Lucas Giolito gooit no-hitter tegen Pirates

Door

Om 02:10 uur Nederlandse tijd vuurde Lucas Giolito zijn eerste pitch van de wedstrijd richting zijn catcher James McCann: fastball, 95.1 mph, strike. Negen innings, 28 slagmensen en 101 pitches later viel de net 26-jarige starter zijn battery mate in de armen, voordat hij werd omringd door juichende teamgenoten en een Gatorade-douche kreeg.

Twee dagen nadat José Abreu een Major League-record evenaarde door in vier slagbeurten op rij een homerun te slaan en de White Sox-slagploeg een Major League-record scherp stelden door 28 ballen in zeven dagen tijd uit het stadion te slaan, was het opnieuw raak voor de up-and-comers uit Chicago. Lucas Giolito heeft de eerste no-hitter van het seizoen 2020 op zijn naam geschreven.

De Pittsburgh Pirates kregen liefst 13 strikeouts om hun oren. Het was de 19e no-hitter in de clubgeschiedenis voor de White Sox en de eerste sinds Philip Humber’s perfect game in 2012. De laatste no-hitter in Major League Baseball was Justin Verlander’s meesterwerk op 1 september 2019 tegen de Toronto Blue Jays.

DOMINANT

Giolito domineerde de Pirates-slagploeg vanaf de eerste pitch. Na drie innings stonden er al vijf strikeouts op het scoreformulier voor de boomlange werper, die zijn offense toen al vier runs op het bord had zien zetten. De enige Pirate die geen strikeout verzamelde, was lead-off-hitter Erik Gonzalez. De kortestop was tevens verantwoordelijk voor het enige smetje op het blazoen van Giolito. In de vierde inning raakte Gio de controle over zijn fastball kort kwijt, wat resulteerde in een vrije loop voor Gonzalez. Bij die walk zou het echter blijven, want de volgende drie hitters werden zonder veel moeite aan de kant geschoven.

“We saw one of the best pitchers in the game have a performance of a lifetime.”

– Pirates-manager Derek Shelton

Giolito werd hier en daar geholpen door zijn defense, in de vorm van Tim Anderson, Jose Abreu en Adam Engel. Een harde grounder up the middle in de zevende inning vereiste wat werk van de kortestop en eerstehonkman. Samen brachten zij een billenknijpmoment tot een goed einde. In de negende inning en met twee man uit moest Gold Glove-finalist Adam Engel vol aan de bak in het rechtsveld. Een linedrive van de knuppel van (opnieuw) Erik Gonzalez leek op het laatste moment de no-hitter op te breken, maar Engel’s enorme jump gaf hem de mogelijkheid alsnog de laatste nul te maken.

Giolito noteerde 30 swinging strikes, het hoogste aantal in een no-hitter sinds Nolan Ryan dat in 1990 deed tegen de Texas Rangers. Giolito deed dat met 13 changeups, negen four-seam fastballs en acht sliders.

WEDEROPSTANDING

De no-hitter maakt de metamorfose van Giolito compleet. Aan het einde van het seizoen 2018 was hij statistisch de slechtste startende werper in de Major League: 14-18 met een 6.13 ERA. Giolito wist dat zo niet verder kon en gooide het roer volledig om. Na een ruime maand competitiehonkbal in 2019 was de wederopstanding van Lucas Giolito een feit.

Na de wedstrijd ging ook aandacht uit naar catcher James McCann, door Giolito sinds begin 2019 geroemd om zijn hulp, game prep, game calling en vriendschap. Het huidige seizoen begon voor Giolito met nieuwe aanwinst Yasmani Grandal achter de plaat, maar na een paar (beduidend) mindere starts werd McCann opnieuw aan Giolito gekoppeld. Sindsdien gooide de boomlange werper 26 strikeouts in zijn laatste 16 innings.

Obviously, the relationship we have on and off the field is stupendous. I mean, I can’t say enough good things about him. He was such a huge part of what happened tonight.

– Lucas Giolito over catcher James McCann

Het was voor McCann extra speciaal om onderdeel te zijn van honkbalgeschiedenis. McCannon verloor zijn vorige kans om een no-hitter te catchen toen Justin Verlander in augustus 2015 tegen de Angels na 8.1 no-hit innings zijn no-hitter in rook zag opgaan door een honkslag van Chris Ianetta. Deze keer was het echter wel raak. McCann vergat niet het moment kort te delen met homeplate umpire CB Bucknor, voor wie het ook een speciale wedstrijd moet zijn geweest. De alom verguisde scheidsrechter, die niet bekend staat als een consequente balls-and-strikes-besluitsman, callde een goede wedstrijd. McCann draaide zich na de laatste nul dan ook eerst om en wees naar Bucknor, als tip of the cap voor een job well done.

Giolito’s volgende start komt over vijf dagen tegen de Kansas City Royals. Stay tuned.

Coverfoto: Quinn Harris-USA TODAY Sports

2 Reacties
  1. Peter Jongeneel 3 jaar ago

    Van welke club was jij ook alweer fan, Jasper?

  2. Peter Jongeneel 3 jaar ago

    Complimenten! jij bent sneller met dit artikel dan MLB met de officiële video van de 27 Outs!

    Tijdens het lezen ervaarde ik de staat van opwinding die je had tijdens het schrijven…..haha! I like it!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen