Montreal Canadiens ontslaan general manager Gauthier

Door

Het zat er na hun abominabele seizoen al een beetje aan te komen, maar de Montreal Canadiens hebben vanmiddag hun general manager Pierre Gauthier op straat gezet. Daarmee doet de ploeg uit Quebec na het ontslag van Bob Gainey in 2010 alweer afstand van hun tweede GM sinds de lock-out in 2006. Er is nog geen opvolger benoemd.

De Canadiens maken een moeilijk jaar door en trades van zowel Gauthier als zijn voorganger Gainey pakten vrijwel nooit goed uit. De ploeg staat momenteel laatste in de Eastern Conference en dat is voor de roemruchte club – de oudste in de NHL en met veruit de meeste titels – uiteraard onacceptabel. Er is echter wel toekomst met een aantal goede en vooral jonge kernspelers, zoals Pacioretty en Subban, en met uiteraard de pas 24-jarige topgoalie Carey Price voor ’t net.

Toch zullen de spelers moeten beseffen dat ’t ook deels bij hen ligt. De Canadiens zijn een rijke ploeg, maar worden in de ranglijst door vrijwel iedereen verslagen, inclusief armlastige franchises als de New York Islanders. Het uitgebleven succes van de Toronto Maple Leafs – zij plaatsten zich sinds de lock-out niet meer voor de playoffs – bewijst echter dat veel geld en een gelauwerde general manager niets hoeft te betekenen.

Het was echter duidelijk dat Gauthier niet de juiste man op de juiste plek was. De chemie met interim-head coach Randy Cunneyworth, die tot overmaat van ramp en woede van de supporters de Franse taal niet machtig is, was ver te zoeken. Er wordt verwacht dat ook Cunneyworth na dit seizoen geen contractverlenging krijgt.

Er is dus nogal wat verandering op komst voor Les Habitants (“The Habs”) en waar beter te beginnen dan een krachtige, sluwe en vooral nieuwe general manager aan te stellen? De zoektocht is begonnen en Sport Amerika houdt je op de hoogte.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen