Johnson opvolger van Riggleman bij Nationals

Door

Davey Johnson (foto) is door de Washington Nationals benoemd tot opvolger van gestopte manager Jim Riggleman. Riggleman kondigde op donderdag na de wedstrijd aan te stoppen. De Nationals wonnen onder zijn leiding elf van de laatste twaalf wedstrijden en hadden inmiddels een win-loss record van boven de .500. Voor het grote publiek kwam zijn vertrek dan ook als een grote verrassing, maar achter de schermen bleek er al langer onenigheid te zijn tussen de manager en general manager Mike Rizzo.

Riggleman kwam in 2009 als interim-manager aan het roer en mocht vanwege goede prestaties aanblijven in 2010. Na dat seizoen kreeg hij opnieuw een contract voor slechts een seizoen. Hij wilde een garantie dat hij ook volgend jaar nog manager was van de Nats en dreigde niet mee te gaan met het team naar Chicago, waar de Nationals op dit moment een serie spelen tegen de White Sox, als zijn contract niet met een seizoen verlengd werd. Toen Rizzo hier niet op reageerde, besloot Riggleman de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Riggleman’s assistent John McLaren mocht vrijdagnacht een wedstrijd als manager fungeren tegen de White Sox. In een spannende wedstrijd zag hij zijn team in de achtste inning een voorsprong nemen toen Michael Morse met Roger Bernadina op het honk een home run sloeg. Bernadina was eerder in de wedstrijd erg belangrijk toen hij Adam Dunn beroofde van een home run om de stand op 0-0 te houden.

In de tweede helft van de achtste inning werd Paul Konerko op een controversiële play uitgegeven op het eerste honk. De scheidsrechter vond in eerste instantie dat Morse, die door een slechte aangooi van het honk moest komen, hem uittikte. Na protesten van de White Sox en Konerko zelf besloten de scheidsrechters samen te komen en na een kort overleg draaiden zij de beslissing terug en gaven zij Konerko safe.

Hierop rende Riggleman de dugout uit en begon hij fel te protesteren. Het leverde hem in zijn eerste wedstrijd als manager een ejection op. De Nationals wonnen uiteindelijk wel de wedstrijd, maar ze hadden daarvoor 14 innings en bijna vijf uur nodig. In die veertiende inning sloeg Bernadina de 7-5 binnen met een RBI-single. Hij ging in de wedstrijd 4-8 met twee punten, een RBI en een stolen base. De Nationals wonnen met 9-5.

Zaterdagavond werd bekend dat Davey Johnson de nieuwe manager van de Nationals zal worden. Johnson heeft een rijke geschiedenis als manager, maar was in de jaren ’60 en ’70 ook geen onverdienstelijke tweede honkman in de MLB.

In dertien seizoenen kwam hij uit voor de Orioles, Braves, Phillies en Cubs. Hij werd vier keer All-Star en eindigde zijn carriere met een slaggemiddelde van .261 en 136 home runs. Zes jaar na zijn afscheid als speler keerde hij als manager terug in de MLB.

In zijn eerste twee seizoenen eindigde hij met de Mets als tweede in de division, maar in 1986 leidde hij de Mets naar hun tweede World Series titel. Hij bleef tot 1990 manager bij de Mets en hoewel hij nooit lager dan de tweede plaats eindigde, haalde hij nooit meer de playoffs met de ‘Amazings’. Tussen ’93 en ’95 was hij manager van de Cincinnati Reds, waarna hij verkaste naar de Orioles (’96-’96) en de Dodgers (1999-2000).

In 2003 werd hij manager van het Nederlands team in een periode waarin Robert Eenhoorn vanwege persoonlijke omstandigheden niet in staat was het Nederlands team te coachen. Onder Johnson won Nederland het EK in 2003 en een jaar later keerde Johnson terug als bench coach in samenwerking met Eenhoorn.

De Olympische Spelen in Athene in 2004 werden geen succes en Johnson keerde terug naar Amerika. Daar werd hij in 2009 manager van Team USA, waarmee hij in de halve finale werd uitgeschakeld door Zuid-Korea. Eerder in het toernooi schakelde hij het Nederlands team uit in een mooie ontmoeting met een aantal van zijn voormalige spelers.

Als manager in de MLB heeft hij een record van 1148-888 (.564) en met die 1148 wins staat hij op de 42ste plaats op de All-Time lijst. Hij heeft met de Nationals kans om behoorlijk te klimmen, want hij begint maandag en heeft een contract getekend voor anderhalf seizoen

Foto: powershowcase.wpengine.com

Ook leuk om te lezen