MNF Preview – Cowboys @ Redskins

Door

Redskins stadium

Pakken de Redskins de macht in de NFC East?

Het is weer maandag en dat betekent Monday Night Football! Vanavond staat er een klassieker op het programma. De Washington Redskins ontvangen hun divisie rivaal de Dallas Cowboys. De rivalry startte in 1960 en tot nu hebben ze maar liefst 110 keer tegen elkaar gespeeld. De Cowboys leiden de series met 65-43.

De Redskins (5-6) staan eerste in de NFC East en de Cowboys (3-8) laatste. De Redskins kunnen vanavond een gat naar de concurrentie slaan, in de wetenschap dat de New York Giants hebben verloren gisteren en de Cowboys kunnen zomaar weer mee doen om de play-offs bij winst vanavond.

Kunnen de Cowboys verassen in de hoofdstad of grijpen de Redskins de macht in de divisie?

Cowboys at redskins stats

Romo out
De Cowboys hebben tien dagen rust gehad, nadat ze kansloos verloren thuis tegen de ongeslagen Carolina Panthers (33-14). Ze verloren niet alleen de wedstrijd, maar ook hun quarterback Tony Romo, met dezelfde blessure die hem eerder al zeven wedstrijden aan de kant hield.

Dez Bryant 100%

Matt Cassel (902 yds, 5 TDs, 5 INTs) zal vanavond voor de vijfde keer dit seizoen de vervanger van Tony Romo zijn. In zijn vier eerdere optredens wist hij geen enkele keer te winnen, maar vooral weinig indruk te maken. Kan hij dat vanavond misschien wel met een honderd procent fitte Dez Bryant?

Het gevaarlijkste wapen van de offensie van Cowboys is de al eerder genoemde sterspeler Dez Bryant (280 yds, 2TDs). De receiver is weer honderd procent fit, na een slepende blessure. Hij is er daarom op gebrand zijn team de broodnodige overwinning te bezorgen. Tight end Jason Witten (508yds, 2TDs) leidt het team in receiving yard en zal profiteren van een fitte Bryant. Beide heren werden moeiteloos in stelling gebracht door Romo, maar kan Cassel beide heren net zo goed bedienen?

De running game van de Cowboys is niet meer zo dominant als vorig jaar. Achter dezelfde, misschien wel dé beste offensive line van de NFL, staat runningback Darren McFadden (634yds, 2TDs). Vanwege blessures staan er twee spelers achter die eerder dit seizoen werden weggestuurd bij de Seattle Seahawks: Robert Turbin en rookie Rod Smith. Zij zullen een goede prestatie moeten neerzetten vanavond, wil hun quarterback niet bezwijken onder de druk om te passen en dat is mogelijk tegen de soft run defense van de Redskins.

Top-10 defensie
De defensie van de Cowboys doet het opvallend goed dit jaar en staan in de top-10 als het gaat om het aantal passing en run yards allowed. De terugkeer van hun top linebacker Sean Lee begin dit jaar en het aantrekken van Greg Hardy zijn één van de redenen van het succes.

De blessuregevoelige Lee lijkt eindelijk bijna een volledig seizoen fit te kunnen blijven – hij mistte alleen een wedstrijd in week 10 – en dat zie je terug in de prestatie van de defensie. Hij voert het team aan in het aantal gemaakte tackles en is dé leider van de verdediging. Het aantrekken van defensive end Hardy (4.5 sacks) blijkt een goede keuze. Zijn constante dreiging zorgt ervoor dat andere beter gaan presteren. Vanavond zal the Kraken te maken krijgen met misschien wel de beste left tackle in NFL, Trent Williams. Een match-up om naar uit te kijken!

Cousins

Nummer één
De Redskins wisten vorige week eindelijk weer eens van hun rivaal de New York Giants te winnen wat hun koppositie in de divisie opleverden. Een goede wedstrijd van Kirk Cousins zonder intercepties tegenover drie intercepties van Giants’ quarterback Eli Manning, was de sleutel tot de overwinning.

Passing game
Kirk Cousins (2787yds, 16TDs) is één van de redenen dat de Redskins momenteel bovenaan staan in de divisie. De goede protectie en een sterke run game, zorgen ervoor dat Cousins met vertrouwen speelt  en weinig fouten meer maakt.

De terugkeer van receiver DeSean Jackson (212yds, 2TDs) is de afgelopen weken waardevol gebleken. De diepte is terug in de aanval en hier profiteren alle facetten van de aanval van. Tight end Jordan Reed (541yds, 6TDs) is het favoriete doelwit van Cousins en zal vanavond ook weer gezocht gaan worden, met name in de end zone.

De running game van de Redskins was in de eerste weken één van de productiefste van de NFL en de passing game viel vooral tegen. Beide aanvalsfacetten zijn langzaam naar elkaar toegetrokken, mede door het toegenomen vertrouwen van Cousins om te passen. Met running backs Alfred Morris (482yds, 0TDs) en Matt Jones (351yds, 3TDs) staat er een sterke run offense. Zij moeten vanavond de sterke defensive line van de Cowboys gaan kraken om Cousins het vertrouwen te geven dat hij nodig heeft om gevaarlijk te zijn.

Turnovers
Wat opvalt dit jaar aan de defensie van de Redskins, is dat ze meer turnovers creëren dan vorig jaar. Ze spelen met meer pressie en agressie en dat werpt zijn vruchten af. Hiermee houden ze niet alleen hun tegenstander van het scoren af, maar geven ze hun aanval meer kansen om punten op het bord te zetten.

Een belangrijke match-up vanavond wordt cornerback Bashaud Breeland (2INT & 2FF) tegen Dez Bryant. Breeland had zijn doorbraak vorig jaar tegen Bryant, toen hij hem op 30 yards wist te houden. Als hij dat vanavond ook weet te doen, dan heeft de defensie de grootste angel al uit de aanval van de Cowboys gehaald. Verder hopen de Redskins op de terugkeer van linebacker Keenan Robinson. Hij is hun beste cover linebacker en een goede match-up tegen Jason Witten.

De verwachting is dat de Redskins extra pressie gaan zetten op de onzekere quarterback van de Cowboys. In Ryan Kerrigan (6,5 sack, 1FF) hebben ze hiervoor de ideale man. De outside linebacker is zijn nieuwe contract meer dan waard. Onder zijn leiding loopt de pass rush uitstekend en presteert onder andere defensive end Chris Baker (5 sacks, 1FF) erg goed.

Prognose
De Redskins gaan met vertrouwen deze wedstrijd in en zullen met steun van het thuispubliek te machtig zijn voor de Cowboys, die het gemis van Tony Romo onvoldoende kunnen opvangen, ondanks een fitte Dez Bryant.

Voorspelling: De Redskins winnen met 26-14

Ook leuk om te lezen