MLB analyse: Is Mike Mussina een Hall-of-Famer?

Door

New York Yankees v Texas RangersEr was, zo rond Thanksgiving, natuurlijk weinig nieuws te melden vanuit de MLB gisteren. Daarom vandaag geen MLB update, maar een MLB analyse. Eerder deze week werd de lijst met spelers die dit jaar meedingen naar een plek in de Hall of Fame bekendgemaakt. Het is een lijst met een grote hoeveelheid namen van spelers die, op basis van hun statistieken, kans maken op een plek in Cooperstown. Vandaag pik ik er een uit, die misschien wat ondergesneeuwd wordt door grotere namen, maar in mijn ogen zeker verdient er bij te horen: Mike Mussina.

Steroid Era

Vijf jaar nadat een speler officieel is gestopt in de MLB komt hij in aanmerking voor een plek op de Hall of Fame ballot. Dat betekent dat we nu voor het eerst de grote sterren uit het steroid-tijdperk in de MLB op de lijst tegenkomen. Vorig jaar zagen we Roger Clemens en Barry Bonds, iets eerder al Mark McGwire en Rafael Palmeiro. Dit jaar komen er ook wat spelers bij die nooit in connectie zijn gebracht met de anabolen. Greg Maddux is een zogenaamde ‘shoe-in’, als hij niet in zijn eerste jaar Cooperstown ingestemd wordt, is er iets ernstig mis met het systeem.

Verder zien we mannen als Tom Glavine, jarenlang teamgenoot van Maddux bij de Braves, en Frank ‘The Big Hurt’ Thomas voor het eerst op de ballot. Stuk voor stuk spelers die een grote kans maken en eigenlijk wel thuishoren in de Hall of Fame. Tenzij je van mening bent dat een speler die gebruikt heeft niet in de Hall of Fame hoort te komen. Dat is een discussie op zich.

‘Moose’

Vandaag dus een blik op de Hall of Fame-kansen van Mike Mussina. Tussen al het geweld, ook van pitchers (Jack Morris, Clemens, Schilling, Maddux en Glavine), zou je hem bijna over het hoofd zien, maar dat is niet helemaal eerlijk. Er zijn twee stromingen van schrijvers, die hun Hall of Fame Ballot mogen inleveren. Enerzijds heb je de old school schrijvers, die af lijken te gaan op ouderwetse standaarden als de 300 wins-grens, Cy Young Awards, 20 wins seizoenen, aantal strikeouts, etc. Anderzijds de jonge schrijvers die iets meer gebruik maken van de nieuwe statistieken (sabermetrics).

Kijkend naar de old school stats van Mussina komen we op een career record van 270-153 met een ERA van 3.68. Hij werd nooit AL Cy Young en won slechts een keer, in zijn allerlaatste jaar, 20 wedstrijden in een seizoen. Hij was wel vijfvoudig All-Star, maar won nooit de World Series. Geen 300 wins, geen Cy Young Award, geen World Series. Dus geen Hall-of-Famer? Dat is mij te makkelijk.

Sabermetrics

Laten we iets dieper ingaan op zijn statistieken. We weten inmiddels namelijk dat wins en ERA nu niet bepaald eerlijke graadmeters zijn. In plaats daarvan kijken we liever naar WAR en bijvoorbeeld ERA+. Van alle spelers op de ballot staat Mussina vierde in WAR met 83.0, achter Barry Bonds (162.5), Roger Clemens (140.3) en Gregg Maddux (106.8) en voor spelers als Glavine (81.4), Schilling (79.9) en grote sluggers als Bagwell (79.5), Thomas (73.6) en McGwire (62.0).

Op de lijst van All-Time leiders in WAR staat Mussina 57ste en slechts negen van de spelers die boven hem staan zijn geen Hall-of-Famers. Twee daarvan zijn nog actief (A-Rod en Pujols) en de rest staat op deze ballot of zal daar snel op verschijnen (Griffey Jr., Chipper Jones, Randy Johnson en Pedro Martinez).

Boston Red Sox v New York Yankees
Mark Simon, de opper-sabermetrician van ESPN schreef het volgende over het WAR van Mussina ten opzichte van andere werpers:

Stretch our pitcher WAR list back to 1961 (the start of the expansion era), and Mussina still ranks 10th, right on par with Hall of Famers Steve Carlton (ninth), Ferguson Jenkins (T-11th), Nolan Ryan (T-11th) and Bob Gibson (14th).

Stretch it back to 1920 (the start of the live-ball era), and Mussina is in the No. 12 spot.

Mussina hoort op basis van Wins Above Replacement dus bij de beste 15 werpers aller tijden. Dan ben wat mij betreft toch wel Hall of Fame-waardig!

Ballpark factor

Dat het ERA van Mussina wat hoger ligt dan dat van de gemiddelde Hall-of-Famer heeft uiteraard te maken met het feit dat hij zijn hele loopbaan spendeerde in de American League East, in die jaren de sterkste divisie van de Major League, dat hij uitkwam in het steroid ERA en dat hij een groot deel van zijn loopbaan moest pitchen in hitter-friendly Yankee Stadium. Die eerste omstandigheid zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Tom Glavine, een pichter met vergelijkbare statistieken, een lager ERA heeft. Hij gooide immers zijn hele loopbaan in de National League, waar elke lineup een zwakke plek heeft dankzij de pitcher die moet slaan, en dan ook nog eens in de NL East, een zwakke division.

Om ERA iets eerlijker te maken, zijn sabermetricians op de proppen gekomen met de statistiek ERA+, waarbij de zogenaamde ballpark factor (de mate waarin een stadion gunstig voor pitchers of slagmensen is), wordt meegenomen. Mussina scoort dan 123, waar een gemiddelde werper 100 scoort. Tom Glavine scoort slechts 118.

Ja of nee?

Nog even terug naar de old school benadering. Mussina won nooit een Cy Young Award, maar eindigde wel een keer tweede, twee keer vierde, drie keer vijfde en drie keer zesde in deze verkiezing. Dat zijn 9 top-6 nominaties in 19 seizoenen in de American League East! Dat Mussina nooit een World Series Ring won, heeft niet aan hem gelegen. Hij ging 7-8 in postseason wedstrijden met een ERA van 3.42 en 145 strikeouts in 139.2 innings.

Vergelijk zijn statistieken met mannen die ongetwijfeld stemmen van schrijvers zullen krijgen vanwege hun succes in het naseizoen en je zult zien dat hij niet voor hen onder doet:

Mike Mussina: 7-8, 3.42 ERA, 145 K’s (21 starts, 139.2 innings)
Jack Morris: 7-4, 3.80 ERA, 64 K’s (13 starts, 92.1 innings)
Andy Pettitte: 19-11, 3.81 ERA, 183 K’s (44 starts, 276.2 innings)

Nu zijn alle old school argumenten weerlegd en heb ik op basis van de nieuwe stats kunnen laten zien wat Mussina waard is. Als ik mocht stemmen, zou ik Mussina zeker meenemen op mijn ballot, maar misschien ben ik biased, want hij was jarenlang mijn favoriete werper in de league. Mussina was jarenlang een van de beste werpers tijdens het steroid era en is daarmee in mijn ogen een van de beste werpers aller tijden en een Hall-of-Famer. Wist je dat hij ooit een perfect game tegen de Red Sox misliep, omdat Cliff Floyd met twee slag en twee uit in de negende inning een honkslag sloeg?

Wie zou jij op jouw ballot zetten dit jaar? Let op: schrijvers mogen maar tien spelers kiezen, dus dat geldt ook voor jou. Een lastige klus dit jaar! Hier vind je de volledige lijst.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
 1. Kenneth Lim 10 jaar ago

  Ik denk dat Mussina het ook wel heeft verdiend om in de HoF te komen. Hij zit een beetje in hetzelfde bootje als Curt Schilling. Als het niet dit jaar wordt, wanneer dan wel?

  Volgend jaar zullen ze opnieuw worden overschaduwd, maar dan door Pedro Martinez en Randy Johnson.

  Niettemin neem ik ze zelf wel op in mijn lijstje van 10:
  Greg Maddux
  Roger Clemens
  Tom Glavine
  Edgar Martinez
  Mike Piazza
  Craig Biggio
  Frank Thomas
  Jeff Bagwell
  Curt Schilling
  Mike Mussina

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen