NBA-baas Silver: ‘Gokmarkt legaliseren in VS’

Door

Adam Silver

Adam Silver heeft donderdagavond een aanzet gegeven om de gokmarkt in de Verenigde Staten te legaliseren. Dat deed de NBA-baas in de New York Times, waar hij als gastcolumnist een artikel mocht schrijven.

Paspa
,,Zo’n twintig jaar geleden, in 1992, stond de NBA, net als alle andere grote leagues, achter de Paspa-wet (Professional and Amateur Sports Protection Act), die ervoor zorgde dat gokken op sporten verboden werd. Een verstandige beslissing destijds, maar de tijden zijn veranderd. Want ondanks deze wet is het gokken op sporten enorm toegenomen. Het gebeurt op dit moment alleen illegaal en daarom is er geen toezicht op. Er zijn geen exacte cijfers, maar er is een schatting dat er jaarlijks voor 400 miljard dollar gegokt wordt op sportwedstrijden”

Silver ziet dat de media ook een belangrijke rol in deze ontwikkeling speelt. ,,Sportfans hebben steeds een grotere behoefte om te gokken op sporten. Tv-stations en kranten laten daarom nu regelmatig ook spreads zien in hun verslaggeving.”

New Jersey
Een eerste doorbraak voor een gelegaliseerde gokmarkt vond in New Jersey plaats, stelt Silver. In 2011 lieten de mensen in New Jersey massaal hun stem horen tijdens een referendum over de gokmarkt. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat governeur Chris Christie in oktober dit jaar een wet ondertekende waarin het gokken op sporten en paardenrennen gelegaliseerd zou moeten worden. Echter, een rechtbank en alle sportbonden staken hier een stokje voor, aangezien het in strijd is met Paspa.

,,Buiten de Verenigde Staten zie je hoe populair het gokken op sportwedstrijden is. In Engeland, waar het ook legaal is, kan je gokken via je mobiel, in het stadion of zelfs thuis via je afstandsbediening. Gezien deze ontwikkelingen moeten we onze wetten aanpassen naar een legale gokmarkt. Uiteraard onder strikt toezicht.”

Integriteit
Want, zo Silver besluit zijn artikel, deze nieuwe ontwikkeling mag de sport niet negatief beïnvloeden. ,,De integriteit van de sport moet voorop blijven staan. Dat is een van mijn belangrijkste taken als baas van de NBA. Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat de fans vertrouwen houden in onze sport en competitie. Maar ik ben er van overtuigd dat we de gokmarkt open moeten gooien.”

De NFL weigerde donderdag, kort na het verschijnen van Silver’s artikel, een reactie te geven.

Foto: Getty Images

3 Reacties
  1. Waarom is dit nog een discussie? Er is niets mis met gokken hoor =)

  2. Stefan 9 jaar ago

    Eens. Ook zo conservatief hier in NL. Gokmarkt is goed voor de sporten

  3. Darch 9 jaar ago

    Hypocriet betoogje van meneer Silver. Gokken via het internet kan nu ook gewoon. Het enige probleem voor Silver en de NBA is is dat ze er geen cent van meeprofiteren. Als het legaal wordt natuurlijk wel.

    Bottomline: Silver ziet een extra inkomstenbron. Maar zeg dat dan gewoon.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen