Meester Meijer: (Verb)Oden

Door

meetlatSoms bestraffend en genadeloos. De andere keer complimenteus en vleiend. In ieder geval altijd duidelijk en beargumenteerd. De acties en prestaties van de Amerikaanse sporters, coaches of sportploegen worden getoetst middels De Meetlat van Meester Meijer. Durven ze met hun rapportcijfer naar hun moeder?

Greg Oden – 5Miami Heat v Phoenix Suns

Miami Heat koos ervoor talentvolle spelers met een geheel eigen handleiding terug te halen naar de stad of NBA. Probleemkind Michael Beasley en Greg ‘knikkende knieën’ Oden werden aan het roster toegevoegd. Gewaagde, maar goede moves vond de buitenwereld voor aanvang van het seizoen.

Niemand wist beter dan dat de knieën van de 2,13 meter lange man versleten waren. Daar was ineens de comeback. Bij de tweevoudig titelhouder nog wel. Voor iemand die ooit de eerste keuze was tijdens de draft past een plekje bij LeBron, Wade en Bosh wel. Maar Oden is meer hype dan toegevoegde waarde.

Spoelstra stelt hem op vanwege zijn lengte. Puur en alleen omdat hij reusachtig is bij het verdere ‘kleine’ Miami. Het aantal minuten is zeer beperkt en begrijpelijk ook. Wie Oden ziet spelen, krijgt direct een irisaanval. Het is onaangenaam pijnlijk te zien. Hij wil wel, maar kan niet. Dikke stront is vlugger onder de borden dan de pas 26-jarige Heatle.

Steeds vergelijkt de basketbalwereld hem met Kevin Durant, de man die tweede keus was in de draft van 2007. Onder dat juk gaat Oden ook nog eens gebukt. Onterecht en oneerlijk. Het lijf kan niet meer uitvoeren wat het brein wil. Hem in de playoffs opstellen zou verboden moeten worden. Alleen al puur uit zelfbescherming.

Bob Melvin – 7

Cleveland Indians v Oakland Athletics - Game TwoPas elf dagen is het nieuwe seizoen onderweg en de manager van de Oakland Athletics hakt al met het bijltje. Geen halve maatregelen. Hij grijpt in op het moment dat hem dat goed dunkt. Lijdend voorwerp is Jim Johnson. De man die van de Baltimore Orioles kwam om Grant Balfour te vervangen. Hij is na een paar potjes al closer af.

Hoeveel managers zouden in de beginfase van de competitie hun nieuwe closer, waar ze veel geld aan kwijt zijn, en die een All-Star is geweest in de dug-out houden? Voorlopig weliswaar. Dat getuigt van ballen. Nou, zijn ze in Oakland toch niet vies van een gokje met hun benadering van het samenstellen van een roster.

Wat de oorzaak is van de beroerde start van Johnson, die 101 saves in twee seizoenen gooide bij de O’s, weet Melvin niet. Zich te graag willen manifesteren bij zijn nieuwe team zou een verklaring kunnen zijn, meent de manager. De speler in kwestie fronste flink de wenkbrauwen nadat hem zo snel al de wacht werd aangezegd. Maar als een ware pro herpakte hij zichzelf met het obligate citaatje dat de manager bepaalt.

Johnson houdt zich nu vast aan het Balfour-scenario. Het succesvolle slot op de deur van de A’s van de afgelopen jaargangen begon in 2012 ook stroef. Melvin zette hem toen eveneens aan de kant. Maar hij kwam weer in de picture toen zijn vervanger Brian Fuentes eveneens niet naar behoren functioneerde.

Foto’s:  Getty Images

 

Ook leuk om te lezen