Matheny: weg met botsingen tussen lopers en catchers

Door

Mike MathenyAls het aan St. Louis Cardinals-coach Mike Matheny ligt, zijn de bekende ‘collisions at the plate’, die in baseball regelmatig voorkomen, binnenkort verleden tijd. Volgens Matheny, die zelf dertien jaar lang catcher is geweest voor een zware hersenschudding een eind maakte aan zijn carrière, vormt het toestaan van dergelijke botsingen op de thuisplaat een nutteloos risico voor catchers en honklopers.

Ander perspectief
Hoewel Matheny met zijn eigen levensverhaal een levend voorbeeld is van hoe een zware blessure het einde van een carrière kan inluiden, speelt dat volgens de coach zelf maar beperkt mee in zijn beslissing om te proberen de MLB zover te krijgen dat de play wordt verbannen. Tijdens en kort na zijn actieve carrière was Matheny zelfs nog een tegenstander van het veranderen van de regels, maar de botsingen vanuit een ander perspectief zien, heeft zijn ogen geopend. Matheny zag zijn kinderen en ook spelers die onder zijn management speelden hersenschudding en andere blessures oplopen. En dat kan echt niet, vindt de 42-jarige manager.

“Het heeft even geduurd voor ik me realiseerde wat voor risico’s we die jongens laten nemen,” vertelde Matheny aan MLB.com. “Niet alleen de catchers, maar de honklopers ook. Een honkloper heeft al snel het gevoel zijn team in de steek te laten als hij niet voor de home plate collision gaat. Ik zeg: laten we de beslissing uit hun handen nemen. Dit is geen contactsport. Het spelen van 162 wedstrijden is fysiek al zwaar genoeg.”

Kamp Matheny versus kamp Torre?
Met zijn uitspraken voegt Matheny zich in een kamp dat vooral veel tegenstanders kent, onder wie MLB’s executive vice president of baseball operations, Joe Torre. De oud-manager van de Yankees, zelf ook catcher geweest, is een gekend tegenstander van het veranderen van de regels.  Desondanks heeft Torre aangegeven te willen luisteren naar andere meningen. Matheny denkt dan ook dat het een kwestie van tijd is voor de MLB met een verbod komt. “Ik weet zeker dat baseball op een punt komt waar er geen botsingen meer zijn op home plate. Dat weet ik 100 procent zeker,” aldus Matheny.

De ‘collision at home plate’ bestaat omdat honklopers in bepaalde gevallen in volle vaart tegen een catcher aan mogen beuken, in de hoop dat de catcher de bal verliest en de loper dus safe is. In de praktijk lukt dit zelden, en dan nog levert het slechts één run op. De keerzijde van de medaille is dat dergelijke botsingen voor zware blessures kunnen zorgen. Zo brak Giants-catcher Buster Posey in 2011 zijn been bij een dergelijke botsing, en zag Carlos Santana zijn seizoen 2010 eindigen door een zware knieblessure, opgelopen bij zo’n zelfde play. Als het aan Matheny ligt, komen daar in de nabije toekomst geen nieuwe slachtoffers meer bij.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen