Marian Hossa én NHL ontsnappen aan drama

Door

Het waren angstige minuten in Chicago toen winger Marian Hossa roerloos bleef liggen na een gevaarlijke hit van Raffi Torres. Hossa werd door teamartsen met een nekbrace op een stretcher geplaatst en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Minuten werden uren, maar uiteindelijk kwam er goed nieuws en Hossa is inmiddels, onder toezicht, thuis.

De wedstrijd begon, ondanks alle perikelen van deze week, nog wel zo rustig. Chicago was niet blij met de schorsing van Andrew Shaw die in hun ogen, en de ogen van vele volgers, Phoenix-goalie Mike Smith niet bewust had geraakt. Dat zag de NHL anders en hij werd voor vrijwel de rest van de serie aan de kant gezet. Een ervaren team als de Blackhawks probeert daar overheen te stappen en deed dat ook.

Tot het moment dat Marian Hossa halverwege de eerste periode de puck rustig verder tikt en Coyotes-speler Raffi Torres met een aanloop zijn schouder tegen het hoofd van Hossa ramt. De Blackhawk lijkt op slag bewusteloos en klapt met zijn hoofd op het ijs. Toegesnelde artsen beginnen meteen met stabiliseren en er is zelfs een arts die na enige tijd zijn hartslag begint te meten. Eenmaal op de brancard vastgesnoerd wordt hij met politie escorte naar het ziekenhuis gebracht.

Kort na de hit blijkt niet alleen dat de actie van Torres onbestraft blijft, maar dat de Coyotes zelfs een powerplay overhouden aan de woedende reactie van Blackhawks-spelers. Daarover sprak coach Joel Quenneville nog tijdens de wedstrijd harde woorden: “Dit is gewoon een walgelijke hit. Ik kan niet geloven dat de vier scheidsrechters op het ijs dit niet gezien hebben. Ik ben er ziek van.”

Vanuit het ziekenhuis volgt enkele uren later, na vele uiteenlopende berichten, goed nieuws. Marian Hossa mag na een lange check naar huis en loopt op eigen kracht het ziekenhuis uit.Wanneer hij weer kan spelen is nog niet bekend, evenmin wat de exacte ernst is van zijn hersenschudding, maar dat hij op eigen kracht naar buiten kwam is zeer positief. Dat mag, als je de hit bekijkt, een klein wonder heten.

Opnieuw ontsnapt hier de NHL, al waren de berichten gisteravond meteen duidelijk. Als de boodschap nu nog niet is aangekomen, dan wordt het nooit meer duidelijk. Dit kan zo niet langer. Raffi Torres is eerder geschorst voor gelijksoortige hits, nota bene tegen de Blackhawks, maar heeft daar blijkbaar niets van geleerd. Deze hit van Torres heeft echter wel enorme gevolgen voor Hossa en niet voor het eerst raakt een speler dankzij hem geblesseerd. Maar dit kan, en mag, de norm niet meer zijn.

Toch is het dat wel, want een gevaarlijke check op ’t hoofd door te springen bij de impact is wat James Neal volgens velen ook deed tegen Sean Couturier in de derde wedstrijd tussen de Penguins en Flyers. Neal werd met één wedstrijd gestraft, terwijl ook hij reeds eerder werd geschorst. Zijn teamgenoot Arron Asham, die een tegenstander bewust richting zijn nek sloeg met een stick, kreeg vier wedstrijden schorsing. In vergelijking is een bewuste crosscheck richting het hoofd dus slechts één wedstrijd ernstiger bevonden door de NHL dan een vooral ongelukkige botsing met een goalie of een domme hit van een daarna zichtbaar geschrokken rookie. Hier klopt iets niet.

Verdere gedachtes over wat er mis gaat werden eerder deze week op Sport Amerika al uitgebreid uiteen gezet in een artikel en vannacht was slechts het bewijs dat er nog niet genoeg spelers zijn geschrokken van de uitbarsting van excessief geweld in de NHL. Het is dat Hossa uiteindelijk zelf naar buiten loopt, maar de tikkende klok voor de NHL had reeds al op vernietigende wijze tot stilstand kunnen komen. En niet alleen de klok.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen