NBA Analyse: Waarom Houston kan winnen van Golden State

Door

harden gsw

Game 1 tussen de Golden State Warriors en Houston Rockets was een prooi voor de thuisploeg: 110-106. Game 2 was nog spannende: 99-98. GSW lijkt deze play-offs nagenoeg onaantastbaar, maar schrijf de Rockets niet af. Die kunnen mogelijk voor een nieuwe verrassing zorgen.

Halfweg het tweede quarter van Game 1 leek het erop dat de Rockets de vloer zouden aanvegen met hun tegenstander. De Warriors keken namelijk tegen een achterstand van zestien punten aan (33-49). Houston bouwde voort op zijn onverwachte comeback tegen de LA Clippers, terwijl GSW tevergeefs naar oplossingen zocht tegen een goed georganiseerde tegenstander.

rmMlXiW

Dwight Howard
Houston leek de wedstrijd in handen te hebben, maar richting rust toe kwamen de Warriors tot leven. Ze gingen zelfs nog met een 58-56 voorsprong de kleedkamers in, nadat Stephen Curry er een vette buzzer beater ingooide. Na rust ging de wedstrijd lang gelijk op, tot de Warriors in het slot van het laatste quarter afstand namen van de Rockets.

Die speelden op dat moment zonder Dwight Howard. De center viel halverwege het eerste quarter uit met een knieblessure, kwam in het tweede quarter terug, speelde een groot deel van het derde quarter maar verliet met nog elf minuten te spelen definitief het terrein. Rookie Clint Capela deed zijn uiterste best (4 op 4 FGA’s, goed voor negen punten en vier rebounds), maar coach Kevin McHale koos in de laatste acht minuten voor een klein frontcourt met Josh Smith en Terrence Jones.

De defensieve rating van de Rockets met Howard bedroeg 105,1. Zonder hun center was die rating amper 113,9. In het laatste quarter scoorden de Warriors liefst 61,5% van hun punten in de paint. In het derde quarter, toen Howard negen minuten op het veld stond, was dat amper 23,1%. GSW profiteerde ook om een stuk meer ‘unassisted’ punten te scoren. En de Warriors pakten ook de helft van hun in totaal veertien offensieve rebounds (zeven) in de laatste twaalf minuten. Tot slot raakte GSW 72,7% van zijn ‘very tight defended’ schoten binnen tien feet.

Dat Howard fit genoeg was om te spelen in Game 2 was een goed teken voor Houston. Mét Howard hebben de Rockets een defensief anker, dat ze dus verliezen in afwezigheid van hun center. De small ball lineup met naast Jones en Smith ook James Harden, Corey Brewer en Trevor Ariza liet namelijk een defensieve rating van liefst 147,1 noteren in Game 1. Bovendien pakte Howard in Game 2 77% van zijn reboundkansen. De rest van de Rockets amper 58%.

Klay vs. James
Een fitte Dwight Howard zou de Rockets al serieus vooruit helpen. Maar er is ook een andere manier waarop ze de Warriors wel eens zouden kunnen verrassen. Harden wordt namelijk verdedigd door Klay Thompson. Die laatste is een uitstekende verdediger, maar verliest wel heel wat energie in het achtervolgen van The Beard:

Thompson mag dan zeggen klaar te zijn voor de uitdaging, offensief verliest hij zonder twijfel wat frisheid. Hij raakte in Game 1 ook slechts zes op achttien schoten, waarvan één op zeven driepunters. Goed voor slechts vijftien punten. Harden raakte zeven op elf schotpogingen terwijl Thompson hem verdedigde. In Game 2 maakte Thompson zes op vijftien schoten, maar ook opnieuw slechts één op zeven driepunters. Vooral Ariza maakte het Klay erg lastig.

Dat wil dus opnieuw niet zeggen dat Thompson niet goed verdedigde op Harden. Integendeel. Zoals onderstaande play aantoont, moest Harden wel werken tegen de defense van de Warriors-guard. Thompson geeft zich voor de volle 100% en zo hoort het ook, maar het blijft de grote vraag of hij dit een volledige serie kan volhouden en daarbovenop offensief zijn punten kan scoren. GSW haalt namelijk bijna één derde van zijn punten uit driepunters en Klay is daarbij van goudwaarde. Als dit aspect voor een deel wegvalt, zitten ze in Oakland met een probleem.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen