MVP 2011-2012 (4): LeBron James vs Kevin Durant

Door

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award.

Er is geen ontkomen meer aan. Halfweg het seizoen maken Miami Heat en Oklahoma City Thunder de dienst uit in de NBA. De Heat leiden in het oosten, de Thunder in het westen. Niet geheel toevallig spelen de twee beste spelers van dit moment ook bij die teams. Zoals verwacht gaat de strijd om de MVP tussen LeBron James (tweevoudig MVP-winnaar) en Kevin Durant (tweevoudig NBA-topscorer). The King is 27 jaar en heeft tijdens het reguliere seizoen alles al bewezen wat er te bewijzen valt, en dan nog lukt het hem zijn spel naar een hoger niveau te tillen. Durantula is bezig aan zijn vijfde seizoen in de league en speelt verreweg zijn beste basketball.

Zowel de teams (Heat 26 gewonnen duels en 7 nederlagen, Thunder 25-7) als de spelers liggen qua niveau uiterst dicht bij elkaar. Voor de goede orde de statistieken van de twee spelers op een rijtje (in zwart de career-highs). James: 27.6 punten, 8.1 rebounds, 6.8 assists, 1.7 steals en 55 schotpercentage. Durant: 27.7 punten, 8.2 rebounds, 3.3 assists, 1.3 blocks, 1.3 steals en 51.9 schotpercentage. Maar het zijn niet alleen de cijfers, beide spelers hebben hun spel dit seizoen verbeterd. Na vele jaren is James eindelijk met regelmaat te vinden in de post. Hij schiet minder driepunters en gaat veel vaker naar de basket. Durant heeft verdedigend een enorme stap gezet. Van een eendimensionale scorer is hij veranderd in een allround basketballer en terecht leider van de Thunder.

Als de twee blijven spelen zoals ze nu doen zal het een lastige keuze worden voor de mensen met een stembiljet. Durant zal dan, terecht of niet, wellicht de voorkeur krijgen boven LeBron vanwege de verdwijnact in de NBA-finale afgelopen jaar tegen de Mavs en zijn – onterechte – status als ´choker´ als het er echt om gaat. Zolang James niet de NBA-finale wint lijkt het haast onmogelijk om nog echt indruk te maken op de vaste volgers. De twee onderlinge duels tussen Miami en Oklahoma City op 24 maart en 4 april zullen ook nog een rol spelen. Voor nu is het echter James die met een lichte voorsprong de eerste plaats bezet houdt. Nog wel. Maar één misstap en Durant staat klaar om die plek over te nemen.

1. (1) LeBron James | Miami Heat, 26-7

De Heat blijven maar winnen, zeven duels op rij nu en allemaal met 10 of meer punten. De statistieken van James zijn wat minder, maar dat is een logisch gevolg van de daling in zijn speeltijd. James speelde slechts 33.3 minuten in de laatste drie duels, waarvan slechts een klein percentage in het vierde kwart. Het verleidde hem tot de volgende uitspraak: “Ik word er een beetje moe van dat ik niet meer speel in het vierde kwart. Het ruïneert mijn statistieken.” Er komen nog genoeg kansen voor James om de held uit te hangen in de beslissende fase van een duel. Als hij het dan ook maar doet! Statistieken van James in de afgelopen week: P 23.7 R 6.7 A 7.

2. (2) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder,  25-7

Durant mag dan veelgeprezen worden om zijn killersinstinct in de slotseconden van een duel, mede dankzij vier gemiste schoten in de laatste 41 seconden verloor Oklahoma van de Houston Rockets. De enige nederlaag deze week. In het duel tegen Denver Nuggets maakte Durant die missers meer dan goed door 51 punten te scoren en de Thunder met vijf punten achterstand en 30 seconden op de klok op gelijke hoogte te brengen, om daarna in verlenging de zege te pakken. Statistieken van Durant in de afgelopen week: P 34.5 R 8.5 A 3.5.

3. (3) Dwight Howard | Orlando Magic, 21-12

De Magic lijkt in februari steeds constanter te worden en een vaste plek achter Miami en Chicago te hebben veroverd. Howard is week in week uit belangrijk voor Orlando. Maar een kampioensteam? Er zullen maar weinig mensen buiten Orlando zijn die dat in deze ploeg zien. De grote vraag blijft dus ook nog steeds wat er met Howard gaat gebeuren. Wordt hij nog getrade voor de deadline? Of blijft hij tot het eind van het seizoen voor een laatste kunstje? Superman is bezig aan een goed seizoen, maar beter dan James en Durant is het bij lange na nog niet. Wellicht dat hij daar in de tweede helft nog verandering in kan brengen. Statistieken van Howard in de afgelopen week: P 16.3 R 16 A 2.3.

4. (6) Derrick Rose | Chicago Bulls,  26-8

De terugkeer van Rose kon niet op een beter moment komen. De Bulls hadden net hun slechtste wedstrijd van het seizoen gespeeld tegen New Jersey Nets (en verloren) en konden alle hulp tegen Atlanta Hawks gebruiken. En de regerend MVP was meteen van waarde in de zege op de Hawks. Het is te hopen voor de Bulls, Rose en de fans dat de guard gespaard blijft van blessures. Statistieken van Rose in de afgelopen week: P 23 R 5 A 6.

5. (5) Chris Paul | Los Angeles Clippers, 19-11

Niet de beste week van Paul en de Clippers. Na een goed begin met twee zeges volgden nederlagen tegen San Antonio Spurs (na overtime) en Golden State Warriors. In het duel met de Spurs lag een turnover met 6 seconden op de klok en een 95-92 voorsprong voor de Clippers ten grondslag aan de gelijkmakende driepunter van Gary Neal. En daarna miste Paul nog de kans om de wedstrijd met schot in de buzzer te winnen. In overtime miste hij al zijn drie schotpogingen en de Clippers verloren met 103-100. Nog wel altijd beter dan stadsgenoot de Lakers. Dat dan weer wel. Statistieken van Paul in de afgelopen week: P 18.5 R 4 A 6.

6. (4) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 19-13

Bryant vertoont nog totaal geen tekenen van vermoeidheid. Hij blijft rustig doorgaan met scoren en de Lakers varen er wel bij. Zijn beste prestatie kwam deze week misschien wel buiten het veld toen hij het opnam voor collega Pau Gasol die met zijn hoofd op het tradeblok ligt. Kobe was niet blij met de onzekerheid over een mogelijke transfer en eiste duidelijkheid. Die kwam er niet (waarschijnlijk pas als de trade deadline verstreken is half maart), maar zijn punt was gemaakt. Die tien turnovers in de nederlaag tegen de Suns waren het dieptepunt. Statistieken van Bryant in de afgelopen week: P 32 R 6.3 A 4.7.

7. (NR) Tony Parker | San Antonio Spurs, 23-10

Mijn excuses aan Parker en alle Spurs-fans dat de guard niet al vorige week in de lijst te vinden was. Maar beter laat dan nooit. Parker stond aan de basis van de winstreeks van 12 duels van de Spurs met weergaloos spel. Het belang van de guard werd nog eens onderstreept toen dinsdag met 40 punten verschil werd verloren van Portland Trail Blazers. Coach Gregg Popovich vond het belangrijker om Parker wat rust te gunnen (als ook Tim Duncan). Met de blessure van Manu Ginobili stond er een veredeld B-team in het veld, wat dan ook kansloos verloor. Einde winning streak, maar wel een uitgeruste Parker. Statistieken van Parker in de afgelopen week: P 29 R 4 A 11.7.

8. (10) Dirk Nowitzki | Dallas Mavericks, 21-12

Nowitzki en de Mavericks zijn bezig aan een uitstekende reeks en verlieten in de afgelopen tijd alleen Madison Square Garden met een nederlaag. Met dank aan Jeremy Lin, die een van de beste duels van Nowitzki teniet deed. Desondanks is Dirk weer terug en de Mavs spinnen daar garen bij. In de 89-73 zege op de Boston Celtics in vrije val was hij goed voor 26 punten en 16 rebounds. Dat alles tezamen met een ijzersterke defense maakt van de Mavericks zelfs in een overgangsjaar een outsider voor de titel. Statistieken van Nowitzki in de afgelopen week: P 25 R 9 A 2.5.

9. (8) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 16-17

Love is nu nog een vaste klant voor de plaatsen 5 tot en met 10 in de race, maar volgend jaar doet hij mee om het echie. De man scoort, rebound, geeft assists en is de echte leider van de Wolves. En deze week werden drie van de vier duels in winst omgezet. Als dat komende week ook gebeurd staat Minnesota sinds lange tijd weer op een winstpercentage van meer dan vijftig procent. In de volgepakte Western Conference hebben de Wolves dan ook nog alle kans op een playoff-plaats. Statistieken van Love in de afgelopen week: P 26.3 R 15.8 A 2.5.

10. (7) Jeremy Lin | New York Knicks, 16-17

Er moest een keer een einde komen aan het sprookje van Lin en de Knicks. Na 7 overwinningen op rij, nu 2 nederlagen en één zeges. Uitgerekend tegen het team waar het allemaal tegen begon, New Jersey Nets (duel waarna Lin in de startopstelling terecht kwam) werd de tweede verliespartij geleden. De terugkeer van Carmelo Anthony na een blessure leverde geen zege op. Lin scoorde tegen de Nets zijn negende 20+ wedstrijd in tien duels, gecombineerd met 7 rebounds en 9 assists en had voor de verandering slechts 3 turnovers. Maar zonder zeges is een langer verblijf in de MVP-race een lastig verhaal. Statistieken van Lin in de afgelopen week: P 21.3 R 4.5 A 10.3.

Uit de lijst: Paul Pierce (Boston Celtics)

Ook leuk om te lezen