March Madness 2012: Nationale roem gloort

Door

De Big Dance nadert zijn ontknoping. Het nationale podium is in het zicht en twee van de vier teams hebben zich al verzekerd van een plaats bij de Final Four. Het als vierde geplaatste Louisville Cardinals was zaterdag in de westelijke deel van het schema met 72-68 een maatje te groot voor de Florida Gators (Highlights). En de Ohio State Buckeyes maakten in het topduel tegen Syracuse Orange, de nummers één en twee in het schema, een sterke indruk en wonnen met 77-70, onder meer dankzij negentien punten van Jared Sullinger (Highlights).

Vandaag staan de twee laatste duels in de Elite Eight op het programma. Een van de beste basketbalprogramma´s van het land, Kentucky Wildcats, neemt het op tegen de Baylor Bears. Het schema opende zich al snel voor de Bears na de uitschakeling van nummer twee op de plaatsingslijst Duke Blue Devils en de ploeg profiteerde optimaal met zeges op South Dakota State, Colorado State en Xavier. Nu wacht echter het grote werk tegen de beste ploeg van de NCAA.

De Wildcats zijn na de onverwachtse nederlaag in de halve finale van vorig jaar tegen UConn op zoek naar revanche. Kentucky pakte in de geschiedenis zeven keer de titel, maar de laatste keer dateert alweer uit 1998. Dit jaar lijken de mannen van John Calipari de ultieme mogelijkheid te hebben om kampioenschap acht aan de erelijst van de school toe te voegen.

Het tweede duel van vandaag gaat tussen de North Carolina Tar Heels en de Kansas Jayhawks, de nummers één en twee in het Midwest deel van het schema. Een wedstrijd tussen twee zwaargewichten uit de NCAA, met in totaal 31 plaatsingen voor de Final Four en acht titels (5 voor Tar Heels, 3 voor Jay Hawks). De laatste keer dat de twee teams elkaar tegenkwamen tijdens March Madness was in 2008. In de Final Four waren de Jayhawks toen met 84-66 ruim te sterk voor de Tar Heels en Kansas zou dat jaar de titel winnen. Een jaar later reikte North Carolina wel tot de finale en behaalde het kampioenschap.

De Final Four vindt volgend weekend plaats in New Orleans. Zaterdag staan de nationale halve finales op het programma en maandag ligt voor twee teams nationale roem binnen handbereik als de finale wordt gespeeld.

Ook leuk om te lezen