Ibaka: ‘Binnen twee jaar ben ik een All-Star’

Door

De power forward van de Oklahoma City Thunder, Serge Ibaka, denkt dat hij binnen twee jaar een NBA All-Star zal zijn. Deze woorden sprak hij deze week meerdere malen uit in de Amerikaanse pers.

Ibaka volgde geen gemakkelijke route naar de NBA. Hij is de derde jongste van 18 kinderen, groeide op in Brazzaville (Congo) waar oorlog voortdurend in de lucht hing.

Ibaka begon daarom met basketbal als afleiding en leerde in de tussentijd vijf talen spreken. Hij speelde geen georganiseerde basketbal tot zijn late tienerjaren en is ondertussen één van de betere verdedigers in de NBA.

Je zou denken dat een mens dan al tevreden mag zijn, maar Serge Ibaka is dat niet. Hij wil tot de elite van de liga behoren. “Ja, ik zie mezelf als All-Star in één à twee jaar, daar geloof ik heilig in,” luidde het.

Het is ook niet vergezocht want Ibaka had het meest aantal bloks het afgelopen seizoen en was achtste in field goal percentage (54,3 %). Over het hele seizoen had de forward 9.9 punten per wedstrijd en 7.3 rebounds per wedstrijd. Toen Jeff Green naar de Boston Celtics werd getrade verbeterde zijn statistiek enorm en had hij bijna elke wedstrijd een double-double.

Ibaka maakte heel wat vorderingen het voorbije seizoen. Hij trainde op zijn halve afstand jumper en vormt een heel sterke pick-and-pop combo met Russell Westbrook.  Hij toonde iedereen in de playoffs dat hij meer aankon en domineerde tegen de Nuggets in de eerste ronde.

Hij kreeg het daarna best lastig tegen Zach Randolph en Dirk Nowitzki, maar dat is niet verwonderlijk voor iemand pas 21 jaar oud is.

Waar de Congolese-Spanjaard vooral aan moet werken is consequentie. Hij moet elke avond consequent goede nummers neerzetten. Hij ging nog te vaak van een spetterende wedstrijd naar een middelmatige tot slechte wedstrijd.

Wil hij zijn woorden waarmaken, dan zal hij, indien de lockout opgeheven wordt, het komende jaar indruk moeten maken tegen zijn tegenstanders in het Westen als Pau Gasol, Blake Griffin, Kevin Love, Luis Scola, LaMarcus Aldridge David West en Paul Millsap.

 

Foto: www.cbssports.com

 

 

Ook leuk om te lezen