MLB Analyse: Wat is er aan de hand met Clayton Kershaw?

Door

Atlanta Braves v Los Angeles Dodgers

Het lijkt een foutje als je het record en ERA van de regerend Cy Young-winnaar ziet. Een 3-3 win-loss record en een ERA van 3.86. Natuurlijk is dit niet het niveau dat we gewend zijn van de Dodgers-ace. Bewapend met een fastball van 94 mijl per uur, een curveball die een gemene bite heeft en ook nog een change-up en slider is het een alleskunner. Toch begint hij het seizoen slecht. Het is een vervolg van de verliespartij die hij leed in het cruciale duel in de NLCS tegen de St.Louis Cardinals, waar hij in de zevende inning een gewonnen pot uit handen gaf.

Slechte Start
Uitgerekend oud-ploeggenoot Matt Kemp is zijn grote plaaggeest in het openingsduel tegen de San Diego Padres. Hij staat drie punten toe, die allen worden binnen geslagen door de nieuwe rechtsvelder van de rivaal. Zijn tweede start eindigt wederom in mineur. Zijn line van die avond: 6.1 IP, 10 H, 6 R, 5 BB. Een verontrustende trend bij de binnen geslagen punten is dat ‘The Claw’ de pitch aan de binnenkant veelvuldig mist. Teveel worpen blijven over het midden van de plaat hangen, wat natuurlijk een kolfje naar de hand van MLB-slagmannen is.

Moeilijke weg
In de daaropvolgende start tegen de Colorado Rockies laat Kershaw zien dat hij het nog niet verleerd is. Zijn stats van die avond: 6 IP, 1 ER, 1 BB, 12 SO’s. Echter in zijn andere starts tegen Colorado wordt hij toch wel flink geraakt. Vooral in de uitwedstrijd op Coors Field laten de Rockies hem alle hoeken van het veld zien, getuige zijn stats: 5.2 IP, 8 H, 5 ER, 4 BB. Zijn ERA na deze oorwassing is inmiddels opgeblazen tot 7.94.

Gehate rivaal
In de wedstrijden tegen de gehate San Francisco Giants is hij niet veel beter. Hij staat niet veel runs toe. Toch blijft hij steken op een miezerige 0-2 record tegen de club uit de Bay Area. Met als dieptepunt de homerun die hij toestaat tegen de ace van de Giants, Madison Bumgarner. Nog nooit liet Kershaw een homerun door een werper van de opponent toe, tot afgelopen 21 mei. Uitgerekend tegen de aartsrivaal.

Achtbaan
Het blijft toch een beetje op en neer gaan voor de regerend Cy Young-winnaar. In zijn laatste start tegen de Braves lijkt hij weer helemaal de oude. En in dit seizoen gooit hij meer strikeouts per negen innings dan ooit tevoren. Zijn location laat hem op tijden in de steek, maar al zijn worpen zijn nog steeds van een zeer hoog niveau. Insiders gaan dan ook uit van een ‘string of bad luck’.

Daar staat dan echter tegenover dat Kershaw na zeven starts al 21 punten heeft toegestaan, iets wat vorig jaar pas na vijftien starts het geval was. Ook zal hij beter moeten pitchen met lopers in scoringspositie. Tot nu toe slaan opponenten een dik .313 gemiddelde in deze situatie. Ongetwijfeld zal een pitcher met de kwaliteiten die hij bezit dit hoge nummer weer omlaag krijgen.

Vince Scully verwoorde het mooi: “Elk groot sportmens zal op een gegeven moment zijn eigen grootste rivaal worden”. Laten we hopen dat het in het geval Kershaw ook zo is.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen