Inside Baseball: NL West (week 3)

Door

Het MLB-seizoen is al ruim drie weken bezig en dat is te merken in de vechtlust bij enkele ploegen. Elke dag checken we in bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams, met in deze editie: de NL West.


Na een ijzersterk 2017 begonnen de Los Angeles Dodgers als topfavoriet in de National League aan het nieuwe seizoen. Na drie weken honkbal vallen de prestaties tot dusver enigszins tegen. Met een 6-9 record staat L.A. op de derde plaats in de NL West. Het zijn de Arizona Diamondbacks (11-4) die de goede lijn van het afgelopen seizoen hebben doorgetrokken en de leiding hebben in de divisie.

De Rockies (10-8) staan tweede op een kleine achterstand. De San Francisco Giants (6-9) en San Diego Padres (7-11) zullen ongetwijfeld op een betere start hebben gehoopt voorafgaand aan het seizoen. Gelukkig voor deze teams zijn er nog meer dan genoeg wedstrijden om de achterstand in te lopen, al zal dat vanwege de kwaliteit en blessures bij deze teams een flinke uitdaging zijn.

De komende week staan diverse onderlinge ontmoetingen gepland tussen de teams in de NL West. Daarmee worden de krachtsverhoudingen in de divisie weer een stuk duidelijker.


ARIZONA DIAMONDBACKS
(11-4, .733, -)


De Arizona Diamondbacks zijn het team in de NL West met de beste start na drie weken honkbal. De D-backs wonnen elf van de vijftien gespeelde wedstrijden. Opvallend is vooral de sterke reeks die Arizona neerzette tegen de favoriet in de NL West: de Los Angeles Dodgers. Van de zes gespeelde wedstrijden dit seizoen wonnen de snakes er vijf. L.A. won echter afgelopen zondag en voorkwam daarmee de vierde opeenvolgende sweep. Eerder in de week wonnen de Diamondbacks de series met de San Francisco Giants met 2-1.

De Diamondbacks laten tot op heden zien nog steeds over de nodige offensieve stootkracht te beschikken. In slechts drie van de vijftien wedstrijden scoorden de D-backs minder dan drie runs. Daarnaast valt ook het lage ERA (laagst van alle teams in de MLB) en WHIP (op twee na beste in de MLB) van de bullpen op. De nieuwe closer Brad Boxberger kreeg in 7.0 innings nog geen run tegen en verzilverde vijf save kansen. De diepte van de starting rotation wordt in de komende periode wel getest. Starter Taijuan Walker heeft UCL-schade en lijkt op Tommy John af te stevenen.

PLAYER OF THE WEEK

De fans in de woestijn hebben er even op moeten wachten, maar eerstehonkman Paul Goldschmidt is eindelijk los. Op maandag 9 april sloeg Goldschmidt zijn eerste bal over de hekken van dit seizoen. De rest van de week was Goldy locked-in en in 24 at bats goed voor een slaggemiddelde van .417 met vier homeruns en acht RBI’s.

UP NEXT

De komende week ontvangen de D-backs op Chase Field twee divisiegenoten in de San Francisco Giants en de San Diego Padres. Arizona heeft tot dusver een 2-1 balans tegen de Giants dit seizoen, terwijl de D-backs en Padres elkaar voor het eerst treffen in 2018.


COLORADO ROCKIES
(10-8, .556, 2.5 GB)


De Colorado Rockies hebben ook een positieve balans na drie weken honkbal. In de afgelopen week troffen de Rockies thuis de San Diego Padres en gingen zij op bezoek bij de Washington Nationals. In de wedstrijden tegen de Padres liepen de gemoederen hoog op, vooral toen derdehonkman Nolan Arenado werd geraakt door een worp van Padres pitcher Luis Perdomo. Wat volgde was een stevige vechtpartij die resulteerde in meerdere ejections en schorsingen. Door de uitsluitingen missen de Rocks Arenado vijf duel en outfielder Gerardo Parra vier. Bovendien verloren de Rockies de series tegen de Padres met 2-1.

In het weekend ging het sportief gezien beter. De sterke Washington Nationals werden in drie van de vier wedstrijden aan de kant gezet. In de eerste twee partijen (beide gewonnen door de Rockies) blonk de pitching uit door in iedere wedstrijd slechts één run tegen te krijgen. Daarbij valt op dat de bullpen hun faam van voorafgaand aan het seizoen bij vlagen waarmaakt. In de laatste twee wedstrijden van de series liet outfielder Charlie Blackmon (3-uit-8, 2 HR en 5 RBI’s) zien weer terug te zijn van een lichte blessure.

PLAYER OF THE WEEK

De Rockies hadden meer dan één gegadigde voor player of the week, maar de keuze is gevallen op werper Chad Bettis. Bettis wierp donderdag 7.0 sterke innings tegen de Washington Nationals line-up, waarin hij drie honkslagen tegen kreeg, één run scoorde en vijf keer drie slag noteerde. Dankzij de vijf runs die de Rockies zelf scoorde kreeg Bettis niet alleen de win, maar ook de W. Bettis is nu 2-0 met een 2.04 ERA uit drie starts.

UP NEXT

Colorado begint week 4 met een bezoek aan Pittsburgh waar een three game series op het programma staat tegen de Pirates. Na een rustdag op donderdag ontvangen de Rockies de Chicago Cubs van vrijdag tot en met zondag. Op vrijdag is het Teacher Appreciation Night en op zondag worden er ter ere van het 25-jarig bestaan van de Rockies speciale boodschappentassen uitgedeeld.


LOS ANGELES DODGERS
(6-9, .400, 5.0 GB)


De Los Angeles Dodgers maken de favorietenrol nog niet waar. Ook in de afgelopen week ging het wederom moeizaam met twee overwinningen en drie nederlagen. In het begin van de week werd de two game series met de Oakland Athletics gesplit. Het verschil tussen de wedstrijden was groot. In game 1 wonnen de Dodgers mede dankzij een dominante Hyun-Jin Ryu (slechts 1 hit tegen in 6.0 innings) met 4-0, terwijl game 2 met 16-6 werd verloren.

Vervolgens kwamen de Arizona Diamondbacks op bezoek in L.A. De eerste twee wedstrijden werden verloren, maar op zondag wist ace Clayton Kershaw het tij eindelijk te keren tegen de divisiegenoot. Kershaw wierp zeven vintage innings met 12 strikeouts, waarmee er een einde kwam aan de elf opeenvolgende nederlagen tegen de D-backs.

PLAYER OF THE WEEK

Er zit een nihil verschil in de werpprestaties van Ryu en Kershaw in de afgelopen week. Vandaar dat zij de Player of the Week Award delen.

UP NEXT

Vanaf maandag 16 april is L.A. op bezoek in San Diego om het daar tegen de rode lantaarndrager van de NL West op te nemen. Na drie wedstrijden keren de Dodgers terug naar Dodgers Stadium en zijn de Washington Nationals de tegenstander. In potentie is dat een NL play-off kraker. De pitching probables voor vrijdagavond zijn Rich Hill en Max Scherzer en op zaterdagavond Kershaw en Stephen Strasburg.


SAN FRANCISCO GIANTS
(6-9, .400, 5.0 GB)


De San Francisco Giants kenden een teleurstellende week met slechts twee winstpartijen in zeven wedstrijden. Daarmee is de aansluiting met de top van de divisie verloren, maar het seizoen is nog lang. De week begon met drie wedstrijden tegen de Arizona Diamondbacks. Op dinsdag werd met 5-4 gewonnen van Arizona, maar de andere twee wedstrijden kenden een ander resultaat. Buster Posey was een offensief lichtpuntje in de series. De catcher noteerde in alle drie de wedstrijden twee hits.

In het tweede deel van de week gingen de Giants op bezoek bij de Padres. In game 1 werd met 7-0 gewonnen dankzij een weergaloze Chris Stratton die in 7.0 innings slechts één honkslag tegen kreeg en acht keer drie slag wierp. Zijn vervanger, Derek Law, hield de boel dicht, waarmee de overwinning werd veiliggesteld. De drie daaropvolgende wedstrijden gingen echter verloren, waardoor de Giants onder de .500 zakten.

 

Opvallend aan de teamtotalen zijn de offensieve cijfers. In OBP, OPS, HR en runs scored bevinden die Giants zich momenteel bij de laagvliegers. Het is nog vroeg in het seizoen, dus mogelijk dat dit nog bijtrekt.

PLAYER OF THE WEEK

De wedstrijd van Chris Stratton tegen de San Diego Padres is de individuele prestatie van de afgelopen week die er bovenuit steekt. Woensdagavond is zijn volgende start. De D-backs zijn dan de tegenstander.

UP NEXT

Vanaf dinsdag 17 april wachten in Phoenix, Arizona de D-backs op de Giants. Op vrijdag reist San Francisco vervolgens af naar Anaheim voor een interleague series met de Los Angeles Angels.


SAN DIEGO PADRES
(7-11, .389, 5.5 GB)


Ondanks de plek op de ranglijst, hebben de San Diego Padres een goede week achter de rug. In het begin van de week werden de series tegen de Colorado Rockies met 2-1 gewonnen. In de daaropvolgende four game series werden de San Francisco Giants drie keer verslagen, waarmee de weekbalans komt te staan op 5-2. Aan de Padres de taak om te laten zien dat deze week geen eenmalige positieve uitschieter is geweest.

Slecht nieuws was er over de gezondheid van één van de startende werpers: Dinelson Lamet moet Tommy John Surgery ondergaan, waardoor hij de rest van dit seizoen in ieder geval moet missen.

Een aantal spelers droeg met hun individuele prestaties bij aan de goede resultaten van de Padres. Zo werd closer Brad Hand vier keer ingezet in een save situation en verzilverde hij alle vier mogelijkheden. Hij stond slechts een honkloper in de vier optreden toe.

Derdehonkman Christian Villanueva leek in de laatste drie wedstrijden tegen de Giants zijn vorm te hebben gevonden. Hij ging daarin 5 uit 9 at bats met twee homeruns, evenveel als Hunter Renfroe.

Rookie Joey Lucchesi startte twee wedstrijden afgelopen week en dat resulteerde twee keer in een W. In de wedstrijd tegen de Rockies wierp Lucchesi 6.0 innings en kreeg hij vier hits tegen, gaf hij twee runs op en zette hij acht spelers aan de kant met drie slag. Tegen de Giants wierp de linkshandige werper wederom 6.0 innings. Dit keer kreeg hij vijf honkslagen tegen (één run) en noteerde hij negen strikeouts.

PLAYER OF THE WEEK

Lucchesi had een aardige zaak voor de Award in deze sectie, maar outfielder José Pirela stak nog een beetje verder boven de rest uit. In de zeven wedstrijden noteerde Pirela vijf multi-hit games en een weektotaal slash line van .452/.469/.677 in 32 plate appearances. Hij is de Padres speler van de week.

UP NEXT

De Friars hebben vanaf afgelopen maandag bezoek gekregen van de L.A. Dodgers. Aankomend weekend gaan de Padres op bezoek bij de koploper in de divisie, de Arizona Diamondbacks.

Coverfoto: archief

Ook leuk om te lezen