NBA 30-in-30 | Atlanta Hawks: rebuild bijna voltooid

Door

Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Vandaag nemen we de Atlanta Hawks onder de loep. Met een zeer jonge selectie zijn de Hawks zeker een team om in de gaten te houden, maar kunnen ze ook al de playoffs halen?


OFFSEASON


Voor de Hawks was het een drukke periode rondom de draft. Twee weken voor de draft verwierven de Hawks de pick van de Brooklyn Nets samen met Allen Crabbe, in ruil voor Taurean Prince. Daarnaast hadden de Hawks drie eigen draft picks (8, 10 en 35). Echter bleef slechts één van de vier eerdergenoemde picks bij de Hawks. De achtste pick ging naar de New Orleans Pelicans, samen met de 17de, 35ste en een 2020 first round pick. In ruil daarvoor kregen de Hawks de vierde pick, een 2023 second round pick, Solomon Hill en de 57ste pick. De 57ste werd door de Hawks later weer geruild met de Philadelphia 76ers, voor de 34ste pick.

Met de drie picks die de Hawks dus zelf overhielden (4, 10 en 34), kozen zij De’Andre Hunter, Cam Reddish en Bruno Fernando. Hunter is een swingman die twee jaar speelde bij de universiteit van Virginia. In het eerste jaar noteerde Hunter ‘slechts’ negen punten per wedstrijd. In zijn sophomore season scoorde Hunter ruim 15 punten per wedstrijd. De swingman behaalde met Virginia voor de eerste keer in de schoolgeschiedenis de finale van het NCAA Tournament. In de finale tegen Texas Tech imponeerde Hunter met 27 punten, 9 rebounds en een gelijkmakende driepunter met nog 12 seconden te gaan in het laatste kwart. In de verlenging trok Virginia uiteindelijk aan het langste eind.

Ook Cam Reddish is een swingman. Reddish speelde één seizoen voor Duke, waar hij vooral in de schaduw stond van Zion Williamson en R.J. Barrett, de eerste en derde pick van de draft. Reddish scoorde ruim dertien punten per wedstrijd, maar deed dat tegen een schotpercentage van slechts 35.6%. Een percentage dat ruim tien procent lager ligt dat het gemiddelde in de NBA. De derde pick van de Hawks, Bruno Fernando, schoot voor de universiteit van Maryland wel ruim boven het NBA-gemiddelde. De Angolese center schoot bijna 60% van zijn schoten raak in de twee jaar die hij speelde. Met 13 punten, 10 rebounds en 2 blocks per wedstrijd in zijn laatste jaar bij Maryland was Fernando een belangrijke spil in de ploeg van coach Mark Turgeon.

FREE AGENCY

In de free agency trokken de Hawks slechts één speler aan waarvan verwacht wordt dat hij regelmatig minuten zal maken. Jabari Parker tekende een tweejarig contract, ter waarde van ruim $13 miljoen. Verder verlengde Vince Carter zijn contact andermaal met één jaar. Carter gaat voor zijn 22ste (en laatste)­ NBA-seizoen, wat hem één jaar boven Robert Parish brengt. Parish heeft momenteel met 21 jaren in de NBA het record op zijn naam staan. De twee grootste namen die Atlanta verlieten tijdens de free agency zijn Dewayne Dedmon en Justin Anderson, die vertrokken naar de Sacramento Kings en de Washington Wizards.


SELECTIE


De Atlanta Hawks zullen net als vorig jaar een zeer jonge selectie hebben. Alex Len zal hoogstwaarschijnlijk starten als center. De 26-jarige Oekraïner zal de oudste starter worden voor de Hawks, wat aangeeft hoe jong de rest van het team is. Kevin Huerter, 21 jaar oud, zal na een sterk rookie seizoen weer de kans krijgen als shooting guard. Rookie De’Andre Hunter zal de kans krijgen op de small forward-positie.

De twee spelers waar de meeste ogen op gericht zullen zijn, zijn John Collins en Trae Young. Collins zal net als vorig seizoen proberen weer grote stappen te maken. De power forward scoorde ruim 19 punten per wedstrijd en pakte bijna 10 rebounds. Een grote verbetering ten opzichte van het jaar ervoor, waar hij 10 punten per wedstrijd scoorde en zeven rebounds pakte. Ook verbeterde Collins zich van driepuntsafstand, waar hij er gemiddeld één per wedstrijd van raak schoot tegen een percentage van bijna 35%. Als het bij de Hawks om driepunters gaat, komt de naam Trae Young naar voren. Na twee moeizame maanden in zijn eerste NBA-seizoen veranderde bijna alles wat hij aanraakte in goud. Vanaf december scoorde Young gemiddeld 21 punten en gaf hij ruim acht assists per wedstrijd. Daarnaast schoot hij ruim twee driepunters per wedstrijd raak, tegen een degelijk percentage van 35 procent.

Noot: op het moment van het maken van het depth chart had Vince Carter nog niet zijn nieuwe contract getekend.

Vanaf de bank heeft coach Lloyd Pierce veel veelzijdige keuzes. Evan Turner zal op verschillende posities gebruikt kunnen worden. Omdat de Hawks geen tweede point guard hebben, zal Turner hoogstwaarschijnlijk deze minuten opvullen. Ook Cam Reddish zal vanaf de bank een belangrijke rol krijgen. Reddish kan zowel als shooting guard als small forward ingezet worden, wat hem de kans geeft op veel minuten. Ook hebben de Hawks Allen Crabbe die ook op deze posities uit de voeten kan. Echter is Crabbe een pure sharpshooter, terwijl Reddish ook zijn eigen schot kan creëren. Damian Jones zal vanaf de bank komen om minuten te maken op centerpositie. De tweevoudig NBA-kampioen kwam over van de Golden State Warriors, in een trade waar Omari Spellman naar de Warriors ging. Wat de rol zal worden van rookie Bruno Fernando is vooralsnog afwachten.


CONCLUSIE


De Atlanta Hawks zitten qua spelersleeftijden nog vol in de welbekende rebuild mode. Een gemiddelde leeftijd van 22.2 jaar in de startopstelling en een goede mix van ervaring en jong talent op de bank geeft de ploeg veel mogelijkheden in de toekomst. Ze zitten nog in het rebuildproces, maar bevinden zich zeker in de eindfase. De playoffs lijken nog iets te vroeg te komen, maar met zo veel jong talent en potentie, is een stunt zeker niet uitgesloten.

Voorspelling: 36-46

Top- en coverfoto: Jason Getz/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen