Kevin Youkilis verkast naar Chicago White Sox

Door

Infielder Kevin Youkilis heeft voorlopig zijn laatste wedstrijd voor de Boston Red Sox gespeeld. Youkilis, die dit seizoen begon als Boston’s derde honkman, ruilt zijn rode sokken in voor de witte sokken van de Chicago White Sox. In ruil voor ‘Youk’ krijgen de Red Sox werper Zach Stewart en utility player Brent Lillibridge van de White Sox.

Een deal rond Kevin Youkilis hing al enkele dagen in de lucht. De derde honkman kon in Boston niet meer rekenen op een vaste plek in de line-up door de sterke prestaties van rookie derde honkman Will Middlebrooks. Bovendien heeft Kevin Youkilis een aflopend contract en is hij na het lopende seizoen een free agent. De onderhandelingen tussen Boston en Chicago gingen de afgelopen dagen vooral over hoeveel Boston mee betaalt aan Youkilis’ salaris; de speler verdient dit jaar nog ongeveer acht miljoen dollar. Daarvan zal Boston zes miljoen voor zijn rekening nemen, terwijl de White Sox ‘slechts’ twee miljoen hoeven te betalen.

Afscheid
Hoewel de trade op dat moment nog niet officieel bekend was, namen de Red Sox tijdens hun gewonnen wedstrijd tegen de Atlanta Braves zondag al afscheid van Youkilis. In zijn 953e wedstrijd voor Boston werd Youkilis in de zevende inning, na een RBI triple, door manager Bobby Valentine naar de kant gehad. De infielder nam een staande ovatie in ontvangst en knuffelde de over Red Sox-spelers en staf. Het officieel bekendmaken van de trade leek op dat moment dan ook een kwestie van tijd.

Met de trade komt er een einde aan Youkilis’ langdurige verblijf in Boston. De Red Sox pikten Kevin Youkilis op in de achtste ronde van de draft in 2001. In 2004 maakte Youk zijn debuut voor de Red Sox. In datzelfde jaar maakte Youkilis deel uit van het team dat de ‘Curse of the Bambino’ doorbrak en de World Series won. Dat kunststukje werd drie jaar later herhaald. Youkilis werd drie keer opgenomen in het American Leagea All-Star team en won in 2008 een Silver Slugger award.

Chicago zocht derde honkman
Youkilis moet bij de Chicago White Sox het gat op het derde honk opvullen. Doordat Brent Morel geblesseerd is, is Orlando Hudson momenteel de aangewezen speler om het derde honk te bemannen namens de White Sox. Hoewel Youkilis niet meer in staat lijkt zijn piekjaren te evenaren, is hij voor Chicago een upgrade ten opzichte van zowel Hudson als Morel.

Gevolgen voor Boston
Voor Boston betekent de overeenkomst dat Will Middlebrooks de vaste derde honkman wordt. Wat de rol van Zach Stewart en Brent Lillibridge wordt valt af te wachten. Stewart gold ooit als de top prospect van de Toronto Blue Jays, maar slaagde er in de MLB bij zowel Toronto als de White Sox niet in om veel indruk te maken. Brent Lillibridge valt vooral op vanwege zijn vermogen om op vrijwel elke positie in het veld te spelen. Lillibridge bemande in zijn tijd bij de White Sox alle infield- en outfield-posities. Stewart moet zich melden bij AAA-team Pawtucket Red Sox, terwijl Lillibridge zich direct aansluit bij de Boston Red Sox.

Ook leuk om te lezen