NBA 30 in 30: Phoenix Suns

Door

San Antonio Spurs v Phoenix Suns

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Phoenix Suns.

Vorig Seizoen
Aan het begin van het seizoen werd er niet veel verwacht van de Suns. Twee seizoenen geleden ging het erg moeizaam in Phoenix en na een schoonmaak van GM Ryan McDonough stond er een nieuwe groep die nog amper op elkaar waren ingespeeld. Ondanks de frisse wind die er blies in Phoenix, werd nooit verwacht dat ze tegen de play-offs aan zaten met 48 winstpartijen en 34 maal verlies. De Suns eindigden uiteindelijk negende in de Western Conference.

Dit succes was te danken aan twee mensen. Nieuwe coach Jeff Hornacek wist samen met zijn staf van de nieuwe, jonge groep een team te smeden dat verrassend uit de hoek kwam. Vooral in aanvallend opzicht liep het zeer gesmeerd. De fans werden vaak getrakteerd op attractieve wedstrijden van de Suns, iets wat ze al een tijdje niet gezien hadden.

Ook Goran Dragic wist afgelopen seizoen te schitteren. Naast Eric Bledsoe liep het zeer soepel en de guard wist zelfs in de voetsporen te treden van zijn eigen coach. Vanaf 2014 behoort hij tot de 20-50-40-club. Dit houdt in een gemiddelde 20 punten per wedstrijd, 50% schotpercentage in het veld en 40% schotpercentage vanaf de driepuntslijn. Ook haalde Dragic een gemiddelde van vijf assist per wedstrijd. Hornacek deed dit beide zelf als speler. De prestaties van Dragic zorgden ervoor dat hij werd uitgeroepen tot de NBA Most Improved Player.

Jeugdige Suns
IN: Isaiah Thomas (Sacramento Kings), Anthony Tolliver, Earl Barron, Casey Prather, Joe Jackson, Zoran Dragic, Jamil Wilson (FA), TJ Warren (draft), Tyler Ennis (draft), Bogdan Bogdanovic (draft), Alec Brown (draft).

UIT: Bogdan Bogdanovic (Fenerbahce), Channing Frye (Orlando Magic), Alex Oriakhi (Sacramento Kings), Ishmael Smith (Houston Rockets), Dionte Christmas (NO Pelicans), Leandro Barbosa (Golden State Warriors), Alec Brown (Spanje), Emeka Okafor (FA).

Jeff Hornacek gaat weer met een jeugdige ploeg aan de slag en heeft met de naam Isaiah Thomas weer een talentvolle guard in het team. De kleine man (1m75), speelde vorig seizoen sterk bij de Sacramento Kings en wist zich zowel scorend als passend te laten gelden voor zijn team. Verwacht wordt dat Bledsoe en Dragic de guard posities zullen bezetten, maar met de trotse Thomas achter de hand zal het team niet zwakker worden als de starters rust krijgen.

De jeugdigheid van de Suns is echter ook een zwakheid. Daardoor bestaat de kans dat ze erg wisselvallig zullen zijn. Hier ligt de taak voor ‘vedettes’ Goran Dragic en Eric Bledsoe om niet alleen op het veld hun kunsten te tonen, maar ook de jonge mannen te begeleiden en op sleeptouw te nemen.

Bledsoap
Het was de bedoeling van de Suns om Eric Bledsoe snel een nieuw contract aan te bieden. Bledsoe vond het aanbod van de Suns belachelijk en sloeg het aanbod aanvankelijk af. Al snel kwamen er verhalen naar buiten dat zijn zaakwaarnemer gesproken had met verschillende teams.

Het werd zelfs zo’n spektakel dat LeBron James zich ermee ging bemoeien. Het trainingsmaatje van James zou volgens hem een maximaal contract verdienen. “Goed gewerkt vandaag met mijn kleine broer @ebled2!! Toekomstige All-star in deze competitie binnen no time. Phoenix maak een keuze,” was de onderschrift van LBJ op zijn Instagramfoto.

Drie weken later kwam naar buiten dat de Wolves geïnteresseerd waren in Bledsoe en bereid een maximaal contract van 63 miljoen dollar te bieden. De Suns werkten alleen niet mee, want ze wilden daar wel een potentiële All-Starspeler voor terug. Uiteindelijk zijn de Suns en de 24-jarige Bledsoe er wel uitgekomen. Bledsoe tekende een vijfjarig contract van zo’n 70 miljoen dollar. De Bledsoap was voorbij.

Broederclub
De Suns hebben al een aantal jaren de tweelingbroertjes Markieff en Marcus Morris in het team. Komend seizoen worden twee andere broers met elkaar herenigd. De talentvolle Zoran Dragic is zijn grotere broer achterna gegaan. Blijkbaar was Ryan McDonough zo gecharmeerd van Goran Dragic afgelopen seizoen, dat hij zijn jongere broertje meteen binnen heeft gehaald. De guard/forward heeft veel weg van zijn grote broer. Rustig en cool langs de kant en vol energie op het veld.

Prognose 2014/2015
Vorig jaar verrasten de Suns iedereen. Of ze nog een keer zo erg boven zichzelf kunnen uitstijgen, is de grote vraag. In kwaliteit zijn ze zeker niet achteruit gegaan, heeft iedereen een jaar ervaring erbij en heeft het zich in de vorm van Thomas ook nog eens goed weten te versterken. Dit talentvolle team heeft de mogelijkheid om de play-offs te halen. Ze zullen zich zeker, net als vorig seizoen, in de strijd mengen om een plaats in het naseizoen. Als de Suns constant presteren is plek zeven of acht mogelijk. Coach Jeff Hornacek zal er in ieder geval voor zorgen dat de spelers het maximale uit zich zullen halen en de fans attractief spel zullen voorschotelen.

Vorige previews30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets. / 20. Cleveland Cavaliers / 19. Minnesota Timberwolves / 18. New York Knicks

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen