Kobe Bryant: ‘Moedige Collins geeft het juiste voorbeeld’

Door

Brooklyn Nets v Los Angeles Lakers

Het debuut van Jason Collins voor de Brooklyn Nets is een grote mijlpijl in de sportwereld. Hij is de eerste actieve openlijk homoseksuele atleet in een van vier Major Sports in Amerika. Zijn entree op het veld werd niet alleen in het Staples Center ontvangen met een staande ovatie, ook de (sociale) media bejubelden het moment. Kobe Bryant, aanwezig in het stadion, sprak na afloop over de historische dag.

“Het is fantastisch”, zei de vedette van de Los Angeles Lakers tegenover Yahoo Sports. “Het belangrijkste is dat hij een voorbeeld is voor andere. Hij heeft veel moed getoond door uit de kast komen en dat zal er nu voor zorgen dat andere ook de moed durven te verzamelen om hetzelfde te doen. Er zullen jongens zijn die zullen zeggen ‘Jason heeft me de kracht gegeven om op donkere dagen moed te tonen. Hij heeft me geleerd mezelf te accepteren om wie ik ben, ondanks wat andere over me zeggen of denken. Hij heeft me de kracht en moed gegeven mezelf te zijn’.”

Niet bang om jezelf te zijn
Collins gaf zelf toe dat hij de impact van zijn debuut snapt, maar dat hij vooral gefocust is op het spelen van basketbal. “Ik ben vooral bezig met het leren van de tactiek van de Nets. Ik heb geen tijd om over geschiedenis na te denken.” Op de vraag of hij een advies heeft voor anderen, zei hij: “Wees nooit bang en voel geen schaamte om jezelf te zijn.”

General Manager Billy King benadrukte dat het vastleggen van Collins geen marketingstunt is, maar een basketbal gerelateerde beslissing. “We hebben meer diepte nodig in onze selectie. Iemand met zijn lengte en ervaring kan van waarde zijn, daarom heeft hij een 10-day contract gekregen van ons.”

Adam Silver, de commissaris van de NBA, is blij dat Collins een team heeft gevonden. “Hij vertelde dat dat zijn doel was dit jaar. Iedereen in de NBA is erg enthousiast en we zijn trots dat onze league een milieu heeft waar men met respect met elkaar om gaat en er plaats is voor iedereen.”

In de selectie van de Nets laat het iedereen koud dat ze een homoseksueel in de kleedkamer hebben rondlopen. “Het was geen big deal”, zei Deron Williams. Joe Johnson, die drie jaar met hem speelde bij de Atlanta Hawks zei dat Collins ‘een van de beste teamgenoten’ is die hij ooit heeft gehad.

Dat er geschiedenis werd geschreven bleek wel uit de reacties op Twitter. Een overzicht:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen