Jim Leyland weg bij Detroit Tigers

Door

Division Series - Oakland Athletics v Detroit Tigers - Game Four

Jim Leyland en de Detroit Tigers nemen afscheid van elkaar, de 68-jarige manager zal later vandaag bij een persconferentie zijn afscheid aankondigen. Het besluit komt twee dagen na de uitschakeling in de ALCS waarin de Boston Red Sox met 4-2 te sterk waren voor de Detroit Tigers. Naar verluidt zal Leyland met pensioen gaan en niet op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Ken Rosenthal van FoxSports brak als eerste het nieuws, volgens Rosenthal’s bronnen heeft Leyland direct na de verloren Game 6 tegen de Red Sox zijn team op de hoogste gesteld van zijn toekomstplannen. Leyland gaf daarbij aan dat het tijd is voor een frisse wind in Detroit.

Leyland was sinds 2006 manager bij de Detroit Tigers en eindigt met een record van 700-597. In die periode behaalden de Tigers viermaal de play-offs en werd twee keer de World Series bereikt, tot een World Series-ring kwam het echter niet. In 2012 waren de San Francisco Giants te sterk, en in 2006 de St. Louis Cardinals. Van 2011 tot 2013 wonnen de Tigers onder de hoede van Leyland drie Central Division titels achter elkaar, het maakt Leyland samen met Tony LaRussa de enige manager die met twee verschillende teams driemaal achter elkaar een divisie heeft gewonnen.

Van 1990 tot 1992 won Leyland namelijk ook met de Pittsburgh Pirates drie divisie titels achter elkaar. Het is hier waar de carrière van Leyland als manager begon in 1985. Onder zijn hoede braken spelers als Tim Wakefield en Barry Bonds door, de Pirates zouden echter nooit de World Series bereiken en nadat een groep nieuwe eigenaren besloot om zich te ontdoen van alle dure spelers zouden de Pirates geen rol van betekenis meer spelen.

Leyland zou in 1996 de Pirates verruilen voor de Florida Marlins, een franchise die op dat moment pas vijf jaar bestond. Hier zou hij zijn grootste triomf behalen en in zijn eerste seizoen de World Series winnen (4-3 vs. Cleveland Indians). Een jaar later besloot het management echter een grote uitverkoop te houden (sounds familiar?) en na een dramatisch tweede seizoen hield Leyland het voor gezien. Hij zou daarna nog een jaartje in Colorado doorbrengen alvorens hij een aantal jaar als scout werkte voor de St. Louis Cardinals. In 2005 zou hij uiteindelijk terugkeren naar Detroit, de franchise waar hij de eerste achttien jaar van zijn honkbalcarrière had doorgebracht, eerst als minor league catcher, en vervolgens als minor league manager.

Tot een kampioenschap zou het echter nooit komen in Detroit. Toch kan Leyland op een geweldige carrière terug kijken waarin hij in 22 seizoenen tot een 1769-1728 record kwam en als manager éénmaal de World Series zou winnen en drie keer tot manager van het jaar zou worden benoemd (NL: 1990, 1992 en AL: 2006).

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen