NBA Analyse: De ondergang van de Clippers

Door

clippers

Slechts acht keer kwam een team in de NBA play-offs terug van een 1-3 achterstand om een serie alsnog te winnen. De Houston Rockets lukten het als negende team om het onwaarschijnlijke te doen: alsnog met 4-3 winnen van de LA Clippers. Waar liep het fout voor Lob City?

De cijfers zijn duidelijk: de Clippers hadden tegen de Rockets 93% kans om door te stoten naar hun eerste Conference Finals ooit. Net als de Philadelphia 76’ers in 1968 tegen de Boston Celtics, de Phoenix Suns in 1970 tegen de LA Lakers, de San Antonio Spurs in 1979 tegen de Washington Bullets, de 76’ers in 1981 tegen de Celtics, de Suns in 1995 tegen de Rockets, de New York Knickerbockers in 1997 tegen de Miami Heat, de Orlando Magic in 2003 tegen de Detroit Pistons en de LA Lakers in 2006 tegen de Suns.

Dominante Clippers
Tijdens de eerste vier wedstrijden leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Clippers. Ze overklasten Houston in zowat alle basisstatistieken, en dat twee keer zonder Chris Paul. We zetten ze even op een rijtje:

  • de Clippers scoorden gemiddeld 17 punten meer dan de Rockets (119,5 vs. 102,5)
  • de Clippers raakten 49,7% van hun field goals, de Rockets slechts 42,1%
  • de Clippers raakten 38,8% van hun driepunters, de Rockets slechts 32,5%
  • de Clippers raakten 69,6% van hun vrije worpen, de Rockets slechts 59,7%
  • de Clippers pakten 45,8 rebounds per game, de Rockets 44,8
  • de Clippers deelden 26 assists per game uit, de Rockets iets meer dan 21
  • de Clippers hadden gemiddeld 16 turnovers, de Rockets meer dan 18
  • de Clippers zorgden gemiddeld voor 11 steals, de Rockets voor nog geen 9
  • de Rockets hadden enkel iets meer offensieve rebounds en blocks

Shot chart Houston:

rockets firt 4

Ook qua advanced stats leidden de Clippers de dans. Ze hadden een offensieve rating van 112,7 en een defensieve rating van 95,9. Goed voor een netrating van liefst 16,8. De Clippers scoorden bijna 24 punten per wedstrijd na een turnover van de Rockets, die in deze categorie aan slechts 16 punten per wedstrijd kwamen. LAC scoorde ook gemiddeld 13 ‘second chance’ punten (vs. 11,5 voor Houston) en ruim 47 punten per game in de paint (vs. 45 voor Houston).

James Harden deed zijn best, maar leek in de tang te zitten. The Beard tekende voor minder dan 15 doelpogingen per game. Een stuk minder dan zijn ruim 17 FGA’s tegen Dallas en 18 FGA’s in het reguliere seizoen. Toch scoorde Harden bijna 25 punten per game, pakte hij vijf rebounds en deelde hij negen assists uit. De keerzijde: hij zorgde gemiddeld voor 5,5 turnovers. Verder waren Josh Smith en Terrence Jones onzichtbaar, had Corey Brewer weinig impact, raakte Trevor Ariza zijn driepunters niet en was Dwight Howard zichzelf niet als defensief anker.

Wederopstanding Rockets
Vanaf de vijfde wedstrijd nam Houston echter de controle in handen. De Clippers waren nergens meer en deze keer waren het de Rockets die de basisstatistieken domineerden. Opnieuw een oplijsting:

  • de Rockets scoorden gemiddeld ruim 15 punten meer dan de Clippers (118,7 vs. 103,3)
  • de Rockets raakten 47,2% van hun field goals, de Clippers slechts 42,7%
  • de Rockets raakten 37,4% van hun driepunters, de Clippers amper 24,7%
  • de Rockets raakten 68,3% van hun vrije worpen, de Clippers 66,3% (42 vs. 27 FTA/game)
  • de Rockets pakten 52,7 rebounds per game, de Clippers 42,7
  • de Rockets deelden ruim 23 assists per game uit, de Clippers iets meer dan 21
  • de Rockets maakten gemiddeld nog geen 23 fouten, de Clippers gemiddeld 30
  • de Clippers hadden enkel minder turnovers en evenveel blocks

rockets last 3

De Rockets zetten in Games vijf tot zeven een offensieve rating van 115,0 neer en een defensieve rating van 99,9. Goed voor een netrating van 15,1. Van een totale ommekeer gesproken. Ze pakten ook ruim 55% van alle rebounds. De Rockets scoorden daarnaast 21 ‘second chance’ punten per wedstrijd, tegenover slechts 11,3 voor de Clippers, en waren ze goed voor gemiddeld vier punten meer op de fastbreak.

Gek genoeg was echter niet topspeler James Harden die aan de wieg stond van de wederopstanding van zijn Rockets. Vooral Dwight Howard, Josh Smith, Trevor Ariza en Corey Brewer zorgden voor de boost bij Houston. Typerend voor dit laatste gegeven was de onwaarschijnlijke comeback van de Rockets tijdens Game 6. Toen haalden ze een achterstand van 19 punten op met een legendarisch vierde quarter (40-15), met Harden grotendeels op de bank.

https://youtu.be/cS-4u6LkW7A

Harden schoot in de laatste drie wedstrijden slechts 35% van zijn doelpogingen raak en amper 23,8% van zijn driepunters. Hij maakte wel wat goed met gemiddeld ruim twaalf vrije worpen. Harden speelde dan ook aggresiever met 23 schoten in de paint, tegenover slechts 17 in de eerste vier games. Verder had hij iets minder turnovers (4,3/game) en liet hij tegenstanders bijna 10% slechter schieten dan normaal. Defense van The Beard? Het kan!

De sleutel tot het succes lag toch bij andere spelers. Ariza raakte de helft van zijn gemiddeld bijna negen driepunters, Howard was defensief weer zichzelf en pakte gemiddeld 17 rebounds, Brewer speelde opnieuw als een échte 6th man (15 punten gemiddeld), Smith begon zowat al zijn jumpers te raken (58 FG%, 50 3P%), Jones vond zijn ritme en Jason Terry vond zijn ondertussen negentiende jeugd.

Mentaal gebroken
De terugkeer tijdens Game 6 deed mentaal iets breken bij de Clippers. Niemand zal zeggen dat ze niet klaar waren voor Game 7 in Houston, maar ze hadden ‘het’ gewoon niet meer. Een tweede achtereenvolgende serie die een zevende wedstrijd nodig heeft, is sowieso al slopend. Laat staan dat je in de tweede serie een 3-1 voorsprong uit handen geeft nadat je een voorsprong van 19 punten in Game 6 voor eigen publiek ziet omgezet worden in een zure nederlaag.

Chris Paul, Blake Griffin en DeAndre Jordan lieten op zich geen slechte statistieken noteren. Maar fysiek en mentaal waren de Clippers op en daarvan hebben de Rockets uitermate goed van geprofiteerd. Afwachten of ze in hun eerste Conference Finals sinds 1997 nog zo weerbaar zullen zijn tegen de Golden State Warriors.

Foto: Twitter

3 Reacties
  1. Martijn Scheeve 9 jaar ago

    Goed stuk! Je zag vooral dat Paul het mentaal niet meer aankon. Griffin lijkt gek genoeg fysiek nog niet klaar voor die lange en slopende playoffs sessies.(itt een Garnett en Duncan die tot late leeftijd met gemak meerdere 7 games series afwerken)

    Belangrijkste vraagstuk is nu: wat gaan de Clippers deze zomer doen? Er is geen team die Deandre Jordan een max contract gaat aanbieden, er vanuit gaande dat Lamarcus en Gasol vrij rondlopen. Gaan zelfs geruchten dat Griffin zijn laatste seizoen heeft gespeeld voor de Clippers. Wat te denken van een frontcourt: Aldridge/Gasol. Veel minder afhankelijk van mindere goden als Reddick en Rivers. Wordt geheid een hectische periode voor LAC!

    • Na zo’n tegenvaller wordt natuurlijk veel gezegd. Ik zie Blake en/of Paul niet meteen weggaan uit LA. Jordan is een andere zaak. Ik zie wel een team zo gek om die dude een max te geven. Of dat de Clippers gaan zijn, geen idee. Veel cap space hebben ze niet. Hun eerste prioriteit was wel het contract van DJ verlengen. Niet dat die een maxspeler is (Lord have mercy) maar zoals ik zei: er zal wel minstens één team zo gek zijn.

      Er zijn natuurlijk Marc Gasol en LMA, beide unrestricted. Maar ik zie Gasol niet meteen weggaan uit Memphis. Aldridge is wat anders. Die lijkt me weg bij Portland. Maar als die weggaat, lijkt me dat naar een Texaans ploeg te zijn (lees: Dallas of San Antonio).

  2. sven 9 jaar ago

    Ik Zou DJ een Max contract geven ook al is hij het niet waard. Want vanaf het seizoen 2016/2017 zal de salary cap omhoog gaan waardoor 20miljoen geen max meer zal zijn. Een jaartje DJ overbetalen dus. En het is niet dat deze league vol loopt met goede centers.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen