Len Bias viert vijftigste verjaardag in NBA-hemel

Door

biasHet verhaal van Len Bias is misschien wel het grootste wat-alsverhaal in de NBA. In 1986 werd hij als 22-jarige speler van Maryland als tweede pick gedraft door de Boston Celtics. Een superster in de maak bij het team van Larry Bird leek een gouden keuze. Tot het noodlot twee dagen na de draft toeslaat: Bias overlijdt na een overdosis cocaïne. Vandaag zou hij vijftig jaar zijn geworden.

In een collegewedstijd tegen Michael Jordan in 1984 gaf hij His Airness een lastige dag. Hij werd bestempeld als een ruwe diamant, maar maakte zijn belofte volledig waar als universiteitsspeler. Het leverde hem twee keer de titel speler van het jaar in de ACC-competitie op en werd gekozen in het beste universiteitsteam van het jaar 1986. De Boston Celtics zagen dat ook wel zitten. Met een langzaam aftakelende Larry Bird was hij meer dan welkom.

Vervanger van Bird
Bird gaf dit jaar tegenover Bill Simmons van Grantland nog toe in 1988 met pensioen te zijn gegaan vanwege Bias. De future superstar was de toekomst en Bird realiseerde dat. Het noodlot besliste anders. Op 16 juni 1986 was Bias nog de gelukkigste man op aarde. Om dat -en zijn sponsorcontract met Reebok- te vieren, besloot hij twee dagen later een feestje te vieren op de campus van zijn universiteit Maryland met wat vrienden. Er kwam cocaïne aan te pas en het liep fout. Om half zeven in de morgen stokte zijn adem en stond zijn hart stil. Een vriend belde nog het alarmnummer, maar alle hulp kwam te laat. Om vijf voor negen in de morgen werd hij officieel doodverklaard.

Rechtszaken
Het gevolg was een circus van rechtszaken. Schuldigen voor de dood werden gezocht. De coach van Maryland zou gevraagd hebben aan spelers om alle verdovende middelen uit de kamer van Bias te halen. Daarnaast bleek ook dat er gesjoemeld was met de cijfers van de superster. Eigenlijk had hij niet genoeg punten om af te studeren, bleek later. Het leverde wat ontslagen en schorsingen op, maar Bias kwam er niet mee terug. Tot overmaat van ramp voor de ouders Bias werd hun andere zoon, Jay, in 1990 doodgeschoten. De tragedie van Len Bias was onderwerp voor ESPN om er een schitterende documentaire van te maken. De grote vraag blijft echter altijd onbeantwoord. Wat als?

Foto: ImageSlides.com

Ook leuk om te lezen