Ibaka blijft langer bij Thunder

Door

Serge Ibaka blijft voorlopig nog bij de Oklahoma City Thunder. De 22-jarige Spanjaard speelt naar verluidt de komende vier jaar bij OKC voor het luttele bedrag van 48 miljoen dollar. Afgelopen seizoen was Ibaka, die in het reguliere seizoen de meeste schoten blokte in de league, een belangrijk onderdeel van het team dat tot de NBA Finals reikte, waarin Miami Heat te sterk was. Na Kevin Durant en Russell Westbrook is Ibaka de derde speler die de Thunder voor langere termijn vastlegt.

De Thunder boden eerder een vijfjarig contract voor Durant ter waarde van 86 miljoen dollar, vijf jaar voor Westbrook met 80 miljoen dollar en nu Ibaka. Daarnaast heeft ook Kenderick Perkins een aardig contract, wat inhoudt dat OKC alleen al zo’n vijftig miljoen dollar per jaar kwijt is aan vier spelers. Het is de vraag in hoeverre de Thunder nog in staat zijn om de huidige Sixth Man of the Year James Harden na aankomend seizoen, wanneer de luxury belasting veel hoger wordt, nog te behouden. De salary cap staat op 58 miljoen dollar, dus blijft er weinig geld over voor Harden.

General manager Sam Presti heeft desondanks goede hoop dat Harden toch bij de Thunder kan blijven. “We zijn continue in gesprek met James. Hij is erg belangrijk voor ons en we willen dat hij ook in de toekomst een belangrijk onderdeel blijft van de organisatie. We hopen dat hij de komende jaren bij ons kan blijft.” Opties voor OKC zijn om te accepteren dat ze in de luxury belasting komen, of bijvoorbeeld de amnesty regeling te gebruiken voor Perkins zodat zijn contract niet meer op de pay roll staat.

Ibaka werd door de Thunder in 2008 gedraft met de 24e pick. Hij blokte afgelopen seizoen 3,65 schoten per duel en eindigde achter Tyson Chandler tweede in de verkiezing voor beste verdediger in de NBA. Presti is enthousiast over de ontwikkeling van Ibaka, die vooral verdedigend een impact maakt bij de Thunder. “Hij heeft zijn beste jaren nog voor zich. In korte tijd heeft hij zich extreem ontwikkelt, hij werkt hard en we hebben vertrouwen dat hij dat zal blijven doen in de komende jaren.”

Ook leuk om te lezen