Herverdeling divisies NHL leidt tot fel debat

Door

Het was de knuppel in het hoenderhok gooien wat TSN ijshockeycommentator Bob McKenzie gisteren deed, maar het debat dat hij online ontketende is slechts een voorbode wat ons straks te wachten staat als de echte beslissing genomen moet worden; met welke ploeg uit de Eastern Conference wisselt Winnipeg volgend jaar en heeft dat gevolgen voor de divisions?

Het is natuurlijk dit seizoen een beetje vreemd dat de Winnipeg Jets uit de Canadese provincie Manitoba zich vooral moeten meten met de ploegen uit de Southeast Division van de Eastern Conference. De reden is echter logisch, want het was nu eenmaal te laat om alles nog deze zomer opnieuw in te delen en de Winnipeg Jets zijn de verhuisde Atlanta Thrashers. De vraag is echter wat er vanaf komend seizoen gaat veranderen om deze bizarre situatie te veranderen.

McKenzie suggereerde gisteravond in een twitterbericht dat hij geruchten hoorde dat de Detroit Red Wings graag naar de Eastern Conference willen en dat Winnipeg dan terecht zou komen in de Central Division op de plek van Detroit. Deze wissel lijkt echter ook slechts een tijdelijke oplossing, want hoe moet Detroit ooit een rivaliteit opbouwen met divisiegenoten uit Florida? En waarom zouden andere teams uit de Western Conference er happig op zijn om de huidige rivaliteiten te verbreken? Het zal nog jaren duren voordat Detroit met iemand opbouwt wat ze nu hebben met, of beter gezegd; tegen, de Chicago Blackhawks en Colorado Avalanche. Detroit voert echter als argument aan dat zij als meest noordoostelijke ploeg van de Western Conference al jaren een afschuwelijk reisschema hebben en daar valt veel voor te zeggen.

Winnipeg in de Central Division klinkt nog vrij logisch, maar zou weer tot onvrede leiden bij Minnesota, die als dichtstbijzijnde ploeg graag een division rival zoeken die de aloude strijd tussen de Jets van weleer en de inmiddels naar Dallas verhuisde North Star weer kan bovenhalen. Logischerwijs zou dan Colorado naar de Central kunnen en Winnipeg naar de Northwest, maar dat levert weer andere problemen op.

De NHL wil namelijk niet vier teams uit Canada en slechts één team uit de VS in dezelfde conference, ze willen maximaal drie uit een land in de divisies waarin beide landen voorkomen. Er zijn echter meer teams die azen op verplaatsing, waaronder de Dallas Stars, die graag van de Pacific naar de Central willen. Dus wat nu?

Als de NHL de eis van niet vier teams uit Canada in de Northwest laat varen zou de geografisch beste oplossing zijn om de Nashville Predators vanuit Central-West te verplaatsen naar Southeast-East, waarop Dallas naar Central kan, Colorado naar Pacific en voor Winnipeg een plekje vrijkomt in de Northwest, waar ze meteen omringd worden door alle nabijgelegen teams.

Deze beslissing zal echter pas worden genomen als in december de NHL teams bij elkaar komen voor de jaarlijkse Board of Governors meeting en daar moeten 20 van de 30 teams akkoord gaan met een voorstel om het door te voeren en dus kan een delegatie van 11 teams al alle plannen verstoren. Tot die tijd zal het debat echter stevig gevoerd worden en zullen steeds meer teams zichzelf met interessante argumenten in een positie brengen waarin een verhuizing niet uitgesloten is, maar wees niet verbaasd als een directe ruil van Winnipeg en Detroit straks de enige aanpassing is.

Foto: bleachreport.net

Ook leuk om te lezen