Inside Look: de beste schutters

Door

Phoenix Suns v Miami HeatDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: de beste schutters in de NBA.

Enkele weken geleden hadden we het over Player Tracking Data (PTD), de nieuwe manier waarop vanaf dit seizoen extra statistieken worden bijgehouden. Zes camera’s rond het veld houden alle mogelijke data bij en software verwerkt dat tot handige pakketjes data die NBA.com voor ons sorteert in negen handige categorieën. Vandaag kijken we naar de beste schutters op verschillende gebieden. Dit kon eerder al op basis van positie in het veld, maar nu kijken we meer naar hoe een schot tot stand is gekomen.

PTD maakt onderscheid in:

  • drives, een drive die op minstens 20 ft. van de basket begint en binnen 10 ft. eindigt in een schot. Fast-breaks worden niet meegerekend.
  • close-shots, alle schoten van binnen 12 ft. van de basket.
  • catch-and-shoot, schoten van buiten 10 ft, van de basket waarbij de speler niet dribbelde en de bal minder dan twee seconden vast had.
  • pull-ups, schoten van buiten 10 ft. waar één of meer dribbels aan vooraf gingen.

Om het leuk te houden pakken we alleen de allerbeste spelers van dit moment in de NBA. Zij moeten gemiddeld minstens negentien punten per wedstrijd scoren en minstens twee punten per beoordeelde categorie.

Drives
Geen verrassing dat we hier met name guards terugvinden, en LeBron James natuurlijk. Dit zijn de beste vijf scorende drivers uit de NBA:

drives

Met een percentage van 68,8% is LeBron James met afstand de meest zuivere in deze categorie. Juist daardoor is het opvallend dat hij er slechts 4,6 punten per wedstrijd mee scoort (18%). James Harden, de nummer twee op de lijst, scoort 26% van zijn totaal aantal punten uit drives en bij Evan Turner is dat zelfs 35%.

Close shots

closeshots

Wie dacht dat Carmelo Anthony niet zuiver kon schieten (ondergetekende steekt hand in eigen boezem) had het toch minstens op één vlak verkeerd. De topscorer van vorig jaar en berucht volume shooter scoort van alle schoten dichtbij de basket 76%. Zijn overige percentages variëren van tussen de 35% en 45%, je vraagt je af waarom hij niet lekker in de buurt van de basket blijft staan (overigens, LeBron is gewoon weer present. Op plek drie dit keer).

Catch and Shoot

catchshoot

En kijk, daar is hij weer! LeBron James pakt de eerste plek tussen alle beruchte catch-and-shooters. Hij scoort er echter wel beduidend minder punten door dan de overige spelers in deze categorie, waarbij met name Klay Thompson uitblinkt. Bijna 50% van zijn punten komt uit dit type schoten, waarvan hij er 48,5% maakt. Niet vrij laten staan!

Pull-ups

pullup

Misschien wel het moeilijkste schot in het spelletje. Al dribbelend, vaak uit balans, toch nog die bal in het netje weten te krijgen. We zien dit ook terug in de percentages die beduidend lager liggen dan bij de andere onderdelen. Des te knapper dus ook wanneer een speler dit goed kan.

Good old Dirk Nowitzki blijkt de beste, met een percentage van bijna 50%. Dit is ook het eerste onderdeel waar we Kevin Durant tegenkomen, op een gedeelde tweede plek met een percentage van 47,2%. LeBron James staat hier overigens op plek zestien, met een schotpercentage van 38,5%. Ruimte voor verbetering?

De beste schutter?
We weten nu dat je LeBron het beste kan laten dribbelen voor een schot (maar niet richting basket!) en dat je Carmelo Anthony gewoon zo ver mogelijk van de basket moet houden. Maar de vraag wie nou echt de beste schutter van de NBA is, is een stuk moeilijker te beantwoorden. We grijpen hiervoor terug naar een al wat oudere statistiek, de Effective FG%. Deze statistiek weegt schoten naar hun waarde, waardoor spelers meer credit krijgen voor een gemaakte driepunter dan een gemaakte tweepunter. We lichten de drie beste spelers uit:

Shotchart_1385562740651

Bovenstaande chart is van Brook Lopez. Geen driepunter te bekennen, maar dat deert niemand. Door zijn enorme effeciëntie van dichterbij scoort hij de derde plek met een eFG% van 57,4%.

Shotchart_1385562761399

Bijna alleen maar groen in dit plaatje van Klay Thompson, hij scoort dan ook een eFG% van 62,7%, goed voor de tweede plaats.

Shotchart_1385562848936

En er kan er natuurlijk maar één de beste zijn. De zuiverste schutter in de NBA is LeBron James. Hoewel hij van midrange (buiten de paint, maar binnen de driepuntlijn) slechts 40% schiet, zijn de overige percentages zo hoog dat hij een eFG% scoort van 64,2%.

Het enge is dat LeBron nog tereinen heeft waarop hij zich zou kunnen verbeteren. Hij kan nóg beter. Maar dat is voer voor een hele afzonderlijke Inside Look.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen