MNF: Titans beëindigen verliesreeks tegen Colts

Door

De Tennessee Titans (3-3) zijn eindelijk verlost van de vloek van Indianapolis Colts (2-4). Na elf opeenvolgende nederlagen tegen de divisierivaal beëindigden de Titans tijdens Monday Night Football de verliesreeks. De opluchting in Tennessee was groot toen Derrick Henry met een 72-yard rush de Colts definitief op afstand zette. We kijken in 4 downs terug naar vier zaken die tijdens deze editie van Monday Night Football opvielen.

1st down: ‘Mariota light’ sterk vanuit de pocket

Vooraf was het nog zeer de vraag of quarterback Marcus Mariota in actie kon komen tijdens MNF. Dat bleek het geval te zijn, al werd Mariota bij zijn terugkeer nog zichtbaar gehinderd door een hamstringblessure. Coach Mike Mularkey verkoos de in zijn mobiliteit beperkte quarterback boven een fitte Matt Cassell.

De fans in Tennessee zagen een iets andere versie van Mariota dan ze gewend zijn. De quarterback speelde uitsluitend vanuit de pocket en was niet in staat om aan te zetten met zijn benen. Normaal is Mariota goed voor 20 tot 40 rushing yards, nu bleef het beperkt tot twee rushes zonder terreinwinst. Illustratief voor zijn fysieke ongemak was een sliding in het vierde kwart na een rush van 1 yard, terwijl de ruimte voor hem nog helemaal open lag.

Des te knapper was het dat de jonge QB zijn team in de tweede helft alsnog naar de winst leidde. Mariota zette een nieuwe stap in zijn ontwikkeling door ook puur als pocket passer effectief te zijn. Slechts één fout maakt hij, vroeg in de tweede helft, toen Colts-uitblinker John Simon een pass van Mariota omzette in een pick six. Daarna bogen de Titans een 19-9 achterstand om in een 36-22 zege. Mede dankzij 200+ passing yards na rust voor Mariota en een touchdown pass naar Taywan Taylor.

2nd down: ‘Heisman Henry’ eindelijk te zien in Tennessee

Derrick Henry kwam in 2016 de NFL binnen met een Heisman Trophy onder zijn arm én het SEC single season rushing yards record (2,219 yards). Daarbij vergeleken viel zijn eerste seizoen bij Tennessee behoorlijk tegen. Henry moest genoegen nemen met een bijrol naast de herboren DeMarco Murray.

Tijdens Monday Night Football kregen de Titans-fans echter een bevestiging dat hij ook in de NFL van grote waarde kan zijn. Voor het eerst slechtte hij de grens van 100 yards in één wedstrijd. Henry kreeg bovendien vaker de bal dan Murray (19 om 12) en besliste in het vierde kwart de wedstrijd definitief met een indrukwekkende rush vanaf de eigen 20-yard lijn.

3rd down: Indiana mist een #1 tight end

De Colts vertrouwden jarenlang op Coby Fleener en Dwayne Allen op de tight end-positie. Na het vertrek van Fleener (begin 2016) en Allen (dit jaar) moest Jack Doyle het gaan doen voor Indiana. Doyle zou een betrouwbaar target moeten zijn voor de onervaren quarterback Jacoby Brissett. De tight end gaf tijdens Monday Night Football echter op beslissende momenten niet thuis. Dat kwam slecht uit voor de Colts, zeker op een dag waarop de bijdrage van T.Y. Hilton beperkt bleef tot 1 reception voor 19 yards.

Voor rust was Doyle nog wel verantwoordelijk voor de enige offensieve TD van de Colts, maar in het derde kwart verspeelde hij zijn krediet weer. Hij slaagde er niet in om een catch op third down te voltooien onder druk van Jayon Brown, wist zich ook niet te onderscheiden bij een net iets te laag gegooide bal van Brissett en liet de bal uit zijn handen slaan voor een fumble.

Logan Ryan stripte de bal nog een keer uit de handen van Doyle in het vierde kwart, maar die forced fumble werd teruggedraaid door de arbitrage omdat de tight end de catch nog niet voltooid had. Doyle poetste zijn cijfers in de betekenisloze slotminuut nog wat op naar 7/11 voor 51 yards, maar hij zal ook beseffen dat hij zijn team met een beter optreden misschien wel aan de zege had kunnen helpen.

4th down: Succop kan niet missen, Indiana heeft Ageless wonder

Nick Folk en Roberto Aguayo lieten tijdens Hard Knocks zien hoe het niet moet als kicker. Tijdens Monday Night Football werd duidelijk hoe het ook kan. Titans-kicker Ryan Succop brak een NFL-record door voor 47ste keer op rij niet te missen bij een field goal vanaf een afstand van minder dan 50 yards. Die poging van 48 yards in het eerste kwart, werd gevolgd door vier driepunters in de rest van de wedstrijd van de voet van Succop. De kicker bleef bij drie poging voor een extra punt ook foutloos, waardoor hij achttien punten toe mocht voegen aan zijn totaal.

Ook in Indiana weten ze dat ze zich geen zorgen hoeven maken zolang Adam Vinatieri nog op het veld wil staan. De 44-jarige kicker, bekend als Ageless wonder, hield de spanning nog even in de wedstrijd met een voltreffer van 52-yards afstand.

Het was zijn 21ste field goal van 50 yards of meer na zijn 40ste verjaardag. Een absoluut record. Het mocht niet baten voor de Colts.

Ook leuk om te lezen