Inside Look: All-Starwaardige Goran Dragic

Door

Indiana Pacers v Phoenix Suns

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: De All-Starwaardige Goran Dragic die niet werd verkozen tot het prestigieuze All-Star Weekend.

Natuurlijk, de Western Conference is overladen met sterwaardige guards. Een korte opsomming: Chris Paul, Stephen Curry, Russell Westbrook, James Harden, Damian Lillard, Tony Parker. Op de geblesseerde Westbrook na, werden alle vijf heren (plus de geblesseerde Kobe Bryant) verkozen tot het All-Starteam komend weekeinde. Grote ontbrekende: Goran Dragic, de Sloveense point guard van de verrassende Phoenix Suns. De Suns hebben momenteel een 30-21 record, goed voor de zevende plek in het Westen, ondanks het vroege wegvallen van topaankoop Eric Bledsoe. Het zijn echter de persoonlijke prestaties van Dragic die imponeren. Eerst zijn carrièrestatistieken.

dragic stats

Daaruit blijkt wel dat Dragic aan een topseizoen bezig is. Hij maakt gemiddeld ruim vijf punten meer dan vorig seizoen en dan ook nog eens tegen een veel hoger percentage. Als gevolg daarvan is zijn assistgemiddelde met 1,2 assists per wedstrijd wat gezakt. Deze statistieken krijgen nog meer waarde, omdat de Suns -onverwacht- naar de play-offs lijken te cruisen.

Schotpercentage
Zijn eerste opvallende wapenfeit: het onwijs hoge schotpercentage van .508 procent. Daarmee is hij nog iets beter dan Tony Parker (.501), de eerstvolgende point guard op de lijst. Echter, de watervlugge Fransman schiet weinig driepunters, in tegenstelling tot Dragic (0,4 3PM tegenover 1,5 3PM). Ter vergelijking:

– Chris Paul .465 %FG, gemiddeld 1,2 3PM
– Steph Curry .461 %FG gemiddeld 3,4 3PM
– James Harden .444 %FG gemiddeld 2,0 3PM
– Damian Lillard .420 %FG gemiddeld 2,8 3PM

De laatste drie schieten natuurlijk een veelvoud aan driepunters, waardoor het enigszins logisch is dat hun schotpercentage lager ligt. Kijken we naar het effective field goal percentage (eFG%), waarbij driepunters zwaarder tellen dan tweepunters, dan komt Dragic ook daar als nummer één naar boven.

– Goran Dragic 56,2 procent
– Steph Curry 55 procent
– Tony Parker 51,7 procent
– Damian Lillard 50,8 procent
– Chris Paul 50,7 procent
– James Harden 50,6 procent

Een schotpercentage van boven de vijftig procent is vrij uniek voor een point guard, helemaal als je ziet dat Dragic ook nog eens een flink aantal driepunters schiet. Onderstaande shotchart zegt eigenlijk genoeg. Alleen rond de vrijeworplijn en de rechterhoek scoort hij iets onder het NBA-gemiddelde, maar op alle andere vlakken gemiddeld of bovengemiddeld.

Shotchart_1392241632699

Twee na beste point guard
Kijken we naar de beroemde PER-statistiek, dan is het haast onverklaarbaar waarom Dragic niet tot het selecte All-Stargezelschap behoort. Daarin tellen alle statistieken mee. Hoe hoger het PER, hoe beter de speler. Uiteraard staan Kevin Durant en LeBron James daar bovenaan met respectievelijk 31,01 en 28,85 punten. Hier volgt het lijstje van de vijf guards in het All-Starteam plus de ongekozen Dragic:

4. Chris Paul PER 27,29
12. Steph Curry PER 23,83
13. Goran Dragic PER 22,80
24. James Harden PER 21,02
33. Tony Parker PER 19,90
44. Damian Lillard PER 18,94

Kortom, de reden dat Dragic niet verkozen is tot All-Star is omdat hij niet zo oogstrelend of flitsend is als de Chris Pauls, Steph Curry’s en Tony Parkers van deze wereld in de ogen van de NBA-fans. Puur op statistieken had Dragic natuurlijk gekozen moeten worden in plaats van Tony Parker. De Fransman speelt echter bij de San Antonio Spurs, dat tweede staat in de Western Conference en daarnaast geen andere All-Stars heeft dit jaar. Hadden alle fans maar eerst naar onderstaande clip gekeken voordat ze hun stem uitbrachten.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen