MLB: de majestueuze start van Sir Didi Gregorius

Door

Het oude Yankee Stadium ging door het leven als The House That Ruth Built. We zullen nog maar niet zover gaan dat het huidige Yankee Stadium een verwijzing krijgt naar de heldendaden van Didi Gregorius. Feit is wel dat de geboren Amsterdammer op dit moment geweldig bezig is. Eerder dit seizoen haalde de kortestop al de krantenkoppen door als eerste 6 in de lange, lange geschiedenis van de Yankees acht punten binnen te slaan in één wedstrijd. Het was een voorbode voor wat nog zou komen.

GROTE SCHOENEN OM TE VULLEN

Onze landgenoot kreeg in 2015 de ondankbare taak Derek Jeter op te volgen. In de 20 seizoenen die hij in de pinstripes speelde, was Jeter uitgegroeid tot het gezicht van de Yankees. Misschien is dat nog wel zwak uitgedrukt en was hij nog veel meer dan dat. Het was niet niks waar Didi, op dat moment 25 jaar jong, aan begon.

Natuurlijk was hij bij de Arizona Diamondbacks een gewaardeerde kracht. Natuurlijk had hij al een Koninklijke onderscheiding op zak na de wereldtitel met Nederland in 2011. Toch, ga er maar aan staan. Jij moet de grote Derek Jeter doen vergeten. De Yankee-fans zijn hun publiekslieveling uiteraard niet vergeten, maar de mensen in New York hebben in Gregorius een meer dan capabele vervanger.

Sinds zijn komst naar New York gaat het elk seizoen een beetje beter met Gregorius. Dit seizoen gaat het echter met grote sprongen. Op 3 april liet Didi Gregorius de zon in Yankee Stadium heel even schijnen op een regenachtige dag. Met acht RBIs sloeg de Nederlander zichzelf de recordboeken in. In de wedstrijden die volgden, bleef hij met z’n knuppel rake klappen uitdelen. Gregorius voelt zich thuis in Yankee Stadium, want voor eigen publiek brengt hij de tegenstander de meeste schade toe. De teller staat inmiddels op acht homeruns. Al deze long balls werden geslagen in New York.

IN EEN ILLUSTER RIJTJE

Na de wedstrijd van afgelopen dinsdag, tegen de Minnesota Twins, trad onze landgenoot in de voetsporen van illustere Yankees als Alex Rodriguez én Babe Ruth. Niet alleen sloeg Gregorius z’n achtste homerun van het seizoen, maar hij noteerde ook nog drie RBIs. Het bracht zijn totaal op 27 binnengeslagen punten in het seizoen. Bijna honderd jaar geleden, in 1921, tikte Ruth deze cijfers aan in z’n tweede jaar als Yankee. Daarna lukte het alleen A-Rod dit te evenaren. Hij deed dit in 2007 en 11 jaar later is Didi Gregorius de derde Yankee in de geschiedenis die deze prachtige cijfers kan overleggen. De Amsterdammer is zelfs de enige kortestop in de historie van de MLB die zo sterk aan een seizoen begint.

Het is een utopie om te denken dat Gregorius in dit tempo doorgaat met scoren, maar laten we voor de grap hier toch eens vanuit gaan. In zijn jaren bij de Yankees speelde de kortestop gemiddeld 148 wedstrijden per seizoen. Vorig seizoen, zijn beste in The Big Apple tot nu toe, kwam Gregorius tot 25 homeruns en 87 RBIs. Onze landgenoot ligt nu op koers voor 53 homeruns en 181 binnengeslagen punten. Vorig seizoen kwam zijn ploeggenoot Aaron Judge tot 52 dingers en daarmee was de rookie de beste in de American League. Giancarlo Stanton, toen nog in dienst van de Marlins, sloeg de bal 59 keer de tribunes is. Stanton had met 132 ook de meeste RBIs achter zijn naam.

THUIS IN YANKEE STADIUM

Didi Gregorius voelt zich in Yankee Stadium als de spreekwoordelijke vis in het water. De international is aan slag van grote waarde voor de ploeg van Aaron Boone, maar dan toch vooral in de thuiswedstrijden. Zijn negen homeruns werden allemaal geslagen in het eigen stadion. Nu hebben de Yankees ook relatief veel thuiswedstrijden achter de rug, maar wat Gregorius betreft is het verschil wel erg groot. Zelfs zijn slaggemiddelde weet hij in The Bronx te verdubbelen.

Voor linkshandige power hitters is het rechtsveld in Yankee Stadium, vanwege de afmetingen, een paradijs op aarde. Didi Gregorius stond echter nooit bekend als een power hitter. Onze landgenoot was die begenadigde kortestop, die vooral defensief goed uit de voeten kon. Aan slag heeft hij echter een ontwikkeling doorgemaakt. Als hij ook maar even de kans krijgt, stuurt zijn swing de bal naar een bepaalde plek in het rechtsveld waar het speeltuig een prooi wordt voor de fans. Eigenlijk past het allemaal precies.

Het is overigens wel iets van dit seizoen. Als we naar het aantal homeruns van Gregorius in de laatste jaren kijken, dan zit er nauwelijks verschil tussen de wedstrijden in Yankee Stadium en de uitwedstrijden. Vorig jaar sloeg de Amsterdammer 25 homeruns. Daarvan sloeg hij er 13 buiten Yankee Stadium. Didi Gregorius heeft zichzelf, maar zeker zijn swing, prima aangepast aan de omstandigheden.

Cover photo: MLB.com

Ook leuk om te lezen