Inside Baseball: AL East (week 5)

Door

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende drie dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. In deel 3: de AL East.


Ze begonnen nog wat stroef, maar de New York Yankees zijn nu écht los. In een week waarin de ploeg onder aanvoering van een ontketende Didi Gregorius elke dag wist te winnen (7-0), halveerden de Yanks de voorsprong van aartsrivaal Boston, dat wel nog aan de leiding gaat in de AL East.

Ook de Tampa Bay Rays kenden een ongekend goede week. Toronto rook vooraf bloed, maar kon de goede seizoensstart geen vervolg geven en de Baltimore Orioles… tsja. Die spelen ook in deze divisie. Met een week vol series tegen teams van buiten de AL East, kan het aan het eind van de week weer helemaal anders zijn in deze powerhouse van een divisie.

Standings t/m 29 april 2018

BOSTON RED SOX
(20-7, .741, -)


Tot nu toe denderden de Red Sox door de divisie, maar de afgelopen week was het eerste gepiep en gekraak uit de motor te horen. De series aan het begin van de week met Toronto werd onder hoogspanning gespeeld, omdat het duel tussen de twee beste ploegen in de divisie ging. Dat bleek ook uit de uitslagen. De winnaars noteerden steeds één run meer dan hun tegenstander. Gelukkig voor Boston trok het zelf twee van de drie keer aan het langste eind.

Quality starts van Rick PorcelloEduardo Rodríguez en Chris Sale hielden de Red Sox — die elk duel op achterstand kwamen — in de wedstrijd. De aanval leek lange tijd relatief tandeloos vergeleken met de weken ervoor, maar homeruns van Mookie Bettsop woensdag en J.D. Martinez op donderdag vielen op wedstrijdbepalende momenten. 

BIJNA GESWEEPT

De Tampa Bay Rays, die op dat moment aan een reeks van 6 gewonnen wedstrijden bezig waren, maakten in het weekend gretig gebruik van de haperende aanvalsmachine van Boston. David Price en Drew Pomeranz kenden op vrijdag en zaterdag inefficiënte starts (samen een 7.59 ERA) en zagen de Rays 28 honkslagen en 14 runs scoren. Op zondag leek Boston voor het eerst dit seizoen gesweept te worden.

Porcello kreeg al vroeg drie runs tegen, maar herstelde zich en wierp uiteindelijk 7.2 innings. De beste starter voor de Sox in april kreeg geen loss aan de broek omdat zijn collega’s op dat moment zich al tot 3-3 terug hadden gevochten. Boston vond in Sandy León een onwaarschijnlijke held, want de catcher — die tot dan toe .100 sloeg in dertig slagbeurten — bracht in de achtste inning de winnende run over de plaat.

Goed nieuws was er verder voor Xander Bogaerts. De Arubaan keerde op vrijdag na zeventien dagen blessureleed terug in de line-up. De kortestop leek goed hersteld van een breukje in zijn enkel, want hij ging 4-uit-8 met twee RBI’s in twee duels.

PLAYER OF THE WEEK

In een stroevere week kan een constant presterende speler van onschatbare waarde zijn. Daarom is J.D. Martinez de speler van de week. Op donderdag bezorgde hij de Sox met een 3 RBI homerun de winst op Toronto en tegen de stugge Rays was hij op zondag met 4-uit-4 de reden dat Boston niet gesweept werd door Tampa Bay. Martinez is ondertussen de leider in RBI’s voor de Red Sox (22) en zeven hiervan sloeg hij in de afgelopen zeven dagen binnen.

UP NEXT

Het zal aan de Red Sox zelf liggen als de motor niet weer op toeren komt deze week. De club heeft namelijk een makkelijk schema met drie duels in Boston tegen de Royals, gevolgd door een four game series in Texas in het weekend. Beide ploegen staan laatste in hun divisies, dus de fans op Fenway Park verwachten een hoop.


NEW YORK YANKEES
(18-9, .667, 2.0 GB)


“Objects in the rear view mirror may appear closer than they are” zei Red Sox-commentator Joe Castiglione op zondag treffend over de Yankees. Door een week waarin élke dag werd gewonnen, heeft New York de achterstand op de Red Sox in een oogwenk verkleind tot maar twee wedstrijden. De Minnesota Twins werden in vier duels van het veld geblazen. De Yankees noteerden gezamenlijk een slaggemiddelde van .295 met maar liefst twaalf homeruns. Meer dan de helft van alle honkslagen waren bovendien extra base hits (54%). Ja, en als dan ook je starters een 2.42 ERA gooien, dan weet je dat je goed bent. Voor de volledigheid, de Yankees wonnen met 14-1, 8-3, 7-4 en 4-3.

Zonder rustdag tussendoor werd aan de westkust begonnen aan de series met de Angels. Last van het tijdsverschil was er niet, want net als aartsrivaal Boston sweepten ook de Yankees de ploeg die toch uitstekend is begonnen aan de competitie. Het eerste en laatste duel werden nog krap gewonnen, met homeruns van Didi Gregorius en Gary Sánchez als onderscheidende factoren. Het middelste duel werd een blowout (11-1) waarin de Yankees na twee innings al met 10-0 leidden. Aaron Judge ging 3-uit-6 in dat duel en heeft inmiddels een slaggemiddelde van .317.

PLAYER OF THE WEEK

Ehm. Moeten we kiezen? Starters CC Sabathia en Masahiro Tanaka gooiden in twee starts een ERA lager dan 1.50, Gary Sánchez sloeg vier homeruns en elf RBI’s binnen en Giancarlo Stanton had een slaggemiddelde van .357. Desondanks gaan we — natuurlijk — voor Didi Gregorius.

Eerder deze week belichtten we zijn buitenaardse prestaties, maar we zullen het nogmaals zeggen. Vier homeruns, zeven runs, tien RBI’s en een slaggemiddelde van .357 noteerde de geboren Amsterdammer in slechts zeven duels. Dat niet alleen, Gregorius leidt momenteel de American League in homeruns (10), RBI’s (30), slugging (.766) en OPS (1.202). En dan noemt hij zichzelf “not a homerun hitter“. Poe…

UP NEXT

De Yankees zijn begonnen aan een uitzonderlijk zwaar schema waarin het achtereenvolgens alle vier de ploegen treft die momenteel op een playoff-plek staan: de Angels, Astros, Indians en Red Sox. De etappe in Los Angeles ging voorlopig uitstekend. Komende week bezoekt het van dinsdag t/m donderdag regerend kampioen Houston om in het weekend terug te keren in de Bronx voor drie duels met de Cleveland Indians.


TORONTO BLUE JAYS
(15-12, .556, 5.0 GB)


Toronto presteerde vooralsnog boven verwachtingen, maar inmiddels begint de .500-lijn steeds dichterbij te komen. In een week waarin het alleen het eerste en laatste duel wist te winnen, liet vooral de offense het afweten. Zo werden er in geen van de zes duels meer dan vier runs gescoord. De week begon nog uitstekend doordat oude rot Curtis Granderson 3-uit-5 ging en een walkoff homerun sloeg waarmee Boston werd verslagen. Daarna droogde de productie echter op, want het lukte buiten Granderson niemand om in een duel meer dan twee honkslagen te noteren. Lichtpuntjes waren de prestaties van J.A. Happ en Aaron Sánchez (gezamenlijk 2.08 ERA) die in de eerste twee duels quality starts wierpen en Bostons productie tot 3 runs wisten te beperken.

Van een verwacht herstel tegen de zwakke Texas Rangers was in het weekend vervolgens geen sprake. Dat lag ditmaal niet aan de offense, want de Blue Jays sloegen een aardig .265 in deze series en Kevin Pillar (5-uit 11, triple, drie homeruns), trok de kar. Meer dan de helft van Toronto’s honkslagen waren bovendien extra base hits. Het verschil? De starters hadden een ERA dat 2.75 punten hoger lag dan in de series met Boston en Big Sexy Bartolo Colón draagt tegenwoordig een Texas Rangers-shirt. Zul je net zien, dat 44-jarige pitchers nog prima zeven innings kunnen gooien.

PLAYER OF THE WEEK

Hij pakte weliswaar slechts één win, maar J.A. Happ was van uitzonderlijke klasse deze week. De starter kreeg slechts drie earned runs tegen terwijl hij zijn beide starts zeven innings op de heuvel stond. Dat Happ geen last van vermoeidheid kende bewees hij met een duizelingwekkend aantal van negentien keer drie slag. Daarmee is de werper de nummer vier in de gehele MLB als het op strikeouts aankomt (50 in totaal).

UP NEXT

De Blue Jays hebben een drukke week: zo vliegen de Canadezen van Minnesota, via Ohio naar Florida voor acht duels in zeven dagen. Van maandag t/m woensdag speelt het drie duels bij de Twins. Op donderdag vindt een ingelaste doubleheader plaats tegen Cleveland (oorspronkelijk gepland op 14 en 15 april) en in het weekend speelt het drie duels bij de Tampa Bay Rays.


TAMPA BAY RAYS
(12-14, .462, 7.5 GB)


Precies twee weken geleden hadden de Rays met 3-12 nog het slechtste record in de American League. Wat volgde was een win streak van acht wedstrijden die pas zondagavond werd gebroken door de Red Sox. Daardoor zijn de mannen uit Florida, die dit seizoen opvallen door om de paar wedstrijden een bullpen day in te lasten, weer dichtbij een .500 record. Leidend in die opleving is de aanvallende kracht van de ploeg.

Tijdens die reeks van acht wedstrijden scoorde de club een indrukwekkend aantal van 7,9 runs per wedstrijden. In vijf achtereenvolgende duels maakte het zelfs minstens acht runs. Tijdens de serie met Baltimore, die door de regen tot twee duels werd beperkt, sloeg Tampa een gezamenlijk slaggemiddelde van .351. In het eerste duel (9-5) wisten zes spelers twee honkslagen te slaan en in het tweede duel (8-4) lukte het zelfs iedereen een hit te noteren.

Ook in de series in Boston, dat zelf bekend stond om zijn offensieve slagkracht, waren het de Rays die aanvallend van zich lieten horen. In alle drie de duels lukte het Tampa namelijk om minstens tien honkslagen te slaan. Het middelste duel, een 12-6 overwinning, betekende bovendien het eerste duel dit seizoen waarin de Red Sox meer dan tien runs tegen kregen. Over de series noteerden de Rays zelfs acht homeruns, een slaggemiddelde van .342 en een slugging van .622. Matt Duffy ging 5-uit-11 op Fenway Park en Denard Span scoorde twee homeruns en vier RBI’s. De offense droogde net iets te snel op, want Boston won het laatste duel wel.

PLAYER OF THE WEEK

Wilson Ramos is de Ray van de Week. De catcher kwam weliswaar slechts vier keer in actie, maar verviervoudigde wel zijn homeruntotaal van één naar vier. Bovendien waren vijf van zijn zeven honkslagen extra base hits, waarmee zijn slugging deze week maar liefst 1.286 was.

UP NEXT

De Rays sluiten hun roadtrip af met een reisje Michigan voor drie duels met de Detroit Tigers. Op donderdag wordt weer koers richting de zon gezet,. Van vrijdag t/m zondag komen de Blue Jays langs op Tropicana Field. In de huidige vorm van beide ploegen een leuke series, want de Rays zouden zomaar een verrassende derde plek kunnen hebben aan het eind van de week.


BALTIMORE ORIOLES
(8-20, .286, 12.5 GB)


Het wil voor Baltimore nog niet lukken dit seizoen. Vooraf werd er niet veel van de Orioles verwacht, maar een 8-20 record aan het eind van april moet toch even slikken zijn geweest. De week begon met het uiteinde van een four game series tegen Cleveland die met 2-1 verloren werd. In twee duels met de Tampa Bay Rays ging het niet veel beter, want in de door de weergoden verkorte series vlogen de runs om de oren. Dat had net zo goed anders kunnen lopen. In het met 5-9 verloren tweede duel sloegen de Orioles zestien honkslagen.

Licht optimisme zou zich van Camden Yards meester kunnen maken. De series tegen Detroit werd in het weekend verrassend goed afgesloten. Wedstrijd 1 (6-0) was een juweeltje van Chris Tillman die over zeven innings slechts één honkslag tegenkreeg. In het tweede duel werd, ondanks twee RBI’s van Manny Machado kansloos verloren (5-9). De series werd uiteindelijk gewonnen door andere goede start. Ditmaal was Kevin Gausman de winnende pitcher (5-3).

PLAYER OF THE WEEK

Gausman wierp twee uitstekende starts bij elkaar, maar we gaan toch voor Pedro Álvarez. Voor een ploeg die zo stroef loopt, zijn runs goud waard en die leverde de eerstehonkman. Met vier homeruns, zes RBI’s en zes runs in zes duels voegde hij zeven Runs Created (RC) toe. Daarmee nam hij zo’n kwart van de hele offense voor zijn rekening.

UP NEXT

De Orioles gaan een lange reis tegemoet, want het speelt deze week zes duels aan de westkust. Allereerst gaat Baltimore vanaf dinsdag bij de Angels op bezoek. In het weekend vliegt de karavaan verder naar Oakland voor eveneens drie duels met de Athletics.

(Coverfoto: Nick Turchiaro/USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen