NBA 30-in-30: Denver Nuggets

Door

460706632

De Denver Nuggets staan voor een moeilijk seizoen. Het team is jong en getalenteerd, maar daarmee kom je vandaag niet ver in de Western Conference. Nieuwbakken coach Mike Malone krijgt de kans om met enkele ruwe diamanten aan de slag te gaan en een nieuwe succesgeneratie uit te bouwen.

1-2-3…6 weken!
Nee, het seizoen 2014/2015 was er geen om in te kaderen in Denver. De Nuggets kregen opnieuw af te rekenen met enkele blessures. Zo kwamen Danilo Gallinari, Jusuf Nurkic, Arron Afflalo, Randy Foye en Darrell Arthur niet aan 65 wedstrijden. Het team koesterde nochtans de stiekeme hoop om mee te doen aan de play-offs…

Toen die droom wedstrijd na wedstrijd verder en verder weg leek, keerde het team zich tegen coach Brian Shaw. Die zat al snel in de ‘hot seat’ en werd na 59 wedstrijden en een record van 20-39 aan de kant geschoven. Assistent Melvin Hunt nam de taak van head coach tijdelijk op zich en zette een record van 10-13 neer. Goed voor een eindbalans van 30-52, een vierde plek in de Northwest Division en plaats twaalf in de Western Conference.

Naar het einde van het seizoen toe was de spelersgroep echter ‘speelmoe’. Ze zongen zelfs in koor “1-2-3…6 weken!” Verwijzend naar het einde van het seizoen, wat niet bepaald positief te noemen is. Maar veel had te maken met de jeugdige leeftijd van een heleboel spelers, de aanwezigheid van Ty Lawson en de verzuurde relatie met de coaching staff. Alles bij elkaar: een seizoen om snel te vergeten in Denver.

IN/UIT
IN: Mike Malone (coach), Emmanuel Mudiay (#7), Wilson Chandler, Darrell Arthur (bijgetekend), Nikola Jokic, Oleksiy Pecherov, Nick Johnson, Matt Janning, Devin Sweetney

UIT: Ty Lawson, Arron Afflalo, Ian Clarke, Alonzo Gee

De zomertransacties van de Nuggets maken hun focus duidelijk: jeugd, jeugd en nog eens jeugd. Wilson Chandler en Darrell Arthur tekenden bij. De eerste voor vier seizoenen, de tweede voor twee. De grootste aanwinst is natuurlijk Emmanuel Mudiay. De atletische point guard werd als zevende gekozen in de NBA Draft, een prijs waar de Nuggets echt wel mee konden leven.

Mudiay werd namelijk aanzien als één van de grootste talenten in deze draft class. Hij liet echter de kans schieten om college basketball te gaan spelen voor SMU en koos voor een avontuur in China. Dat deed zijn ‘draft stock’ dalen, terwijl velen ervan overtuigd waren dat de point guard de eerste pick had geweest indien hij in de VS was gebleven. Mudiay liet tijdens de Summer League flitsen van zijn talent zien en was goed voor gemiddeld twaalf punten en zes assists in vier wedstrijden.

https://youtu.be/h4IXDq304Rc

Ook Nikola Jokic is een potentiële stevige aanwinst voor Denver. De 20-jarige Serviër komt streekgenoot Jusuf Nurkic vergezellen in het frontcourt van de Nuggets. Jokic is net als Nurkic een fysiek monster van 2m11 en 116kg. Hij is op zijn best als center, maar kan ook aan de slag als stretch power forward. In de Summer League liet Jokic gemiddeld acht punten, zes rebounds en 1,4 blocks noteren.

Het grootste verlies voor de Nuggets is Ty Lawson. Al is ‘verlies’ relatief. Lawson bewees zichzelf vorig seizoen weinig goede diensten door regelmatig de kleedkamer op stelten te zetten en dronken achter het stuur te kruipen. De club koos dan ook resoluut voor Mudiay in de draft, wat de deur open zette voor een exit van Lawson. De Houston Rockets hapten toe en weg was de kleine point guard, die vorig seizoen gemiddeld 9,6 assists uitdeelde en de Nuggets leidde met gemiddeld vijftien punten.

Prognose 2015/2016
Het seizoen 2015/2016 zal er dus vooral eentje zijn waarbij de jonge Nuggets wijze lessen zullen leren. De kern staat er en is klaar om aan de toekomst te bouwen. Met talenten als Mudiay, Nurkic, Gallinari, Chandler, Kenneth Faried, Jokic, Gary Harris en Joffrey Lauvergne ziet het er op iets langere termijn toch wel rooskleurig uit voor het team uit de Mile High City. Zeker aangezien Chandler, Faried en Gallinari voor lange tijd en vrij goedkoop vastliggen (totaal: $126 miljoen over vier jaar).

Check de Nuggets regelmatig op NBA League Pass want dit team gaat exciting basketball spelen. Hoog tempo, met veel drietjes en dunks. Mudiay is een kanshebber voor de Rookie of the Year award, Nurkic gaat nog vet veel trash talken (al is hij pas terug van een blessure aan het begin van het seizoen) en Gallinari lijkt terug na een sterk EK met Italië. Veel winnen zullen de Nuggets niet doen. Als ze aan 25 zeges komen, hebben ze het er degelijk van afgebracht.

Prognose: 25-57

https://youtu.be/BF1E5xraS0Y

Foto: Getty Images

Vorige Previews:
Sacramento Kings
Orlando Magic
Los Angeles Lakers
Philadelphia 76ers
New York Knicks
Minnesota Timerwolves

Ook leuk om te lezen