Inside Look: Red Hot Kevin Durant

Door

Oklahoma City Thunder v Atlanta HawksDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Kevin Durant, red hot shooting machine.

Voor iedereen die het basketbal niet echt op dagelijkse voet volgt, wat best voor te stellen is met 82 wedstrijden per team per jaar, even dit: Kevin Durant is on fire! Niet zomaar de beste schutter van de NBA, die hij sowieso al was, maar echt, asburd scherp. In de laatste tien wedstrijden scoort hij hoog in de 30 per wedstrijd en in de laatste vijf wedstrijden haalt hij een gemiddelde van 40,6 punten per wedstrijd. 40,6! What’s up Kevin?

Even vooraf, deze Inside Look werd geschreven voor de wedstrijd van OKC tegen de Spurs en die resultaten zijn dan ook niet meegenomen. Als Durant hier volledig onderuit ging of juist tot God verheven werd wil uw redacteur zich verontschuldigen voor het ontbreken van de juiste informatie.

Goed, terug naar Durant met zijn 40,6 punten per wedstrijd. Dit zijn aantallen die doen denken aan de tijd van Wilt Chamberlain, die in de jaren ’50 en ’60 het basketball op zijn kop zette, en aan Michael Jordan, die in ’86/’87 een seizoensgemiddelde van 37,1 punten per wedstrijd noteerde. Goed, dit was over een heel seizoen en Kevin Durant staat over het hele seizoen gemeten pas op 30,1, maar toch. Dit soort capriolen hebben we al een lange tijd niet meer gezien, maar deze game tegen Golden State deed er aan denken:

Laten we eens kijken naar die vijf laatste wedstrijden die Durant met de Thunder speelde en wat er daarin gebeurt is. Om te beginnen pakken we zijn shot-chart erbij, gewoon omdat dit er indrukwekkend uitziet:

Shotchart_1390402164720

Oké, hij miste één schot vanaf links en onder de basket scoort hij slechts het gemiddelde in de league in efficiëntie. Toch is het goed om te beseffen dat dit slechts vijf wedstrijden zijn geweest. Vijf wedstrijden waarin Durant 117 schoten nam en daar ook nog eens bloedzuiver in was.

OKC moet natuurlijk ook wel. Russel Westbrook ligt eruit en ze willen toch meedoen om de hoogste plekken in de Western Conference. Thuisvoordeel kan je in het westen, in tegenstelling tot het zwakke oosten, maken of breken en OKC doet er dan ook alles aan om hoog te eindigen. Dat betekent dan ook maar één ding: Alle ballen op Durant.

Is het knap?
Zoals we al zeiden, het gaat om ‘maar’ vijf wedstrijden. De vraag reist of het dan wel knap is. OKC speelde de afgelopen vijf wedstrijden tegen de volgende teams:

tegenstand

Deze vijf teams gezamenlijk zouden met deze stats een middenmotor zijn in de Western Conference. Een winpercentage van .574 zou hen een negende plek opleveren (en dus net geen play-offs. De 101,4 punten per wedstrijd die de tegenstander mag scoren zou goed zijn voor de 19e plaats in de NBA, ook niet heel denderend.

Goed bekeken had Durant dus, verdedigend gezien, niet te maken met de sterkste tegenstanders. Dit doet iets af aan de prestatie. Sorry.

MVP
Desalniettemin is Kevin Durant op koers om die felbegeerde MVP-titel binnen te slepen. De onbetwist beste speler in de league, LeBron James, heeft een zwaar seizoen en leunt meer dan men ooit dacht op Dwyane Wade, die wegens gezondheidsredenen lang niet alle wedstrijden speelt.

Chris Paul is goed, maar scoort te weinig en Paul George is onderweg, maar doet op nagenoeg alle vlakken nog onder voor Durant.

Alle mogelijkheden voor Durant om dit zijn seizoen te laten worden. De komende weken gaan ons veel vertellen. Speelde hij gisteren reeds tegen de Spurs, volgende week staan de Miami Heat op het programma. Durant for MVP? Wie weet, maar als hij het ooit wil worden moet hij het nu doen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen