De geldingsdrang van Papelbon

Door

Bij Jonathan Papelbon werkt de omgekeerde psychologie. Vertel hem dat hij iets niet kan. Twijfel aan hem en de geldingsdrang bereikt ongekende hoogten. Als een klein kind moet en zal hij met waterdichte bewijslast komen om het ongelijk aan te tonen. ‘Wat nou een matig 2010? Kijk, mijn 2011 is’, is zijn statement van dit seizoen.

Ineens zou hij handelswaar zijn. De Red Sox flirtten zelfs met de closer der closers; Mariano Rivera van aartsvijand New York Yankees. Misschien moest general manager Theo Epstein maar eens gaan uitkijken naar een andere man die wedstrijden uitgooit nu Papelbon in zijn laatste contractjaar zit.

Immers Papelbons ERA was met 3,90 voor zijn doen sky high. Belangrijker nog; er werd getwijfeld aan zijn betrouwbaarheid om de pot dicht te houden. Van de 45 save-mogelijkheden benutte de trotse pitcher er maar 37. Zijn slechtste jaar ooit in de Majors en daarop volgde ook nog eens een desastreus voorseizoen.

Alle geruchten in maart deden pijn bij het haantje. Maar het werkte als olie op het vuur. De 30-jarige werper zette irritatie om in motivatie. ,,Cinco Ocho houdt van haters. Hij houdt van de Haterade”, meldt Papelbon als hij in de rol van zijn alter ego kruipt. ,,Ik hou ervan als mensen me zeggen dat ik iets niet kan. Cinco Ocho moet horen dat hij stinks om dan zijn motor met Haterade te vullen. Dat is hoe het werkt.”

Het moet gezegd; hij heeft zijn woede op een juiste manier weten te kanaliseren, want deze jaargang is Papelbon beter dan ooit. Van de 28 save opportunities verknalde hij er slechts één. Al 22 keer achter elkaar is hij een zekerheidje, waarmee hij zijn streak van 20 uit 2006 heeft verbeterd.

,,Na het laatste jaar moest ik wel aanpassingen maken.” Zelf zegt de 30-jarige nu zijn pay off te krijgen van het harde werk in het krachthonk. Vooral zijn conditie moest beter. Tevens is hij bijna obsessief aan de gang gegaan met zijn mechanics. Zijn fastball vliegt harder dan ooit in de handschoen van de catcher en daarnaast heeft hij zijn slider en splitter flink verbeterd.  ,,Als ik mijn delivery iedere avond kan herhalen dan moet ik best wel goed zijn.”

1 Reactie

Ook leuk om te lezen