NBA Recap: LBJ verslaat PG13 nipt, Kobe ‘MVP’ in MSG

Atlanta Hawks v Indiana Pacers - Game Five

Veel scheelde het niet, maar de Cavaliers hielden vannacht in eigen huis de Indiana Pacers van het lijf. De twee ploegen waren tot deze wedstrijd allebei bezig met een winning streak (drie voor Indiana, vijf voor Cleveland), dus dat het een spannende wedstrijd zou worden stond bijna vast. De Cavs waren uiteindelijk met 97-101 de betere ploeg.

De wedstrijd draaide vanzelfsprekend om het figuurlijke duel tussen de twee giganten Paul George (Pacers) en LeBron James (Cavaliers). De vedettes ontliepen elkaar in de aanloop naar vannacht nauwelijks in de statistieken, en zeker PG13 is na een zwak begin dit seizoen bezig aan een opmars. De voorman van de Pacers scoorde goed, maar desalniettemin trok King James met zijn Cavs aan het langste eind.

In tegenstelling tot de voorgaande drie wedstrijden kwamen de Cavaliers namelijk beter en scherper uit de startblokken. In die wedstrijden stond de ploeg van coach David Blatt met rust altijd achter, maar tegen de Pacers was een donderpreek van speler James Jones niet nodig. Onder leiding van een LeBron namen de gingen de Cavs met een voorsprong van vijf punten naar de kleedkamer, mede dankzij wat acrobatiek van LBJ.

In het veld kwamen James en George elkaar nauwelijks tegen. George scoorde vijftien punten in zijn eerste achttien minuten, maar werd grotendeels verdedigd door Jared Cunningham en Richard Jefferson. James probeerde vooral George Hill het scoren te belemmeren, wat lukte: de point guard van de Pacers raakte (slechts) twee van zijn acht schoten in de eerste helft. Hij werd daardoor sowieso overschaduwd door het afstandsschot van niemand minder dan Timofey Mozgov, met afstand de meest besproken driepunter van de hele wedstrijd.

Na een zwak begin (3 punten in de eerste helft) nam Kevin Love de Cavaliers op sleeptouw in het tweede bedrijf. De forward scoorde 19 punten in de tweede helft en pakte over de hele wedstrijd maar liefst 19 rebounds. Ook scoorde hij in de laatse minuut een belangrijke lay-up. Monta Ellis was namens de Pacers op dreef met 25 punten.

Naast de driepunter van Mozgov was er een ander veelbesproken moment. Scheidsrechter Joey Crawford raakte in de tweede helft geblesseerd aan zijn knie en moest het duel staken, waardoor twee scheidsrechters het duel in goede banen moesten leiden. Dat leidde tot een aantal gemiste calls, wat verbaasde blikken bij vooral Pacers-coach Frank Vogel, en vooral de online discussie waarom er geen extra official is om dan in te vallen.

Kobe uitgezwaaid in Madison Square Garden
De New York Knicks versus de Los Angeles Lakers is altijd een mooi affiche, zelfs als beide ploegen niet meer meedoen om de grote prijzen. Vannacht stonden beide teams tegenover elkaar in de iconische Madison Square Garden, en hoewel Kobe Bryant noch goed speelt de laatste tijd, noch geen onbesproken figuur is werd hij toch hartstochtelijk toegejuicht. Wellicht omdat het mogelijk zijn laatste optreden in MSG zou kunnen zijn?

De mogelijke curtain call van Bryant werd echter niet opgeluisterd met een zege van de Lakers. De Knicks hielden, vooral dankzij een sterkere tweede helft, de Lakers achter zich en wonnen uiteindelijk met 95-99. Vanzelfsprekend was Carmelo Anthony met 24 punten en 8 rebounds de grote man bij de Knicks.

Melo kwam echter niet tot een double double, wat twee van zijn teamgenoten wel lukte. GM Phil Jackson zag zijn grote Letse aanwinst Kristaps Porzingis twaalf punten maken en tien rebounds pakken, maar Robin Lopez spande de kroon met liefst veertien punten en dertien rebounds. Tel daarbij op veertien punten van zowel starter Jose Calderon en bankzitter Langston Galloway en je hebt kennelijk een winnende combinatie. Zelfs als je een minuut (!) zonder schoen speelt zoals Robin Lopez.

Aan de kant van de Lakers was het vooral Roy Hibbert die de klok sloeg. Aanwinst Hibbert scoorde achttien punten en pakte tien rebounds. Kobe had weliswaar evenveel punten, maar kwam 1) niet tot een double double; en 2) miste liefst acht van zijn tien driepuntspogingen. Qua efficiëntie scoorde Hibbert een stuk beter in het mogelijke afscheid van The Black Mamba.

Carmelo Anthony had gelukkig nog wat zalvende woorden voor zijn gewaardeerde collega én zijn fans. Niet alleen zei hij dat hij Bryant zou missen, maar ook bedankte hij een van de vele Laker-fans in Madison Square Garden die hem de hele wedstrijd hadden lopen bejegenen. Aardig!