Gezondheid dwingt Pascal Dupuis per direct tot stoppen

Door

Winnipeg Jets vs Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins winger Pascal Dupuis stopt per direct met het spelen van ijshockey. De aanvaller stopt vanwege zijn medische gesteldheid. Dupuis kampt al sinds januari 2014 met bloedstolsels en speelde dit seizoen zijn wedstrijden dankzij bloedverdunners.

Echt effectief was dat echter niet, Dupuis moest meerdere wedstrijden vroegtijdig verlaten omdat het niet vertrouwd was verder te spelen. Daarbij moest Dupuis direct naar het ziekenhuis om zijn bloed te laten onderzoeken.

Penguins-dokter Dharmesh Vyas stelt dat de beslissing genomen is in het belang van gezondheid op de lange termijn. “Ondanks spelen volgens het medisch protocol dat werkte voor meerdere spelers in de NHL, merken we dat het doorspelen volgens deze voorwaarden en de bijwerkingen bij tests niet ten goede komen aan de gezondheid op de lange termijn van Dupuis.”

Voor de hoofdrolspeler zelf een moeilijk besluit. “Mijn eerste prioriteit zijn altijd mijn vrouw en mijn vier kinderen geweest. Spelen onder deze omstandigheden is een zorg geweest voor ons allemaal. Ik wil mijn teamgenoten en de Penguins bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun tijdens deze moeilijke periode.”

GM Jim Rutherford vind het spijtig om te zien dat Dupuis zijn schaatsen aan de wilgen moet hangen. “Ik heb nog nooit iemand zo vastberaden op het ijs gezien als Dupuis, zo vastberaden om zijn team te helpen. Helaas zijn we op het punt aanbeland dat doorspelen niet het beste is voor zijn gezondheid.” Zijn vastberadenheid bleek ook in een artikel wat Dupuis schreef in The Players Tribune. Zijn vastberadenheid bleek ook toen hij tijdens een wedstrijd zelf twee tanden uit zijn gebit trok en zonder het missen van een shift doorspeelde.

Dupuis wil gedurende de rest van het seizoen nog wel bij de ploeg betrokken blijven. “Ik wil mijn team nog steeds aan de Cup helpen, maar dat zal ik niet meer op het ijs doen.”

De aanvaller speelde in totaal 871 duels in de NHL en scoorde daarin 190 goals en 409 punten voor de Penguins, Minnesota Wild, Atlanta Trashers en New York Rangers. Met de Penguins won hij in 2009 de Stanley Cup. Dupuis wordt in de rest van de looptijd van zijn contract volgens de reglementen doorbetaald. De aanvaller zit in het derde jaar van zijn vierjarige contract, ter waarde van $3,75 miljoen per seizoen. Dupuis komt op de LTIR (langdurig geblesseerde spelers) lijst te staan, waardoor de Penguins voor hetzelfde geld een vervanger op mogen stellen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen