Inside Baseball: AL East (week 13)

Door


Heel even leek het erop alsof de Yankees deze week een verschil konden maken in de AL East. Echter, na zeven dagen dagen staan de Red Sox gewoon weer gelijkZo blijft de strijd om plaats één ook na deze week onverminderd spannend. Verder kruipt Tampa Bay steeds dichter richting de .500 grens, houden de Blue Jays het team uit Tampa Bay in zicht en hadden zelfs de Orioles een prima week in de AL East.

Standings t/m 24 juni 2018

NEW YORK YANKEES
(50-25, .667, -)


De Yankees beleefden in week 13 een week van uitersten. Zo stonden er in deze week maar liefst acht wedstrijden op het programma voor de ploeg uit de Bronx. Te beginnen met twee inhaalwedstrijden op maandag in Washington tegen de Nationals. Deze twee wedstrijden werden eerlijk onder beide teams verdeeld, waardoor de series in 1-1 (4-2 en 3-5) eindigde.

WEEK VAN DE SWEEP

Op dinsdag vlogen de Yankees weer terug naar New York om daar de Mariners te mogen ontvangen voor een drieluik. De eerste wedstrijd werd tamelijk eenvoudig met 7-2 door de Yankees gewonnen. De wedstrijd op woensdag viel na een walk off homerun van Giancarlo Stanton ook de kant van de Yankees op. In game 3 van de series werd de sweep compleet gemaakt. De Bronx Bombers scoorden in de eerste inning vier runs. Deze achterstand maakten de Mariners niet meer goed, waardoor de Yankees de laatste wedstrijd met 4-3 wisten te winnen. Door deze sweep liep het gat naar de Red Sox heel even op tot 2 GB in het voordeel van de Yankees.

Op vrijdag, zaterdag en zondag gingen de Yankees op bezoek in Tampa Bay. Voor het eerst dit seizoen verloren de Yankees drie wedstrijden op rij (2-1, 4-0 en 7-6). Door de matige offense in de eerste twee wedstrijden en een bijzonder matig optreden van Domingo German (3.0 IP, 9 H, 6 ER) in game 3 werd de opgebouwde voorsprong in de AL East volledig weggegeven. Bovendien lijkt het erop dat de Yankees het enige tijd zonder slugger Gary Sanchez zullen moeten doen. De catcher raakte geblesseerd in het laatste treffen met de Rays en zal vermoedelijk op de DL geplaatst worden.

Al met al een rare week voor de Yankees in de AL East. De Yankees leken in het begin van de week een verschil met de Red Sox te kunnen maken. Daarna volgden er een aantal zeer matige performances tegen de Rays. Desondanks mogen de Yankees zich nog altijd koploper in de AL East noemen.

PLAYER OF THE WEEK

Eindelijk… na zijn veelbesproken overstap richting de Yankees, lijkt Stanton eindelijk zijn stempel te kunnen drukken. Met een slashline van .448/.500/.897 was Giancarlo Stanton bijzonder belangrijk voor de ploeg uit New York. Met een walk off homerun tegen Seattle en een vijf uit vijf wedstrijd tegen Seattle, komt de titel player of the week hem toe.

UP NEXT

De Yankees starten volgende week met een drieluik in Philadelphia tegen de Phillies. Daarna volgen er drie krakers van wedstrijden in Yankee Stadium, waar de Red Sox op bezoek komen. In deze wedstrijden zullen de Yankees hun koppositie in de AL East proberen te verdedigen.


BOSTON RED SOX
(52-27, .658, -)


De Red Sox begonnen deze week met drie wedstrijden in Minnesota tegen de Twins. Dit drieluik verliep voor de ploeg uit Boston niet heel succesvol. Zo werden de eerste twee wedstrijden met respectievelijk 6-2 en 4-1 verloren. De offense kwam er in deze wedstrijden, met slechts drie runs in twee wedstrijden, niet aan te pas. In de laatste wedstrijd in deze series werd een sweep voorkomen. De Red Sox stapten, door ondermeer een home run van Mookie Betts, met een 9-2 overwinning van het veld.

De daarop volgende 3 game series op Fenway Park tegen de Mariners leverden de Red Sox meer succes op. De eerste wedstrijd werd in een waar run-festijn in het voordeel van de Red Sox beslist (14-10). Met 5 RBIs had J.D. Martinez een groot aandeel in deze zege. In game 3 moesten de Red Sox de winst aan de Mariners laten. De ploeg uit Boston ging met 7-2 vrij kansloos onderuit. In de laatste wedstrijd wisten de Red Sox alsnog de series naar zich toe te trekken. De laatste wedstrijd ging dankzij een uitstekende pitching performance van Chris Sale (7.0 IP, 4 H, 0 ER) met 5-0 naar de Red Sox.

De Red Sox blijven ondanks een matige week in het spoor van de Yankees. Met drie overwinningen en drie verliespartijen blijft de ploeg uit Boston deze week op plaats twee in de AL East steken.

PLAYER OF THE WEEK

De Player of the week ging deze week tussen Mitch Moreland en J.D. Martinez. Aangezien Martinez er al een aantal op de schoorsteenmantel heeft staan, gunnen we hem deze week Mitch Moreland. Met een slashline van .425/.500/.783 en 5 RBIs was hij deze week belangrijk voor de Boston Red Sox.

UP NEXT

De Red Sox krijgen op dinsdag, woensdag en donderdag de Angels van Mike Trout op bezoek. Daarna reist het gezelschap af naar New York. In een poging de koppositie in de AL East terug te pakken nemen de Red Sox het in drie wedstrijden op tegen de Yankees..


TAMPA BAY RAYS
(37-40, .481, 14.0 GB)


De Rays hadden met de Houston Astros en de New York Yankees als tegenstanders een bijzonder zware week voor de boeg. De week werd afgetrapt met drie wedstrijden in Houston. De Astros waren voor dit treffen maar liefst elf wedstrijden ongeslagen. In game 1 van deze series kwam hier nog een overwinning bij (5-4). In game 2 wisten de Rays een einde te maken aan de winning streak door de tweede wedstrijd met 2-1 naar zich toe te trekken. De laatste wedstrijd werd weer door de Astros gewonnen, waardoor deze series voor de Rays met 2-1 verloren ging.

Op vrijdag, zaterdag en zondag ontvingen de Rays in Tropicana Field de Yankees. Game 1 en 2 werden glansrijk met respectievelijk 2-1 en 4-0 gewonnen. Een uitstekende pitching performance van de complete pitching staff lag hieraan ten grondslag. Met slechts één opgegeven run in twee games leverden zij een puike prestatie. In de laatste wedstrijd van deze series was er een walk off homerun in de twaalfde inning van Jake Bauers nodig om de sweep compleet te maken.

Met een 2-1 verlies in de series tegen de Astros en een 3-0 winst in de series tegen de Yankees, hebben de Rays een uitstekende prestatie geleverd. Waar de kans groot was dat ze na deze week de derde plaats in de AL East aan de Blue Jays zouden moeten laten, zijn de Rays zelfs uitgelopen op de ploeg uit Toronto.

PLAYER OF THE WEEK

De pitching was bij Tampa Bay deze week prima verzorgd. De Rays die veel rouleren met hun starting pitchers en bullpen, kregen deze week in drie van de zes wedstrijden maximaal één run tegen. Blake Snell pitched al het hele seizoen bijzonder solide en daarom gaat de player of the week award naar de 24-jarige starter uit Seattle.

UP NEXT

Deze week hoeven de Rays niet het vliegtuig in te stappen. De ploeg uit Tampa Bay begint met een drieluik op Tropicana Field tegen de Nationals. Om het vervolgens vier wedstrijden in eigen huis op te nemen tegen de Houston Astros


TORONTO BLUE JAYS
(36-41, .468, 15.0 GB)


De Blue Jays kregen op dinsdag en woensdag bezoek van de Baby Braves uit Atlanta. De eerste van twee wedstrijden ging overtuigend naar de ploeg uit Atlanta met 11-4. Pitcher Jaime Garcia kende in deze wedstrijd niet zijn beste start van het seizoen (3 IP, 5 ER). In de tweede wedstrijd stelden de Blue Jays orde op zaken. Mede door een homerun van Kendrys Morales zorgden de Canadezen ervoor dat de tweede wedstrijd met 5-4 werd gewonnen.

In het tweede gedeelte van de week gingen de Blue Jays op bezoek bij de Angels. De eerste en tweede wedstrijd in Anaheim gingen met respectievelijk 8-5 en 2-1 verloren. In de derde wedstrijd kwamen de Blue Jays beter voor de dag. Door een homerun van Steve Pearce in de negende inning trokken de Blue Jays de winst met 4-1 naar zich toe. Ook in de vierde wedstrijd was er een go-ahead homerun nodig om de wedstrijd in het voordeel van de Blue Jays te laten kantelen. In de tiende inning slaat Kendrys Morales de bal over de hekken voor een 7-6 overwinning.

Een week met drie overwinningen uit zes wedstrijden is voor de Blue Jays een oké resultaat. Ondanks deze oké week blijft de ploeg uit Toronto op plaats vier staan in de AL East, maar houdt het de Rays in het vizier.

PLAYER OF THE WEEK

Kendrys Morales had met drie homeruns een belangrijk aandeel in een aantal overwinningen van de Blue Jays in deze week. Met een slashline van .500/.611/.1214 komt de player of the week award Morales meer dan toe.

UP NEXT

De Blue Jays nemen het in drie wedstrijden in Houston op tegen de Astros. Op vrijdag, zaterdag en zondag sluiten de Blue Jays de week af met drie ontmoetingen tegen de Detroit Tigers in Roger Centre.


BALTIMORE ORIOLES
(23-53, .303, 27.5 GB)


De Orioles begonnen de week met een drieluik in Washington tegen de Nationals. De eerste wedstrijd ging ondanks drie homeruns aan de kant van de Orioles naar de Nationals (9-7). De tweede wedstrijd ging dankzij een homerun van Mike Trumbo en een uitstekende pitching performance met 3-0 naar de Orioles. In de laatste wedstrijd moest de ploeg uit Baltimore toch het onderspit delven in de series met de Nationals. De wedstrijd op donderdag werd namelijk met 4-2 verloren.

Met een 2-1 nederlaag in de series met de Nationals op zak, mochten de mannen uit Baltimore op bezoek in Atlanta tegen de Braves. De eerste wedstrijd in deze series bleek gelijk de mooiste. In een waanzinnige thriller wisten de Orioles deze in de vijftiende (!) inning naar zich toe te trekken. Door een go-ahead homerun van wie anders dan Manny Machado namen de Orioles de leiding in de series door de eerste wedstrijd met 10-7 te winnen. De tweede wedstrijd ging dankzij een grand slam van Mike Trumbo in de eerste inning ook naar de Orioles (7-5). In de laatste wedstrijd lukte het de Orioles niet om de week met een positieve balans te beëindigen. Homeruns van Mike Trumbo en Trey Mancini konden niet voorkomen dat de laatste wedstrijd met 7-3 werd verloren.

De Orioles kunnen, ondanks het feit dat de afstand met de concurrentie niet kleiner wordt, met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen week. Met twee hoogvlieger uit de NL East als tegenstanders, werd de week met 3-3 afgesloten. Desondanks blijven de mannen uit Baltimore op de laatste plaats in de AL East staan.

PLAYER OF THE WEEK

Met vier (!) homeruns, negen RBIs en een slashline van .316/.350/.947 was Mike Trumbo de grote man bij de Orioles in de afgelopen week. De player of the week award komt hem meer dan toe.

UP NEXT

In de komende week starten de Orioles met vier wedstrijden in en tegen Seattle. De week wordt afgesloten met een drieluik in eigen stadion tegen de Angels.

Coverfoto: USA TODAY/Noah K. Murray

Ook leuk om te lezen