MVP Eli Manning bezorgt Giants zege in Super Bowl XLVI

Door

De New York Giants hebben Super Bowl XLVI weten te winnen. In een bloedstollende wedstrijd versloeg Big Blue, evenals vier jaar geleden, Tom Brady en de New England Patriots. Eli Manning werd uitgeroepen tot MVP.

De wedstrijd begon goed voor de Giants. In de openingsdrive van New York bleven de Patriots het antwoord in eerste instantie schuldig. Manning zag zijn eerste vier passes aankomen, maar rond de eigen 35 yard lijn rechtte de verdediging van New England de rug en wisten zowel Brandon Deaderick als Mark Anderson Eli Manning naar de grond te werken.

Het eerste balbezit van de Patriots was van extreem korte duur. New England begon met de rug tegen de eigen endzone en Tom Brady’s eerste pass werd beoordeeld als intentional grounding, waardoor de Pats een vroege safety moesten slikken: 0-2.

De Giants bouwden direct verder op dit cadeautje. Zonder al te veel tegenstand bereikte New York de redzone. Daar wist de Patriots verdediging een 3rd down af te dwingen én de bal uit de handen van receiver Victor Cruz te wrikken. Het leek, zo vroeg in de wedstrijd, een belangrijke turnover te worden, ware het niet dat de Patriots één man teveel op het veld hadden rondlopen. De Giants lieten hun herkansing niet onbenut. Weer was het Cruz die de bal ontving, en nu wist hij wel vast te houden: 9-0.

In het restant van het eerste kwart kwam de aanval van de Patriots eindelijk op gang.  Met het oog op de formidabele pass-rush van de Giants verschuilde Brady zich vaak achter een extra offensive lineman. In de redzone van de Giants demonstreerde Jason Pierre Paul waarom. Op 3rd down, met nog maar elf yards te overbruggen, denderde de defensive end op Brady af. Hij sloeg de pass van de quarterback naar de grond, waardoor de Patriots genoegen moesten nemen met een fieldgoal.

In het tweede kwart liepen de Giants tegen twee kostbare penalties aan. Een extra man in de huddle betekende het einde van hun eerste drive. Daarna voorkwam een holding penalty van Kevin Boothe de kans om de score uit te breiden.

Toen nam Tom Brady het heft in handen. Met nog vier minuten te gaan in de eerste helft begonnen de Patriots, evenals bij hun eerste balbezit, met de hakken op de eigen goalline. Brady voltooide alle tien zijn passes, marcheerde het volledige veld over en vond Danny Woodhead in de endzone. Zo ging New England ondanks een moeizame eerste helft toch met een nipte voorsprong de rust in.

Ook de eerste vijf passes van Brady na de onderbreking vonden hun doelwit. Hij brak daarmee het record van Joe Montana voor meeste succesvolle passes op rij in de Super Bowl. En passant brak hij ook het record van Kurt Warner voor de meeste passing yards in de geschiedenis van de Super Bowl. Zijn zestiende pass belandde in de handen van tight end Aaron Hernandez, die de endzone in draaide: 17-9.

De Giants antwoordden met twee fieldgoals van Lawrence Tynes en verkleinden zo de achterstand van de Giants bij het aanvang van het laatste kwart terug tot 17-15.

Met nog iets minder dan een kwartier te spelen ontsnapte Tom Brady aan de rush van de Giants op een manier die veel deed denken aan de beroemde ontsnapping van Eli Manning in Super Bowl XLII De quarterback vuurde een diepe bal richting Gronkowski maar vond Giants linebacker Chase Blackburn.

De Giants wisten de eerste interception van de wedstrijd echter niet in punten om te zetten. Weer kwam een slecht getimede (offsides) penalty New York duur te staan. De Patriots probeerden daarna zoveel mogelijk van de resterende negen minuten te laten verstrijken. Wes Welker liet echter na een cruciale first down binnen te slepen door een pass van Brady door zijn handen te laten glippen. Daardoor kregen de Giants nog één kans om de winst naar zich toe te trekken.

De allesbeslissende drive van New York begon spectaculair. Een perfecte pass van Eli Manning naar receiver Mario Manningham dekte 38 van de 88 te overbruggen yards. De secondary van New England was machteloos tegen Manningham en Nicks waardoor de Giants, net als vier jaar geleden, in de slotminuut tot scoren konden komen.

Belichick besloot om Ahmad Bradshaw ongehinderd de endzone in te laten lopen, zodat de aanval van New England met nog één minuut op de klok nog een kansje maakte. Maar net als Welker lieten Branch en Hernandez nu passes van Brady schieten, waardoor New England alleen een Hail Mary, een schietgebedje resteerde. Brady slingerde zijn laatste pass de endzone in. Gronkowski kwam nog wel in de buurt maar de bal belandde op de grond, waardoor de eindstand bleef staan op 21-17 en de Giants Super Bowl XLVI op hun naam schreven.

 

foto: gettyimages

Ook leuk om te lezen