MVP Race (4): Tony Parker does it all

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 4 in de MVP Race: Tony Parker does it all.

In de laatste drie duels was het Tony Parker all over voor de San Antonio Spurs. De 30-jarige guard kende een matige start van het seizoen en had in tien wedstrijden slechts tweemaal meer dan twintig punten gescoord. Voor de rest deed Parker het prima, hij gaf zijn assists, pakte zijn steals en rebounds. Maar de Spurs hebben Parker ook heel erg nodig om te scoren. Ondanks het mindere presteren zorgde de brede bank van San Antonio toch voor een goede seizoenstart.

Nu is Parker echter terug en dat betekent dat tegenstanders zich echt zorgen moeten gaan maken. De Fransman scoorde achtereenvolgens 26, 33 en 32 punten en was bovenal uitermate effectief. Het moet coach Gregg Popovich goed hebben gedaan om zijn floor leader het heft in handen te zien nemen. Het goede spel blijft in de race niet onopgemerkt en Parker stijgt dan ook naar een top drie plek.

En ja, Carmelo Anthony staat nog steeds op de eerste plaats. Het is bijna niet te geloven, maar het is al de derde week op rij dat ‘Melo de toppositie inneemt. LeBron James, Tony Parker en Kevin Durant staan echter klaar om de Knickerbocker van het hoogste podium te stoten.

 

#1 (1) | Carmelo Anthony

New York Knicks, 9-3

25.6 P (0.470 FG%, 0.824 FT%), 6.6 R / 2.1 A

Anthony blijft het uitstekend doen. Aanvallend gezien. Verdedigend wordt hij door alles en iedereen geprezen om zijn extra werk, maar als je naar de statistieken kijkt is Melo niet verdedigend niet veel beter. Hij pakt niet meer verdedigende rebounds, hij heeft niet meer geblokte schoten, pakt minder steals en heeft meer turnovers. En de belofte om minder te schieten en scoren en meer voor het team te spelen lukt ook nog niet helemaal, Melo neemt ruim een schot meer dan afgelopen seizoen. Als dat maar goed gaat in NYC.

 

#2 (3) | LeBron James

Miami Heat, 10-3

25.2 P (0.531 FG%, 0.671 FT%) / 8.8 R / 6.5 A / 1 B

Het was een rustig weekje voor James en de Heat. Desalniettemin was LeBron uiterst effectief in de wedstrijden tegen de Bucks en Cavaliers. Hij raakte 21 van zijn 36 schoten voor 58 punten en was tegen Milwaukee wederom dicht bij een triple-double. Probleem blijft zijn vrijeworp percentage, dat beneden niveau is. Tegen de Cavs ging dat met 8 uit 9 wel lekker. Na slechts twee duels deze week is James nog 628 punten verwijderd van de 20.000 grens.

 

#3 (5) | Tony Parker

San Antonio Spurs, 11-3

17.7 P (0.476 FG%, 0.718 FT%) / 3.3 R / 7.5 A

Spraken we vorige week nog de hoop uit dat Parker snel zijn ritme zou hervinden, het is alsof de Fransman heeft geluisterd. Na een matig begin tegen de Clippers, waar hij slechts elf punten scoorde, was hij in de laatste drie wedstrijden weer de oude Parker. Niet geheel toevallig leverde dat de Spurs drie zeges op. Parker raakte ruim zestig procent van zijn schoten en scoorde een gemiddelde van meer dan dertig punten gecombineerd met zeven assists. Parker in deze vorm is een echte kandidaat voor de award.

 

#4 (4) | Kevin Durant

Oklahoma City Thunder, 10-4

26.5 P ( 0.490 FG%, 0.895 FT%) / 9.4 R / 4.5 A / 2 S  / 1.4 B

Het was me het weekje wel voor Durant. Niet altijd even effectief, maar wel uitermate agressief. In de overtime zege op de Clippers was hij goed voor 35 punten waarvan 19 vanaf de vrijeworplijn (hij miste slechts tweemaal). In de tweede overtime wedstrijd van de week noteerde hij 37 punten tegen Philadelphia, maar ook 8 rebounds, 5 assists, 4 steals en 3 blocks. Durant is goed en laat elke wedstrijd weer zien dat hij zijn spel dit seizoen naar een hoger niveau heeft gebracht. Maar of dat genoeg is voor de MVP-award?

 

#5 (2) | Kobe Bryant

Los Angeles Lakers, 7-7

26.9 P (0.510 FG%, 0.874 FT%) / 5 R / 5.1 A / 1.4 S

Bryant raakt nog steeds meer dan vijftig procent van zijn schoten, een career high ruim meer dan de 43 procent van vorig seizoen. Maar elke week wordt het wel een beetje minder en het gaat niet lang meer duren of Kobe duikt onder de vijftig procent. Hij heeft overigens ook een career high in turnovers. Er zit nog genoeg energie in deze 34-jarige Hall of Famer, maar voor echt succes is een teamprestatie vereist. Deze week was Bryant goed voor 112 punten en is nog maar 140 punten verwijderd van de 30.000 grens.

 

#6 (7) | Rajon Rondo

Boston Celtics, 8-6

13.5 P (0.523 FG%, 0.621 FT%) / 4.8 R / 13.7 A / 1.9 S

Wow! 37 wedstrijden op rij noteerde Rondo 10 assists of meer. De laatste keer dat Rondo de dubbele cijfers niet haalde was op 9 maart, tegen de Portland Trail Blazers gaf hij toen maar vijf assists. En hij haalde het met gemak, slechts vijf keer kwam hij op precies tien assists uit. De rest was elf of meer. Wordt Rondo beste passing guard aller tijden? Hij staat qua streak nu gelijk met John Stockton, die in 1989 ook op 37 uitkwam. Nu Magic’s 46 uit 1984 nog. Nog tien duels om het record alleen in handen te krijgen. #indrukwekkend

 

#7 (8) | Jrue Holiday

Philadelphia 76ers, 8-6 

18.6 P (0.451 FG%, 0.786 FT%) / 3.9 R / 9.2 A / 1.4 S / 4.3 T

Wat een afsluiting van de week. Tegen de  Suns maakte Holiday zijn slechtste prestatie van het seizoen een duel eerder tegen de Thunder goed door de 76ers eigenhandig de zege te bezorgen. Met 33 punten, 13 assists en slechts 2 turnovers (daar heeft hij er steeds minder van). Holiday ontwikkelt zich in rap tempo tot een van toonaangevende guard en het enige wat nog ontbreekt bij de 22-jarige is constant presteren. Het zou ook helpen als die grote jongen (Bynum) mee zou spelen om de aandacht te verspreiden.

 

#8 (6) | Chris Paul

Los Angeles Clippers, 8-5

15.8 P (0.447 FG%, 0.879 FT%) / 3.7 R / 9.6 A / 2.7 S

Niet heel verrassend een mindere week voor Paul. Als de Clippers drie nederlagen op rij leiden, heeft dat over het algemeen te maken met slechter presteren van CP3. Als leider van het team neemt hij het voortouw en dat is iets wat hem de laatste drie wedstrijden buiten Los Angeles niet lukte. Hij raakte slechts twaalf van zijn 37 schoten en kwam niet eenmaal boven de tien assists uit. Tegen Atlanta pakte hij wel maar liefst zeven steals. Zijn actieve verdedigende houding leidde echter niet tot de gehoopte zege.

 

#9 (9) | Rudy Gay

Memphis Grizzlies, 9-2

20.1 P ( 0.431 FG%, 0.784 FT%) / 5.7 R / 2.5 A / 1.4 S / 1.1 B

Het was een rustig weekje voor Gay. De Grizzlies speelden slechts twee duels en Gay speelde in beide prima mee. Toch zou hij eigenlijk net iets meer initiatief moeten nemen op het scorend vlak. In de nederlaag tegen de Nuggets kwam hij niet verder dan dertien schoten. Hij raakte er weliswaar acht en  kwam weer boven de twintig punten, maar gezien zijn effectiviteit en atletische spel moet Gay makkelijk tot 25 punten per duel kunnen komen. Het is aan coach Lionel Hollins om Gay een groter aandeel te geven.

 

#10 (10) | James Harden

Houston Rockets, 6-7

25.2 P (0.439 FG%, 0.836 FT%) / 4.2 R / 4.9 A / 1.7 S

Het is makkelijk om Harden af te schieten voor zijn periodes tijdens de wedstrijd waarin hij redelijk onzichtbaar is of hoogst ineffectief. Als Sixth Man of the Year heeft hij zich in een paar weken omhoog gewerkt tot een van de beste scorers in de league. Hij staat zomaar tussen Kobe, oud-teamgenoot Durant en LeBron. Het is niet niets. Natuurlijk is het nog niet allemaal top, maar elke keer weer bewijst Harden dat hij het in zich heeft om de Rockets weer een relevante rol te laten spelen in het westen.

 

Lees hier de MVP Race van vorige week: Daar komen LBJ & Durant

Ook leuk om te lezen