NBA Analyse: Go ‘Melo, in de post!

Door

Carmelo Anthony zou zijn spel veranderen dit seizoen. Meer in dienst van het team, minder gericht op scoren. Toch was het good old Anthony die in beide duels tot nu toe topscorer werd bij de Knicks. Maar waar hij tegen de Miami Heat 30 schoten nodig had voor 30 punten (10-30 FG) had hij tegen de Philadelphia 76ers aan 18 schoten genoeg voor 27 punten (10-18 FG). Tegen Miami scoorde Anthony voornamelijk van afstand (of beter, miste veel van afstand), terwijl hij tegen de 76ers veel vaker dichterbij de basket kwam en dus effectiever kon scoren.

Illustrerend zijn twee plays die tegen de Sixers in een tijdsbestek van dertig seconden plaatsvonden. In de eerste play kun je zien waarom Anthony ver van de basket uitermate ineffectief is. Een schot net binnen de driepuntslijn (van die afstand schiet de league gemiddeld zo’n 38 procent en ‘Melo is vanaf die plek nipt een gemiddelde schutter). Weliswaar een open look, maar hij heeft de mogelijkheid voor een drive of een pass naar J.R. Smith die in de hoek staat te wachten (zie afbeelding 2). Van daaruit is er nog alle tijd om de play op te zetten in de post, aangezien er vijftien seconden op de schotklok staan.

Goed, ‘Melo besluit dus, zoals wel vaker, om van ver aan te leggen. Zijn schot gaat mis, er staat niemand onder de basket voor de rebound en de Sixers krijgen de bal zo in hun schoot geworpen. Slechte beslissing van Anthony. Hij heeft echter geluk dat Philadelphia de bal aan de andere kant inlevert via een turnover nog voordat de aanval goed en wel op gang is gekomen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Uit de volgende play blijkt de echte kracht van Anthony. Dicht bij de basket bijna niet te verdedigen, te groot, te sterk, te wendbaar. Als hij dat zelf nu ook door zou hebben, zou hij à la LeBron meer tijd doorbrengen om en nabij de basket. (Gezegd moet worden dat een play als deze een stuk lastiger uit te voeren is als de nu geblesseerde Amar’e Stoudemire meespeelt. Geluk bij een ongeluk dus.)

Zie hoe Melo in een bijna identieke situatie als de bovenstaande play, nu de bal wel naar de hoek passt. Hij loopt zelf door naar de low post en krijgt de bal terug. Hij dreigt buitenom te gaan en draait dan met een schitterende spin-move naar binnen. De 76ers hebben nog nooit van help defense gehoord en ‘Melo heeft alle tijd en ruimte voor een simpele lay-up. Wat de vijf spelers van de Sixers dan wel heel goed doen is met z’n allen heel hard proberen om de bal uit de basket te kijken (zie laatste afbeelding). Net zoals bij de help defense eerder, falen ze glansrijk in hun missie en scoort Anthony twee van zijn in totaal 27 punten.

 

Ook leuk om te lezen