MNF: Saints vs Lions, kelderduel in de NFC

Door

Atlanta Falcons v New Orleans Saints

De New Orleans Saints en de Detroit Lions staan in de Mercedes-Benz Superdome tegenover elkaar voor een avond Monday Night Football. Beide ploegen uit de NFC kennen een teleurstellend seizoen en zijn kansloos voor de play-offs. Welk team kan de fans deze week toch nog met een goed gevoel bij het kerstdiner laten aanschuiven?

Kelderduel in de NFC
Zowel de Saints (5-8) als de Lions (4-9) zullen nog uit moeten kijken dat ze niet helemaal onderaan eindigen in de NFC. Beide teams weten dat het seizoen er na zestien wedstrijden op zit. Detroit zag twee weken geleden de kansen op een play-off plek definitief in rook opgaan door de hail mary in de laatste minuut van de Packers. New Orleans verspeelde de kansen voor deelname aan de eindronde door vier nederlagen op rij in november en begin december.

Defensieve malaise bij de Saints
De Saints-verdedigers staan dit seizoen gemiddeld bijna 415 yards toe per wedstrijd (alleen de Giants doen het slechter in de NFL), waardoor de ploeg in totaal al 397 punten tegen kreeg. Na 14 speelronden hebben ze daarmee de meeste punten tegen in de hele NFL, terwijl ze op Monday Night Football de veertiende wedstrijd nog moeten spelen. Dieptepunt dit seizoen voor New Orleans was de 47-14 nederlaag tegen de Washington Redskins. Het kostte defensive coordinator  Rob Ryan zijn baan. Quarterback Drew Brees en zijn offense vechten elke week tegen de bierkaai, maar doen het zeker niet slecht met gemiddeld bijna 400 yards per wedstrijd. Vermakelijk is het daardoor wel voor de liefhebbers van touchdowns, met name in met 52-49 gewonnen wedstrijd tegen de New York Giants.

‘Megatron’ te vaak offline bij de Lions
De absolute sterspeler van Detroit, wide receiver Calvin Johnson, had dit jaar een topseizoen moeten spelen om de Detroit naar de play-offs te brengen. ‘Megatron’ bleef echter, mede door een slepende enkelblessure, dit jaar ver verwijderd van zijn NFL-record van 1.964! receiving yards. Dat hij rondom de feestdagen scherp is bewees Johnson echter wel op Thanksgiving day.

Voorspelling
De Lions zullen vandaag gebruik moeten maken van de zwakke defense bij de Saints.  Het is echter zeer de vraag of ze dat gaat lukken, gezien de afhankelijkheid van de fysiek kwetsbare Calvin Johnson. De druk komt waarschijnlijk weer bij de andere wide receiver Golden Tate en de foutloze kicker Matt Prater (17 field goals uit 17 pogingen) te liggen. De Saints zijn wat minder afhankelijk van één speler en hebben meer variatie met 700+ yards receivers Brandin Cooks, Willie Snead en Benjamin Watson (tight end)New Orleans lijkt dus licht in het voordeel.

Prognose
Vanwege het thuisvoordeel van de Saints en de sterkere offense gaat de overwinning naar New Orleans: 31-27.

Ook leuk om te lezen