dat je een slechte dag hebt, of minder in de wedstrijd zit. Ook dan kun je door vechtlust alsnog je team helpen. Op dat gebied is de Kroatische tiener nog kwetsbaar.

https://youtu.be/uCDbdrd-8_M

NBA of Europa?
Het is nog maar de vraag of Hezonja volgend seizoen zal uitkomen in de NBA. Zijn talent staat vast, maar het is verstandiger als hij nog 1 tot 3 seizoenen blijft rijpen bij FC Barcelona. Aangezien hij nog geen basisplek heeft, en geen sleutelrol speelt in het team van coach Xavier Pascual, is een overstap naar de NBA nog ondenkbaar.

Geen ramp natuurlijk, want hetzelfde overkwam Nikola Mirotić, die sinds zijn draft in 2011 nog enkele seizoenen uitkwam voor Real Madrid. Daarnaast zijn Europese-leeftijdsgenoten Dario Šarić, Bogdan Bogdanović en Alessandro Gentile nog altijd actief op de Europese velden, nadat ze vorig jaar zijn gekozen tijdens de NBA Draft.

Kenners voorspellen dat Hezonja ongeveer als zevende of achtste gekozen zal worden. Naar verluidt hebben de Denver Nuggets en Detroit Pistons interesse om het Kroatische tienertalent te kiezen tijdens de draft, die op 25 juni plaatsvindt in Barclays Center, New York.

Dario saric hezonja
Net als Dario Saric (links) lijkt Hezonja (rechts) ook in Europa te blijven spelen

Het lijkt dus waarschijnlijk dat Hezonja zijn optie zal lichten, wat hem vier seizoenen langer bij FC Barcelona houdt. Of hij die vier seizoenen zal volmaken is nog niet te zeggen. Mocht hij na twee of drie seizoenen naar de NBA willen verkassen, dan zal zijn NBA-team een Buyout clausule moeten betalen aan Barcelona. Dit is overigens een klein bedrag (1 á 2 miljoen dollar).

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

D’Angelo Russell

Justise Winslow

Karl-Anthony Towns

Sam Dekker

Myles Turner

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Bahadir 8 jaar ago

    Indrukwekkend talent. Gisteren ook weer 5 driepunters achter elkaar geraakt in Game 1 van de Spaanse Finals tegen Real Madrid: http://www.draftexpress.com/article/Mario-Hezonja-18-Point-ACB-Playoff-Finals-Performance-Video-Analysis-5116.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen