Inside Look: The Bull Slayers

Door

Washington Wizards v Chicago Bulls - Game One

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Hoe de Wizards de Bulls verslaan.

De play-offs zijn net onderweg en de eerste upsets lijken in de maak. Indiana verloor thuis een wedstrijd, net als OKC. De Chicago Bulls verloren echter de eerste twee thuiswedstrijden. Tot twee keer toe wisten de Washington Wizards het team van kersvers Defensive Player of the Year Joakim Noah te verslaan. Vorige week schreven op SportAmerika nog het volgende:

Dit kan nog wel eens een leuke matchup worden. Het voordeel ligt bij de Bulls, de verdediging is verstikkend, maar als zij vergeten te scoren kunnen de Wizards zomaar een paar wedstrijden meepikken.

Een paar wedstrijden? Zoals het er nu naar uitziet gaan de Wizards met de serie aan de haal. Laten we eens kijken hoe dat komt.

Gebrek aan defense
Zie hier de basisstatistieken over de laatste twee wedstrijden. De bovenste rij zijn de stats van de Wizards, de onderste die van de Bulls. Op nagenoeg alle vlakken zien we een voordeel voor de Wizards, die vooral tot uiting komt in het schotpercentage en het aantal punten per wedstrijd.

NBAStats (16)

NBAStats (17)

Dat is apart, want hadden de Bulls niet de beste verdediging van de NBA? Het is knap van de Wizards dat ze hier doorheen weten te breken, maar hoe doen ze dat? Onderstaande shot-chart biedt een antwoord:

Shotchart_1398262337002

Allereerst zien we de impact van Joakim Noah. Onder de basket is eigenlijk de enige plek waar de Wizards een ‘normaal’ schotpercentage halen, al heeft de Fransman duidelijk moeite met de veel sterkere Nene. Verder spelen ze de Bulls’ excellente verdediging uit elkaar en komen ze tot veel en zeer rendabele driepuntschoten.

Popovichiaans
Even tussendoor, want als drievoudig Coach of the Year mag je naam gebruikt worden als benaming voor een briljante basketballaanval. En dat is dus ook wat de Wizards doen. Met aanvallen die doen denken aan die van de San Antonio Spurs spelen zij hun driepunters vrij. Kijk bijvoorbeeld naar deze aanval:

John Wall brengt de bal op aan de linkerzijde van het veld, Marcin Gortat gaat een screen zetten aan de andere kant waarvan hij nu staat. Dat betekent dat Noah moet helpen aan de zogenaamde strong side.

01

Vervolgens sneakt Martell Webster weg van zijn tegenstander, dankzij een screen van Trevor Booker. Taj Gibson, Booker’s tegenstander, staat nog te kijken naar Wall die een beweging richting de basket maakt.

02

Wall speelt af op Webster, die volledig vrij staat om te schieten. Gibson is te laat gezien de dreiging van Wall richting the paint. Jimmy Butler maakt nog aanstalten Webster te bedreigen, maar blijft hangen aangezien Trevor Ariza dan vrij komt in de corner.

03

Drie punten voor Washington is het gevolg. Dit type aanval, met veel screens op plekken waar de bal niet is, doet denken aan aanvallen van de Spurs. Natuurlijk is dit niet op hetzelfde niveau, maar toch.

Vervolg
De serie verplaatst zich nu naar Washington, waar de Wizards vol zelfvertrouwen zullen beginnen aan de komende twee wedstrijden. De Bulls verkeren in gevaar, zeker gezien het stokken van hun eigen aanval. In het vierde kwart en overtime van Game 2 misten zij een speler die uit het niets een paar scores maakt, bijvoorbeeld Derrick Rose.

Toch ligt er ook verdedigend een taak voor de Bulls willen zij niet met 4-0 de play-offs uitgeknikkerd worden. Meer druk op de schoten van de Wizards is hiervoor noodzakelijk. Nog meer grit-n-grind, nog meer gaan tot het uiterste. Het is tijd dat de DPOY zijn team op sleeptouw neemt.

Vernieuwde voorspelling: Washington in 6.

Foto: Getty Images

4 Reacties
  1. Bahadir 9 jaar ago

    Complete onzin dat Sport1 deze wedstrijd verkiest boven die tussen de Clippers en Warriors natuurlijk, maar dat even terzijde; ik hoop dat de Wizards doorgaan ten koste van de Bulls. Puur omdat ik het J-Wall zo gun.

  2. Marco Post 9 jaar ago

    Nene sloopt tot dusver de Defensive Player of the Year: 16 PT in Game 1 (7/13 FG) en 14 PT in Game 2 (7/9 FG).

  3. Rob van Gameren 9 jaar ago

    Het is niet zozeer dat de verdediging niet staat bij de Bulls. Nene raakt gewoon consequent belachelijk verre jumpers. Dat schot is precies dat de Bulls willen forceren, maar tot op heden raakt de Braziliaan ze feilloos. Nu vraagt dat natuurlijk omschakeling en dan hebben de Wizards Ariza, Webster en Beal nog als schutters rondlopen. Bulls in zeven!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen