Los Angeles Angels winnen Ohtani-loterij

Door


Shohei Ohtani heeft vrijdagavond (Nederlandse tijd) zijn zoektocht naar een MLB-club afgerond. De gewilde Japanner zal zijn handtekening zetten onder een contract bij de Los Angeles Angels. Met het contracteren van de 23-jarige Aziatische ster zetten de Angels een kroon op een geweldige week.

Een aantal dagen geleden verzekerden de Halos zich al van de diensten van Kevin Maitan, de ex-Braves top-prospect die eerder dit off-season Free Agent werd na het schandaal in Atlanta. De club maakt dan ook een franchise-omkerende week door.

GROTE MARKT

Eerder in het ronselproces verklaarde Ohtani nog interesse te hebben in een team uit een kleine markt. Ook wilde hij spelen bij een organisatie waar hij de ster kon worden. De Angels spelen in één van de grotere markten in de MLB en met Mike Trout in huis lijken die twee stellingen achteraf weinig waarheid te hebben bevat.

Meer lijkt de voormalig Nippon-Ham Fighter over de streep getrokken door het feit dat de Angels bereid zijn hem zoveel mogelijk te laten spelen al zowel pitcher, als veldspeler/slagman. Uiteraard kwam het Los Angeles niet slecht uit behoorlijk wat geld te hebben te besteden; slechts de Rangers en Mariners hadden meer bonus pool money te besteden.

FINANCIËN

Na het betalen van de $20 miljoen die de Angels neer moeten leggen als winnaar van de Ohtani-loterij, betaalt LA zoals het er nu uitziet slechts $2.315 miljoen voor de Japanner. Dit is het maximale bedrag dat de Angels mochten uitgeven. De Rangers ($3.54) en Mariners ($3.56) grepen naast het net.

Aangezien Ohtani een speler onder de 25 jaar is, mag hij slechts een minor league contract tekenen. Hierdoor kan zijn maximumsalaris dit seizoen niet boven de $545.000 uitkomen. Vergeleken met de laatste Japanse ster die de sprong waagde (Masahiro Tanaka) is dit een schijntje. Tanaka ontving in zijn rookie-jaar $22 miljoen, maar viel dan ook onder een andere regeling.

TWO-WAY TALENT

Zoals eerder deze week al beschreven op SportAmerika, is Ohtani een two-way player. Het is op dit moment nog onduidelijk of de Angels hun nieuwe aanwinst vooral als werper of als slagman zullen gaan gebruiken. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat de club hem heeft weten over te halen door hem zoveel mogelijk van beiden aan te bieden.

De laatste speler die als werper en als slagman uitkwam in één seizoen, was Brooks Kieschnick van de Milwaukee Brewers. In 2003 en 2004 fungeerde hij als reliever, pinch-hitter en outfielder.

LATER MEER OHTANI-NIEUWS.

Top photo: Masterpress/Getty Images
Cover photo: twitter.com/mlb

2 Reacties
 1. dj 6 jaar ago

  Ik hoor steeds “big market” teams. Dat wil in deze context toch gewoon zeggen; “ze hebben heel veel geld”?

  • Jasper Roos 6 jaar ago

   In zekere mate, ja. De term ‘market’ gaat vooral om de media markten (televisierechten, radiorechten, streamingrechten etc.). ‘Big Market’-teams zijn vaak teams waarvan de mediarechten beduidend groter zijn dan alleen de stad waarin het team speelt. Hoe groter die markt, hoe meer geld een organisatie dan ook meestal heeft. New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia en Dallas zijn de vijf grootste sportmarkten in Amerika. Je kunt daar inderdaad meteen ook rijke teams aan verbinden.
    
   Dit is dan ook waarom bijvoorbeeld de NBA en NFL een ‘salary cap’ hebben ingesteld en MLB ‘luxury tax’ heeft ingevoerd. Op die manier hopen ze de boel wat gelijk te trekken op competitief niveau.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen