Mark Cuban fileert NBA-officials

Door

Je kan er de klok op gelijk zetten. Mark Cuban, een tikkende tijdbom, die zijn kaken stijf op elkaar houdt. Jaja. Dat is net zoiets als Mounir el Hamdaoui die zelfkritiek heeft. Die twee rijmen dus niet. Na de verloren wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder kon de eigenaar van de Dallas Mavericks zich weer eens niet inhouden. Resultaat: een verbale uitbarsting voor de officials.

,,Ik heb echt al heel erg lang niets meer gezegd over de arbitrage, maar ik heb ze ook al heel erg lang niet zo slecht gezien. Ze missen calls, maken verkeerde beslissingen. Dat is hun werk. Je krijgt niet altijd een geweldige crew. Maar dit waren officials die al jaren actief zijn in de league en het was ongekend slecht. En als niemand er ooit iets van zegt, dan gebeurt er ook nooit wat”, foeterde de puissant rijke Cuban na afloop van de topper in de Western Conference.

Dallas verloor het duel van de dit jaar ontketende Thunder. Kevin Durant en zijn basketbalkornuiten stapten met een 95-86 zege van de vloer. Dat de competitieve Cuban slecht tegen zijn verlies kan, is bekend, maar daar ging het hem nu niet om. Aan het begin van het vierde kwart kreeg Mavs-coach Rick Carlisle in korte tijd tegen twee technische fouten. Inrukken, mars, naar de kleedkamer. Daar ging zijn bloed wel van koken.

Carlisle kreeg na 27 seconden in het laatste kwart een T toen hij een official de weg blokkeerde, nadat de arbitrage in zijn ogen verzuimd had een fout te callen op Delonte West. Zo’n anderhalve minuut later was het wegwezen voor de succescoach. Opnieuw kwaad om een no-call trapte hij het leer de tribunes in.

,,Dat waren nog niet eens de ergste beslissingen”, aldus de man die nooit te beroerd is het vuurtje aan te stoken. Grootste verwijt van zijn kant: te weinig vrije worpen meegekregen.

Cuban zegt de arbitrage echt het voordeel van de twijfel te geven, maar hij wil wel dat de NBA snel ingrijpt. Dat is nodig, omdat transparantie in het fluiten ontbreekt. Het niveau van de scheidsrechters is dit seizoen te wisselvallig. Zo valt de omstreden eigenaar op.

,,Het is gewoon belachelijk. Er moet echt iets gebeuren. Er moet iemand opstaan en zijn mond opendoen. Dus hier ben ik.”

Het voortouw nemen kost hem wel een geldsommetje van 75.000 dollar. Dat is de boete die de NBA Cuban vandaag heeft opgelegd naar aanleiding van zijn uitlatingen. Carlisle moet een bedrag van 35.000 dollar overmaken, omdat hij uit woede de bal het publiek intrapte.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen