NBA Analyse: de gevolgen van James’ homecoming

Door

Cleveland Cavaliers v Portland Trail Blazers

Het stof is inmiddels gaan liggen in Akron, Ohio. Het wereldnieuws van gisteren, dat LeBron James terugkeert bij de Cavaliers, is bij iedereen geland. Maar wat zijn nu eigenlijk de consequenties van de thuiskomst van King James? Hoeveel geld is er in Cleveland voor meer versterkingen? Hoe staat het met de smeulende resten in Miami – heeft Heat-baas Pat Riley nog haar op zijn hoofd? SportAmerika zet alles op een rijtje.

Opschonen

De meest in het oog springende consequentie van LeBron James’ gang naar Cleveland is natuurlijk de line-up. Twee dagen geleden namen de Cavaliers, vooruitlopend op de komst van James, al afscheid van veteraan Jarrett Jack, Tyler Zeller en Sergey Karasev. En het heeft er alle schijn van dat ze nog lang niet klaar zijn met opschonen in Cleveland. Maar met een salary cap komend seizoen van $ 63 miljoen lijkt er genoeg financiële ruimte.

James, point guard Kyrie Irving, Dion Waiters, Tristan Thompson en oudgediende Anderson Varejao – een favoriet van James – lijken de dragende krachten van het nieuwe team te moeten worden. Anthony Bennett, de ietwat mislukte draft pick van vorig seizoen, zal op het oog de bank moeten warmhouden met mindere goden als Carrick Felix, Brendan Haywood, Matthew Dellavedova en Scotty Hopson. Maar wie weet moeten ook zij plaats maken voor nieuwe krachten.

Love & LeBron

En hoe zit het met de toekomst van de draft picks van dit jaar? Dat is een goede vraag. Andrew Wiggins, de eerste keuze van de Cavaliers, en in mindere mate ook Joe Harris zitten een beetje op de wipstoel. De kans is namelijk aanwezig dat LeBron James niet de laatste grote naam is die naar Cleveland wordt gelokt.

Sterker nog: het ligt voor de hand dat de actie van LeBron anderen inspireert om ook voor de Cavaliers te kiezen. Te denken valt bijvoorbeeld aan Kevin Love, die eerder richting de Warriors leek te gaan, maar inmiddels door velen aan LeBron en de zijnen wordt gekoppeld. Een superster als Love, die onder de basket kan domineren en zo het spelstijlen van James en Irving aanvult, is echter niet gratis. Wiggins en Harris zouden wel eens geslachtofferd kunnen worden ten faveure van Love.

What’s missing

Daarmee komt de vinger gelijk op de zere plek. Want met dribbelkoning Irving en grote ster James hebben de Cavaliers weliswaar twee uitstekende basketballers in huis, maar het gaat ver om te zeggen dat hun team daarmee compleet is. Ze missen bijvoorbeeld een lange man als Love, die onder de basket kan scoren, de rebounds kan pakken en het fysieke spel aankan. Varejao is ook wel een lange speler, maar te blessuregevoelig, en zeker niet zo goed als Love.

Ook een goede driepuntsschutter ontbreekt in de line-up van Cleveland. De oude schutter, C.J. Miles, is verkast naar Indiana. Gelukkig draait de geruchtenmolen op volle toeren. James’ oud-ploeggenoot bij de Heat, Ray Allen, zou namelijk wel eens mee kunnen komen naar Ohio. En ook de naam van Mike Miller wordt genoemd, eveneens een oud-ploeggenoot van LeBron in Miami. Het is een publiek geheim dat James en Miller goed bevriend zijn – en dat James niet blij was dat Miller in de ban werd gedaan door de Heat.

Kansen

Nog los van dit soort speculaties betekent de komst van James alleen al een enorme boost voor de kansen van de Cavaliers in de Eastern Conference. Hoewel LeBron nadrukkelijk heeft aangegeven dat hij geen titel kan beloven – niet nu en ook niet de komende jaren – lijkt het niet onmogelijk om als eerste te eindigen. De Eastern Conference is al een aantal seizoenen het zwakke broertje van de NBA, en zelfs met een team in opbouw lijken er voor de Cleveland Cavaliers kansen te zijn.

Het geval wil namelijk dat er een machtsvacuüm is gekomen door de beslissing van King James. De Pacers, die in 2013/2014 een geweldig seizoen kenden, zouden in principe weer goede zaken moeten kunnen doen in het oosten, maar het blijft angstvallig stil in Indiana.

Dus kijken we ook verder, naar Washington. De Wizards waren de stille kracht in de Eastern Conference, met point guard John Wall als grote man. Komend seizoen zouden ze dat kunnen herhalen. En ook de Bulls, nog zonder hun grote vedette Derrick Rose, zullen vooraan te vinden zijn. Zeker als de gefluisterde transfer van Pau Gasol vanuit de Lakers doorgaat.

Nasmeulend Miami 

Blijft natuurlijk over Miami. Hoewel James vast niet de bedoeling heeft gehad om de Heat-franchise – oh, ironie – plat te branden, is dat toch een beetje gebeurd. De sportieve toekomst van de Heat staat namelijk op losse schroeven. Chris Bosh werd nadrukkelijk in verband gebracht met een overgang naar de Rockets, maar lijkt toch te blijven. Ook over Wade wordt gezegd dat hij, ondanks het openbreken van zijn contract, in South Beach zal blijven basketballen.

Maar kunnen de twee ‘mindere goden’ het zonder James stellen? Met een verder roster dat dit seizoen al bekritiseerd werd om een gebrek aan kwaliteit. Coach Erik Spoelstra gaat de basketbaloorlog hoe dan ook niet winnen met derderangsspelers als Norris Cole, Justin Hamilton en Danny Granger.

En dan is er nog de arme Shabazz Napier. De door de Heat ingelijfde speler uit Connecticut, door James gehypet, is op sportief gebied een groot slachtoffer. Hij had ervan gedroomd om met James in de American Airlines Arena te kunnen spelen, maar in plaats daarvan komt hij terecht in een franchise waarvan het maar de vraag is of ze nog aan de top gaan komen.

Ook leuk om te lezen