Legendarische hockeycoach Tikhonov overleden

Door

01_20100728_AR_HIV_VN360

Viktor Tikhonov is vannacht overleden, zo meldt de KHL. Tikhonov overleed aan de gevolgen van een ziekte die hem al langere tijd parten speelde. Hij werd thuis behandeld en kon door zijn ziekte al niet meer lopen. Om wat voor ziekte het ging is niet bekend gemaakt. De voormalige succescoach werd 84 jaar oud.

Tikhonov werd als speler viermaal kampioen in de competitie van de Sovjet-Unie, maar maakte pas echt furore in zijn tijd als coach. Tikhonov werd tussen 1978 en 1990 dertien maal op een rij kampioen in diezelfde competitie. Internationaal pakte de coach met het nationale team van de Sovjet-Unie acht wereldtitels en behaalde Tikhonov een zilveren Olympische medaille in 1980 en drie gouden medailles, in 1984, 1988 en 1992.

St. Louis Blues v Phoenix CoyotesTikhonov stond bekend om zijn dictatoriale handelswijze en de invoering van het systeem, waarbij met vier lijnen werd gewerkt. Dit systeem wordt hedendaags overal ter wereld gehanteerd. Boris Mikhailov, die in de jaren ’70 onder Tikhonov speelde: “dit is niet alleen een groot verlies voor hockey, maar voor de hele sportwereld. Hij stond altijd klaar voor de jongeren, bezocht jeugdteams en probeerde ze beter te maken.” Tikhonov kon in zijn tijd onder andere beschikken over de diensten van doelman Vladislav Tretiak en de wereldberoemde KLM-lijn, bestaande uit Vladimir Krutov, Igor Larionov en Sergei Makarov.

Alle wedstrijden in de KHL zullen vandaag beginnen met een minuut stilte. Bij de wedstrijd tussen SKA en CSKA Moskou, waar Tikhonov zijn imposante reeks kampioenschappen vierde, zullen alle spelers met rouwbanden spelen. Bij SKA speelt Tikhonov’ gelijknamige kleinzoon (foto rechts). Premier Poetin heeft zijn condoleances overgebracht aan de familie van Tikhonov en het Russische ministerie van Sport noemde de dood van Tikhonov ‘een onvervangbaar verlies’ voor hockeyfans wereldwijd.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen