Lakers zetten zichzelf en Jackson voor schut

Door

Verliezen is tot daar aan toe, maar de wijze waarop de Los Angeles Lakers zich zondag lieten vegen door de (tweede garnituur van de) Dallas Mavericks was ronduit onthutsend. Geen defense, geen vechtlust, en als klap op de vuurpijl twee genante uitsluitingen voor Lamar Odom en Andrew Bynum: 122-86.

Phil Jackson had zich ongetwijfeld een ander afscheid voorgesteld, maar hij hield zich kranig na afloop. Goed, hij had zich vooral geergerd aan de flagrant fouls die zijn gefrustreerde spelers Andrew Bynum en Lamar Odom in de tweede helft opliepen, maar nederlagen horen er nu eenmaal bij, leek hij uit te willen stralen. ,,Ik ben teleurgesteld in de manier waarop we verloren. Wat Bynum en Odom deden was Lakers-onwaardig”, karakteriseerde de LA-coach de twee uitsluitingen.

De Lakers, op papier vechtend tegen de vermalendijde sweep en dus hun laatste kans, konden Dallas alleen in het eerste kwart (vier punten achterstand) nog enigszins bijbenen. Maar na het tweede bedrijf, dat door de Mavericks met 36-16 werd gewonnen, was de wedstrijd al beslist ook.

Opvallend was dat die voorsprong (en de zege) tot stand kwam door de bank van de Mavs. De B-ploeg zou voor maar liefst 86 punten zorgdragen – evenveel als het totaal van de Lakers… Jose Barea tekende voor 22 punten, Predrag Stojakovic scoorde er 21, maar de grote man was Jason Terry, die maar liefst 32 punten op het scoreformulier deed belanden. Hij deed dat voornamelijk vanachter de driepuntlijn, waar vandaan liefst negen van zijn tien (!) pogingen succesvol waren.

Wanneer hij voelde dat het een van die dagen zou worden? Terry: ,,Toen ik wakker werd vanochtend! M’n moeder had gekookt!”

Doordat de Lakers het bijltje er al snel bij neergooiden (Jackson: ,,Verschillende spelers leken depressief, geen idee wat de oorzaak was”) en de Dallas-bank het klusje eenvoudig klaarde, kon Mavericks-coach Rick Carlisle het zich zelfs veroorloven om zijn sterren Dirk Nowitski (17 punten) en Jason Kidd (7 assists) slechts 31 en 22 minuten het laminaat op te sturen.

Ondanks de genante Lakers-vertoning die zich zojuist voor zijn ogen had voltrokken, stond Phil Jackson na afloop met opgeheven hoofd de pers te woord. En waarom ook niet: de Dallas-sweep is immers niet meer dan ’n nauwelijks zichtbaar smetje op een blazoen dat gelardeerd is met liefst elf kampioenschappen.

,,Ik heb steeds gezegd”, aldus Jackson, ,,dat Dallas een goede ploeg is. Ze hadden immers hetzelfde record als wij. Ze zijn alleen wat meer een team. We hebben de series verloren in Game 1 en 3. Toen hadden we de winst voor het grijpen, maar konden we het niet afmaken. En terugkomen in Game 4 was, op dit moment en voor deze Lakers, teveel gevraagd.”

Zie hier de samenvatting tussen de Lakers en Mavericks.

Foto: silverscreenandroll.com

Ook leuk om te lezen