Interview: Sterspelers NHL bij Bart Veldkamp op schaatsles

Door

OLY M 10000m Skate

Bart Veldkamp tijdelijk als schaatscoach naar de NHL. Dat opmerkelijke bericht lazen we afgelopen week in de Nederlandse media. Veldkamp zou zijn benaderd door de Canadese superster Joe Thornton en deze zomer diens San Jose Sharks de fijne kneepjes van het schaatsen gaan bijbrengen. Benieuwd naar de details achter zijn nieuwe job belde Sport Amerika daarom met de voormalig Olympisch kampioen.

“Joe Thornton belde me inderdaad op en vroeg of ik hem en een aantal andere spelers wilde coachen,” bevestigt Veldkamp (bovenstaande foto) het mooie verhaal. “Vorig seizoen was ik consultant coach bij het Zwitserse HC Davos en door de lock-out waren daar een aantal NHL-spelers. Zo kwam ik met Joe Thornton in aanraking.”

Achtergebleven gebied

In eerste instantie vond Thornton de schaatslessen van langebaanexpert Veldkamp vooral geinig, onder meer omdat schaatstechniek in de National Hockey League een achtergebleven gebied is in de ontwikkeling van Noord-Amerikaanse topijshockeyers, legt de aanstaande NHL-coach uit. “Er is vooral aandacht voor het spel, de wendbaarheid en puck handling, maar niet voor het schaatsen op zich. Wat ik anders doe is hen specifiek trainen op raakpunten, zoals in het langebaanschaatsen gebruikelijk is.”

De lessen van Veldkamp bleken echter niet slechts geinig voor Thornton (onderstaande foto), want een jaar na de lock-out rinkelde de telefoon. “Thornton liet merken dat hij wat aan de lessen had gehad en vroeg of ik tijd had en het leuk zou vinden om hem in San Jose opnieuw te trainen.” Daar had de 45-jarige Hagenaar wel oren naar en dus reist hij binnenkort af naar Californië.

San Jose Sharks v Los Angeles Kings - Game Two

Nog tijdens zijn actieve carrière gaf Veldkamp in het boek Schaatsen doe je zo als schaatstips voor jong en oud. Zijn deelname aan Peking Express in 2009, hij zou het reisprogramma uiteindelijk winnen, bood vast een blik op zijn avontuurlijke insteek, terwijl hij als tafelgast en analist bij verscheidene NOS-programma’s duidelijk liet merken van vele sportmarkten thuis te zijn.

Stap voor

Toch weet de coach van de Belgische langebaanschaatsers niet of hij vaker als schaatsconsultant wil gaan werken in de NHL. “Het zou mogelijk zijn, maar het moet wel kunnen qua tijd. Er is niet veel tijd voor die jongens om hier aan te werken. Eigenlijk alleen tijdens de voorbereiding in augustus en begin september.” Halverwege september begint namelijk het reguliere trainingskamp alweer, waarbij de vaste coaches van het team vooral aan de spelopvatting willen werken.

Voor die tijd mag Veldkamp echter met een aantal sterren uit het ijshockey aan de slag en wij zullen als kijkers vanaf begin oktober kunnen beoordelen of de Sharks dankzij Nederlandse adviezen hun tegenstanders bijna letterlijk een stap voor kunnen blijven.

Veldkamp is overigens niet de enige Nederlander die deze maanden betrokken is bij de NHL. Ook ons grootste ijshockeytalent Mike Dalhuisen is inmiddels begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij treedt over twee weken aan bij het trainingskamp van de New York Islanders, waar hij zal strijden om een jaar in de AHL te voorkomen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen