NFL Draft levert verrassingen op

Door

Het voorspellen van de draft is vaak een onbegonnen taak. Maar het voorspellen van deze draft bleek schier onmogelijk. Cam Newton werd, zoals verwacht, als eerste geselecteerd, maar daarna was het gaan met de voorspelbaarheid.


1. Cam Newton, QB – Carolina Panthers. Zoals verwacht dus. Carolina heeft behoefte aan een persoonlijkheid als QB en Newton, met al zijn vraagtekens, is in ieder geval dat.

2. Von Miller, LB – Denver Broncos. Miller was zeker een top vijf selectie waard, zelfs een tweede, dat de Broncos voor hem over hadden. Het verrassende aan de keuze voor Miller is dat het Texas A&M product een gevaarlijke outside linebacker in een 3-4 verdediging is. Denver hanteert een 4-3 verdediging, waar de rush van de defensive ends moet komen, níet van de linebackers.

3. Marcell Dareus, DT – Buffalo Bills. De Bills hadden een QB nodig maar met een zeldzaam dominante verdediger als Dareus nog beschikbaar verschoven de prioriteiten eventjes. De Bills moeten gedacht hebben later in de draft ook nog een redelijke quarterback te kunnen selecteren maar dat zou, zoals we zo zullen zien, nog wel eens lastig kunnen worden.

4. A.J. Green, WR – Cincinnati Bengals.

5. Patrick Peterson, CB – Arizona Cardinals. Ook Arizona paste voor Gabbert en ging voor de best beschikbare speler in de draft, en volgens velen één van de grootste talenten in de draft die direct impact zal hebben in de verdediging van de Cardinals én in de return game.

6. Julio Jones, WR – Atlanta Falcons. De Falcons, die eigenlijk als 21ste zouden kiezen, ruilen hun keuze met de Bills voor maar liefst vijf selecties. De eerste, derde en vierde keuze van Atlanta dit jaar én de eerste en vierde selecties van volgend jaar.

Het is een enorme prijs om te betalen voor Jones, helemaal gezien het uitblijven van succes van receivers die hoog in de draft gekozen. De uitzondering hierop is natuurlijk Calvin Johnson, en Atlanta denkt dat Jones eenzelfde impact zal hebben. Met Roddy White aan de ene kant en Jones aan de andere kant heeft quarterback Matt Ryan in ieder geval opties genoeg volgend seizoen.

7. Aldon Smith, DE – San Francisco 49ers.

8. Jake Locker, QB – Tennessee Titans. De eerste grote schock van deze draft. Locker werd gezien als de derde quarterback, die misschien nét in de eerste ronde zou worden gekozen.

Locker had een spectaculair 2009, maar zijn productie en precisie vielen in 2010 ver terug. Als hij zich in 2010 op had gegeven voor de draft was hij mogelijk zelfs als eerste gegaan. Maar zijn terugval was dramatisch en Locker kreegt nu de kans om de vragen over zijn precisie te beantwoorden in Tennessee.

9. Tyron Smith, OT – Dallas Cowboys.

10. Blaine Gabbert, QB – Jacksonville Jaguars. De Jags ruilen zes plaatsen omhoog met de Redskins, die zelf ook een quarterback nodig hadden. Gabbert had hetzelfde probleem als Locker – zijn laatste seizoen was niet zijn beste, maar de val van Gabbert in een draft waarin zoveel teams een quarterback nodig hebben is opvallend.

Daarnaast was juist Jacksonville niet één van die teams die echt om een spelverdeler verlegen zit, maar juist een enorme behoefte had aan een goede verdediger, waarvan er nog voldoende beschikbaar waren.

11. J.J. Watt, DE – Houston Texans. De Texans kiezen voor een upgrade van de pass rush in plaats van de secondary. Met Amukamara nog beschikbaar had Houston hun veelgeplaagde secondary enorm kunnen verbeteren, maar ook de druk die Watt kan creëeren kan de cornerbacks van dienst zijn

12. Christian Ponder, QB – Minnesota Vikings. Als Locker al een beetje een “reach” was, dan is Ponder dat helemaal. Het quarterback vacuum in Minnesota is bekend.

Met het definitieve vertrek van Brett Favre hebben de Vikings een quarterback nodig, maar een twaalfde selectie in een draft waar nog voldoende talent beschikbaar was is verspilling. De Vikings hadden ook in de tweede ronde nog kans gehad op Ponder.

13. Nick Fairly, DT – Detroit Lions.

14. Robert Quinn, DE – St. Louis Rams.

15. Michael Pouncy, G – Miami Dolphins. Miami bevond zich op een interessante positie in de draft. Het roster is vol met gaten, maar de 15de selectie lag net niet lekker om een goede quarterback of runningback te halen.

De Dolphins schatte Ingram toch niet hoog genoeg in om er een eerste selectie aan te wijden en kozen daarom voor Pouncy. De guard, het broertje van Steelers center Maurkice Pouncy, is geen flashy selectie maar zal de offensive line meteen versterken.

16. Ryan Kerrigan, DE – Washington Redskins.

17. Nate Solder, OT – New England Patriots. Tot ieders verbazing kozen de Patriots niet voor een defensive end, maar voor een offensive tackle.

De Pats hebben één van de beste offensive lines, maar left tackle Matt Light’s contract is afgelopen en hij vertrekt mogelijk. Sebastian Vollmer zal de bescherming van de blind side van Brady op zich nemen en Solder zal de rechterkant van de lijn versterken.

18. Corey Liuget, DE – San Diego Chargers

19. Prince Amukamara – New York Giants. De Giants kunnen niet verwacht hebben dat Amukamara nog beschikbaar zou zijn. Met de vijfde selectie koos Arizona Peterson, en Houston zou zeker Amukamara kiezen. De cornerback met koninklijk nigeriaans bloed versterkt de toch al solide verdediging van Big Blue.

20. Adrian Clayborn, DE – Tampa Bay Buccaneers. Clayborn moet de pass rush van de jonge Buccaneers vorm gaan geven. De Bucs blijven met Clayborn rustig doorbouwen aan een veelbelovend team.

21. Phil Taylor, DT – Cleveland Browns. De Browns, die een klapper maakte over de rug van Atlanta en maar liefst vijf selecties overhielden aan de ruil met de Falcons, halen met Taylor een goede versterking van de interior line binnen.

22. Anthony Costanzo, OT – Indianapolis Colts. Zoals verwacht kiezen de Colts voor wat extra bescherming van Peyton Manning. De keuze voor een offensive tackle zal goed vallen bij de quarterback van de Colts.

23. Danny Watkins, G – Philadelphia Eagles. De mobiliteit van Michael Vick is een constante zorg voor de staff van de Eagles. In het open veld is Vick kwetsbaar, dus een versterking van de offensive line is geen verrassing in Philadelphia.

24. Cameron Jordan, DE – New Orleans Saints. Misschien rekenden de Patriots erop dat Jordan, een defensive end waar ze in Foxboro zeer van gecharmeerd waren nog beschikbaar zou zijn op de 28ste positie en koos men daarom eerst voor Nate Solder.

Maar ook de Saints zien het in Jordan zetten en hebben een behoefte aan een betere pass rush. Jordan is een directe upgrade voor New Orleans, dat volgend jaar weer mee zal doen voor de titel.

25. James Carpenter, OT – Settle Seahawks.

26. Jonathan Baldwin, WR – Kansas City Chiefs. De derde receiver in deze draft. De Chiefs kiezen voor een extra optie tegenover Dwayne Bowe. Met Charles, Bowe en Baldwin hebben de Chiefs volgend jaar een sterke aanval.

27. Jimmy Smith, CB – Baltimore Ravens. De Ravens wijden hun eerste selectie aan een upgrade van de toch al zo sterke verdediging. Het is duidelijk waar de prioriteiten in Baltimore liggen.

28. Mark Ingram, RB – New Orleans Saints. De Patriots ruilden hun 2de selectie voor de selectie in de 2de ronde van New Orleans én de eerste selectie volgend jaar.

De Saints krijgen de runningback die ze nodig hebben om het fysieke leed van Reggie Bush en Pierre Thomas op te vangen. De Patriots hebben nu in de tweede en derde ronde maar liefst vijf selecties.

29. Gabe Carimi, OT – Chicago Bears. Een versteviging van de offensive line kan geen kwaad inn Chicago, waar quarterback Jay Cutler vorig jaar zo vaak op zijn achterste lag, uiteindelijk resulterend in de blessure die hem van het veld hield in de finale van het NFC Championship .

30. Muhammed Wilkerson, DT – New York Jets.

31. Cameron Heyward, DE – Pittsburgh Steelers

32. Derek Sherrod, OT – Green Bay Packers. De Pack won vorig jaar de Superbowl en wist zich in de draft te verbeteren op één van de weinige zwakke plekken in het team.

In Green Bay leunt men volledig op Aaron Rodgers. Van een running game was, ook door de blessure van Ryan Grant, weinig sprake. Met het selecteren van Sherrod, een tackle die vooral uitblinkt in de running game.

Ook leuk om te lezen